Kakkonen kertoo

Kanadan Arvi

Julkaistu keskiviikkona 10.02.2010

YLE KuvapalveluPäivitys 09/2010: Pirunpeli uusitaan Kakkosella 9.9.2010 alkaen klo 23.05

Pitkän linjan tv- ja elokuvatuottaja Arvi Liimatainen syntyi Jyväskylässä vuonna 1949. Kaksi vuotta myöhemmin hän muutti Tyyne-äitinsä kanssa Edmontoniin, jonne isä Jussi oli rakentanut talon. Arvi kiinnostui liikkuvasta kuvasta jo lukiossa ja aloitti työuransa paikallisella tv-asemalla kameramiehenä vuonna 1970. Sen jälkeen Arvi on edennyt tuottajaksi ja satunnaiseksi ohjaajaksikin kanadalaisproduktioihin, joista Suomessa tunnetuimpia ovat Da Vincin murhatutkimukset ja paraikaa ruudussa pyörivä Pirunpeli. Molemmat on palkittu lukuisilla Gemini Awardeilla, Kanadan vastineilla Venla-palkinnoille.

Haastattelun alkajaisiksi kerron, että nimellä Arvi on suomalaisille erityinen merkitys Arvi Lindin myötä ja kysyn samalla, onko erikoinen nimi toiminut eräänlaisena jäänmurtajana uusia ihmisiä kohdatessa.

- Nimeni alkuperä ja ääntämys ovat toden totta herättäneet uteliaisuutta. Suomalaisten huomion se toki kiinnittää heti, ja tuloksena on ollut paljon mielenkiintoisia keskusteluja. Tapaan keskimäärin vuodessa yli kymmenen ihmistä, joilla on jonkinlaisia yhteyksiä Suomeen.

Vanhempien taustan myötä suomalaisuus oli luonnollisesti läsnä Arvin lapsuudenkodissa.

- Keskenämme puhuimme aina Suomea. Myös monista perinteistä pidettiin kiinni. Isä rakensi talomme autotalliin puusaunan ja juhannus vietettiin Edmontonin Suomi -seuran parissa. Ruuista lanttulaatikko ja lasimestarin silli kuuluvat jouluperinteisiimme edelleen. Sekä tyttäreni Anja että siskoni poika John osaavat leipoa karjalanpiirakoita! Vuosien kuluessa kielen ymmärtäminen on valitettavasti haipunut, mutta luonnollisesti osaamme Anjan kanssa kirota Suomeksi edelleen. Äiti oli kauhuissaan saatuaan selville, että tyttärenikin oli moisia ilmaisuja oppinut. Molemmat vanhempani kutoivat kangaspuilla, isä pääasiassa mattoja, ja itsekin olen ajatellut vielä opetella taidon. Voimakkaimpana suomalaiselementtinä elämässäni pidän kuitenkin työetiikkaa – sisua, Arvi kertoo.

Arvin toiveammatti oli teini-ikäisenä radioaseman tiskijukka. Hän kävi jopa yksityisen kuuluttajakurssin, mutta huomasi nopeasti, että työmahdollisuuksista kilpaili koko joukko parempiäänisiä nuoria. Vuonna 1970 Arvi aloitti opiskelut Pohjois-Albertan teknisessä instituutissa ja sain kesätyön televisioasemalta, jonne pääsi kokopäivätöihin heti kesän jälkeen. Koulu sai jäädä.

- Aluksi työskentelin studioteknikkona, mutta sain myös tilaisuuden kirjoittaa ohjelmia. Pikku hiljaa kokemus ja taidot karttuivat, ja muutaman vuoden kuluttua pääsin tuottaja-ohjaajaksi CBC:n tv-asemalle Edmontoniin. Siellä työskentelin ajankohtaistoimituksessa reportaaseja ja uutisia ohjaten, minkä ohella tein myös tapahtumalähetyksiä. Sitten perustin muutamien kumppaneiden kanssa oman yrityksen, Kicking Horse Productionstin, jossa teimme monipuolisia tuotantoja yli kymmenen vuoden ajan. Samanaikaisesti työskentelin myös freelancerina. Edmontonin ajoilta suosikkituotantojani ovat kokopitkä elokuva Bye Bye Blues ja tv-sarja Jake And The Kid. Muutettuani Vancouveriin tapasin Chris Haddockin, Pirunpelin ja Da Vincin murhatutkimusten luojan. Viimeisin tuotantoni oli Brent Buttin (mm. Kakkosella esitetty Kaukana kaikesta) kanssa tehty sarja HICCUPS.

YLE KuvapalveluRikospomo Jimmy Reardonin ja poliisijohtaja Mary Spaldingin symbioottisesta kissa- ja hiiri-leikistä kertova Pirunpeli valittiin joulukuussa vuosikymmenen parhaaksi kanadalaissarjaksi MacLeans Magazinessa. Monissa arvioissa Pirunpeliä on verrattu arvostettuun Langalla-sarjaan. Arvi Liimatainen on luonnollisesti ylpeä tuotannosta, kuten myös Da Vincin murhatutkimuksista.

- Da Vincin menestys on ennen kaikkea Chris Haddockin ja pääosanesittäjä Nicholas Campbellin ansiota. Menin sarjaan mukaan, kun sen kolmatta tuotantokautta kuvattiin ja se oli jo Kanadan suosituin sarja. Sisareni Doris oli Da Vincin vankkumaton ihailija. Kun hän kuuli, että ala tuottaa sarjaa, hän oli hetken aikaa hiljaa ja kysyi sitten, etten kai aio mokata hommaa. Nauroimme – enkä mokannut. Da Vincin murhatutkimukset meni hyvin läpi myös Yhdysvalloissa. Erityisesti Vancouverissa Nicholas oli niin suosittu, että katukuvaukset usein jouduttiin keskeyttämään kun joku ohikulkija huusi hänelle jotain kannustavaa.

Muiden tehtäviensä ohessa Arvi on toiminut NSI:n (National Screen Institute) johtajana. Instituutti vastaa erityisesti elokuva- ja tv-alan ammatilliseen kehitykseen liittyvistä hankkeista. Arvilla onkin selkeä näkemys kanadalaistuotantojen vahvuuksista ja heikkouksista niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla.

-Sekä kameran eteen että taakse löytyy paljon luovaa lahjakkuutta. Hyviä näyttelijöitä, kirjoittajia ja ohjaajia on yllin kyllin. Heikkoutemme liittyvätkin enemmän rahoitukseen ja ruutuaikaan, joita ei ole tarjolla kanadalaisprojekteille lainkaan riittävästi. Etenkin tämä koskee draamatuotantoja. Lähinaapuri Yhdysvaltojen filmiteollisuus jyrää kanadalaisen alleen. Viikon katsotuimpien ohjelmien TOP20:een pääsee tv:n puolella ehkä neljä kanadalaisohjelmaa, ja niistäkin kaksi on uutisia, yksi tosi-tv:tä ja yksi Hockey Night in Canada. Ykkösenä on useimmiten American Idol, mikä lienee siis aika sopiva metafora.

Jääkiekosta puheen ollen, kumpaa Arvi aikoo kannattaa tulevissa olympialaisissa, Kanadaa vai Suomea?

- Toivon, että maat kohtaavat loppuottelussa ja että parempi voittaa. Aion toki seurata olympialaisia tiiviisti, vaikka välillä poikkeankin jo kauan sitten sovitulla lomalla Meksikossa. Tulen kuitenkin takaisin, kun ratkaisupelit alkavat. Vancouverissa on paljon jännitystä ja energiaa ilmassa.

Pirunpeli torstaisin klo 23.05, Da Vincin murhatutkimukset lauantaisin puolenyön tienoilla. Molemmat sarjat tauolla Vancouverin olympialaisten ajan.

Teksti: Miika Jalonen

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.