Silminnäkijä ja untuvatekstiilien karmea alkuperä

Ajankohtaista

Silminnäkijä ja untuvatekstiilien karmea alkuperä

Julkaistu maanantaina 09.03.2009

Kuva: videokuva/YLE Kuvapalvelu

Ruotsin TV4:n ohjelmasarja Kalla fakta paljasti aiemmin tänä vuona, että lukuisat pohjoismaiset yritykset ovat käyttäneet tuotteissaan elävänä kynittyjen hanhien untuvia. Globaalin ketjun alkupäässä ovat untuvan suurtuottajamaat Unkari ja Kiina, joista molemmissa Kalla faktan toimittajat vierailivat. Piilokameramateriaali todistaa hanhien epäinhimillisen kohtelun puistattavalla tavalla.

Silminnäkijän tuottaja Hannele Valkeeniemi kertoo, että hanhet saatetaan kyniä viisikin kertaa ennen teurastamista.

- Eikä niiden elämä ole mukavaa välissäkään, vaan silloin hanhia pakkosyötetään urakalla, jotta saadaan rasvamaksa kasvamaan hanhenmaksatuotantoa varten. Unkarissahan on oikein erillinen elävältä kynijöiden ammattikunta, joka liikkuu tilalta toiselle töiden perässä.

Valkeeniemi sanoo tehneensä kaksi äärimmäisen ikävää oivallusta ohjelmaa koostaessaan.

- Loputon alihankkijoiden ketju johtaa tilanteisiin, joissa on mahdotonta tietää ostostensa alkuperää. Sama tilanne on monella muullakin alalla kuin untuvabisneksessä. Sen lisäksi pohjoismaisten yritysten kaksinaismoralismi hämmästyttää. Laaditaan tarkkoja eettisiä ohjeita ikään kuin ne itsessään riittäisivät. Sitä traagisempaa, että nyt on kyseessä niinkin pehmoinen ja lämpöinen asia kuin untuvatäkki tai –tyyny – ja sielläkin on raakaa toimintaa taustalla, Valkeeniemi puuskahtaa.

Untuvatekstiileihin liittynyt kohu on koskenut erityisesti ruotsalaisyrityksiä, mutta Valkeeniemi suhtautuu kriittisesti siihen, etteikö asia koskisi myös Suomea.

- Tällä hetkellä minkään untuvatuotteen ostaja ei voi tietää sen alkuperää varmasti. Monet yritykset ovat sanoneet tutkivansa tilanteen ja ottavansa sen vakavasti, mutta pahimmassa tapauksessa pystytetään vain joku toimikunta ja odotetaan, että mediakohu laantuu. Myös jälkiseuranta on tärkeää.

Hannele Valkeeniemen evästys lähetystä varten on karu, mutta vastaan panematon: tämä on kamalaa katsottavaa ja siksi se on pakko katsoa.

- Silminnäkijä on olemassa siksi, että jonkun pitää kertoa myös epämiellyttäviä totuuksia. Valtaosa tv-ohjelmista pyrkii viihdyttämiseen ja rentouttamiseen, meidän tarkoituksemme on taas kiihdyttää ja ärsyttää, joita ilman ei tapahtuisi koskaan mitään.

Reportaasi Elävältä kynityt nähdään Kakkosella torstaina 26. maaliskuuta klo 22.35.

Teksti: Miika Jalonen

Silminnäkijän kotisivut

Asiasanat:

Kommentit

torstaina 12.03.2009

Ihmiset hoi!
Pannaan untuvat poikottiin!
Varmasti on tarjolla eettisempää tarkastelua kestäviä materiaaleja, eikä varmaan palele.
Ei sängyssä eikä ulkona.
Toivoisin vain, että mahdollisimman moni katsoisi ja alkaisi oksentaa. Yhtä raakaa kuin ne hevosten kuljetukset.
Kummallista, että eu sallii tällaiset tuotteet.
Eu pystyy sanelemaan vaikka mitä, mutta todellisille kärsimyksille ei ole asetettavissa rajoja. Espanja, Italia, Puola, Unkari ja monet muut maatQ! Eu maita ja eläinten rääkkäys sallitaan! Eu ei voi mennä muka kunkin maan lainsäädäntöön? mitä se voi? Mitata mittatikulla onko jokin ikkuna just pari senttiäsinne vai tänne. Oikee suututtaa koko
EU-touhu. Sen pitäisi lopettää eläinrääkkäys, jos jokin jäsenmaa ei sitä itse älyä tehdä. Espanjassa voi koiran kytkeä metsässä puuhun vain kiduttaakseen.Vaijeri oli hankautunut ihon läpi ja uusi iho kasvanut jo päälle. Koira oli vielä hengissä, kun turistit irroittivat vaijerin ja veivät koiran eläinlääkäriin.Koiraa ei lopetettu, vaan hoidettiin ja joku sveitsiläinen osti sen. Tai pojat keräävät koiria ja menevät kerrostalojen katoille pudottamaan eläimet alas.
Näin alhaisia me olemme. Vaihaluammeko sitä.
Kyselkää itseltänne ja toisiltanne. Pannaan hösseliksi.
Kiinalaisia tuotteita ei pidä tuoda lainkaan maahan.
Kukaan ei tiedämitä rotanmyrkkyä niitten tuotteissa on, kun ne lasten maitoonkin voi sellaista myrkkyä laittaa.
Untuvat roviolle!!!

perjantaina 13.03.2009

iha perseest ei voi kattoo netistä

tiistaina 17.03.2009

Ohjelman voi katsoa YLE Areenasta sen jälkeen, kun se on esitetty televisiossa ts. jutussa mainitun 26. maaliskuuta jälkeen.

Miika Jalonen, TV2 verkkotoimitus

torstaina 26.03.2009

Vaikka helvetti jäätyisi niin meille ei tuon dokumentin jälkeen yhtään ainoata untuva tuotetta tule!

keskiviikkona 01.04.2009

No niin siinäs näettä Jeesustelijat, tekopyhät kommentoijat. Lopettakaa oitis pukeutuminen, syöminen, lämmittäminen jne. Mitä luulette mistä ihmeestä kaikki tämä hyvä on peräisin? Että vielä kehtaa täällä vuodattaa tämä harhaanjohdettu, sokea lammaslauma. Tuntuuko jo paremmalta? Ja seuraavaksi kettutytöt ja muut "ekoterroristit" kirotaan ja joukolla leimataan rikollisiksi...

keskiviikkona 01.04.2009

Hyi helvetti,katsoin kyseisen ohjelman uusintana 31.3.ja päätin polttaa untuvatakkini(Colombia)ostettu Stokkalta, useasti elävältä kynittyjen lintu-parkojen muistoksi.

keskiviikkona 01.04.2009

Meillä ainakin lopetettiin untuva tuotteiden käyttö tämän ohjelman jälkeen,ja ohjelmassa luetellut liikkeet ovat meillä boikotissa. Jos ihmiset tarvitte untuva tuotetta niin varmistakaa että se on edes kemiallisesti valmistettu.En usko suomalaisiin enkä ulkomaalaisiin untuvatuotteiden valmistajiin,johan dokkarissa sanottiin että sopimuksiin voi laittaa mitä vain ostajat haluaa joten ei auta vakuuttelut. Jos en syntyessäni tarvinnut untuvia niin en tarvitse niitä nytkään,linnut tarttee niitä enenmän kuin minä.

keskiviikkona 01.04.2009

Joo, kyllä järkytyin, varsinkin kun muutamia vuosia takaperin ostettiin Ikeasta sohva, jossa untuvatyynyt ja JUURI ERITYISESTI sieltä siksi, että HEIDÄN untuvansa EIVÄT ole elävistä eläimistä revittyjä, sitähän he mainostavat oikein!!! Hitto sentään, en tiedä suututtaako IKEAN puhdas kusetus vaiko oma tyhmyys ja perusteeton luottamus enemmän tällä hetkellä=((

Kyllä hävettää eityisesti OMA TYHMYYS ja EU-laisuus kun tällaisessa touhussa ollaan mukana.. ja kunhan enin suuttumus ohi menee niin täytyy keksiä keino millä hakevat sohvatyynynsä takaisin IKEAANSA täältä!!! Grrr.. No, ei enää untuvia, eikä ikean, jyskin ym.. tuotteita tänne ja pidän kyllä huolen, ettei enää meidän lähipiirillekkään...

keskiviikkona 01.04.2009

Eikä tännekkään enää...


Muualla Yle.fi:ssä