Ajankohtaista

Pirunpelto on iloinen oravanpyörä

Julkaistu keskiviikkona 16.02.2011

YLE Kuvapalvelu

Pirunpellon ensimmäisen ja toisen kauden uusinnat TV2:ssa keskiviikkoisin 26.9.2012 alkaen klo 21. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Jaksot katsottavana YLE Areenassa viikon ajan tv-esityksestä. Kolmannen ja neljännen kauden kauden uudet jaksot alkavat 19.12.2012.

Kovuus kirvoittaa komediaa ja komedia kovuutta


Jukka Mäkinen ei ole suuren yleisön tuntema nimi, mutta hänen ohjauksensa ovat. Maalaiskomedia, Lehmän vuosi, Autopalatsi, Fakta homma, Pirunpelto…harva suomalainen voi sanoa, että on saanut tuotoksilleen miljoonayleisön.

Ei sillä, että sitä sanoisi Mäkinenkään. Pikemminkin miehestä saa lähes nyhtää vastauksen siihen, miltä moinen tuntuu. Mukavaahan tuo, että jos edes joku huomioi, niin sitten katsojat, ohjaaja hymähtää. Samanlainen itsekorostuksen puute leimaa Mäkisen asennoitumista itse työhönkin: käsikirjoitus on kuningas.

- Jos käsikirjoitus on hyvä, se luo mielikuvia. Sen jälkeen tehtäväni ohjaajana ei ole säätää omiani, vaan löytää rooleihin sopivat näyttelijät ja kuvata kokonaisuus niin, että se toimii. Siis saada käsikirjoitus elämään.

Näkemys vaikuttaa lähes vastakohdalta kliseiselle käsitykselle kaikkivaltiaasta ohjaajasta, joka istuu nimikkotuolillaan, komentaa robottiarmeijaa ja vetelee kaikista naruista mielensä mukaan.

- No, ei minun tarvitse esittää mitään rankkaa ohjaajan visiota tai muuttaa tekstiä tunnistamattomaksi. Mutta tässä on todellakin eri koulukuntia, naurahtaa Mäkinen.

Kenties tärkein yhteistyökumppani Jukka Mäkisen uralla on ollut käsikirjoittaja Heikki Luoma, jonka kanssa syntyi ensin Maalaiskomedia ja sitten Pirunpelto. Kummankin sarjan perusrakenteena on ollut sama kaava, kuudesta jaksosta muodostuva kokonaisuus.

- Tekotahti on vanha, BBC:n jo 1960-luvulla keksimä. Pidän siitä, koska kun tehdään vuorovedoin kuusi osaa, asiat ehtivät hautua. Lisäksi näen draaman perinteisellä tavalla eli niin, että on erikseen esittely, kehittely ja huipennus. Kuudessa osassa tuo on helppo hahmottaa. Samahan pätee myös musiikissa, oli sitten kyseessä länsimainen sonaatti tai intialainen raga.

Suurin ero sarjojen välillä on siinä, että Pirunpelto ei ole maalaiskomedia, vaan maaseutudraama. Lisäksi Maalaiskomediassa oli neljä itsenäistä osaa, kun taas Pirunpellossa etenee myös pitkä, kuuden jakson kokonaisuudesta myös seuraaviin jatkuva kaari.

- Työtämme voisi kutsua iloiseksi oravanpyöräksi, koska samalla kun edellistä sarjaa kuvataan, kehittelemme jo Heikin kanssa seuraavan juonikuvioita.

Pirunpelto sai alkuperäisen inspiraationsa reissun päällä, kun Mäkinen ja Luoma (kuvassa alla) kävivät katsomassa yhden lukuisista Maalaiskomedian kesäteatterisovituksista.

- Paikallinen sorakeisari Erkki Kauppinen oli kova teatterimies. Reissun yhteydessä tutustuimme Kauppiseen ja intouduimme sorakuoppien maailmasta. Saimme siis ihan konkreettisen virikkeen ympäristöstä ja siitä Pirunpelto sitten lähti muotoutumaan. Ei tosin ilman karhunpainia, koska Heikki kirjoitti käsikirjoituksesta kolme eri versiota ennen kuin oikea tyylilaji löytyi.

YLE Kuvapalvelu

Tyylilajiin vaikutti olennaisesti myös TV2:n ja ohjelmapäällikkö Olli Tolan tilaus dramaattisemmasta ja yleissävyltään hieman kovapintaisemmasta sarjasta.

- Pirunpellossa on kyllä koomisiakin aineksia, kuten elämässä yleensä. Kyse on kontrasteista: kovuus kirvoittaa komediaa ja komedia kovuutta.

Toisen kauden juonikuvioita ei tietenkään lähdetä tässä paljastamaan, mutta sen Mäkinen kuitenkin lupaa, että tunnelma tihenee.

- Olen kauteen varsin tyytyväinen. Kun tapahtumapaikan ja hahmojen esittely on tehty, voi peliä koventaa ja luonteita syventää. Ja Tyrjän betonille kasautuu ongelmia…

Jukka Mäkinen oli alun perin – ja on sitä vieläkin - muusikko. Bändihommien myötä hän ajautui mukaan erääseen teatteriproduktioon, intoutui ohjaamisesta ja pääsi Teatterikorkeakouluun. Käytännön oppina tv-alalle toimi maineikas Tabu, jossa Mäkinen oli mukana koulunkäynnin ohella.

- Kuten arvata saattaa, Tabu oli erittäin hauska tapa oppia tv-työskentelyä. Toimenkuvaani voisi kai luonnehtia sekatyömieheksi, kirjoittelin vähän ja toimin myös muusikkona. Tabun jälkeen kirjoitin Hymyhuuliin, jonka mannehahmoja Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala sittemmin jatkoivat.

Ykkösen esittämän Jumalan mustetta – näytelmän jälkeen Mäkinen päätyikin sitten tasan kaksikymmentä vuotta sitten Kakkoselle.

- Ajattelin, että puolentoista vuoden sisällä pääsisin ohjaamaan. Lopulta siinä ei mennyt kuin neljä kuukautta ja nopeassa tahdissa moni muukin asia loksahteli kohdilleen, kun omat taipumukset ja mieltymykset saivat vastakaikua.

Ohjaustyyliään Mäkinen kuvaa synteesiksi kaikesta siitä, mikä lapsena teki vaikutuksen. Kuten monilla muillakin tekijöillä, nuo varhaisajan vaikutteet ovat ryömineet omaankin tekotapaan vääjäämättömästi.

- Ohjaamiseeni ovat vaikuttaneet ainakin Robert Altmanin elokuvat, se miten Blake Edwards käytti komiikkaa kuvan rajauksessa ja ylipäätään vanhat Hollywood-elokuvat, joissa sekä kamera että näyttelijät liikkuvat.

- Tuo ristiinasemointi kiehtoo minua suunnattomasti, koska siinä sekä kameran että näyttelijöiden liikkeiden ja vastaliikkeiden mukana saadaan rytmistä soljuvuutta. Myös leikkauksessa koetan löytää luontevan rytmin pitkillä kuvilla, joissa on paljon leikkauksia kuvan sisällä.

HUOM! Kiinnostuneille kerrottakoon, että Jukka Mäkinen vastaa salanimellä myös Pirunpellon musiikista. Pirunpellon kolmas tuotantokausi nähdään Kakkosella vuonna 2012.

Teksti: Miika Jalonen

Pirunpellon vanhat kotisivut

Sarja Facebookissa

Näyttelijä Matti Ristisen kuulumisia YLE Kohtauksessa

Käsikirjoittaja Heikki Luoman haastattelu vuodelta 2009

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.