Juttuarkisto

Tähdet vakoilupelin nappuloina Neuvostoliitossa

Julkaistu perjantaina 11.03.2011

YLE Kuvapalvelu

TV2 lauantaina 12.3.2011 klo 22.05

Työvuodet Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa eli Ison-Britannian ulkomaan tiedustelussa vaikuttivat taatusti siihen, että John le Carré (oik. David Cornwell) alkoi kirjoittaa vakoojaromaaneja.

Pelkkä tausta ei kuitenkaan tee kenestäkään kirjailijaa, alansa mestarista - joka le Carré eittämättä on - puhumattakaan. Edes kylmän sodan loppuminen ei vienyt pohjaa vuonna 1931 syntyneen britin ajankohtaisuudelta.

Pikemminkin le Carré on 1990- ja 2000-luvuilla vain terävöittänyt ilmaisuaan ja kirjoittanut sarjan monitahoisia, poliittisesti lähes radikaaleja tutkielmia vallasta, moraalista ja ihmisyydestä. Ei sillä, Keijo Kettunen ja John Stoddart kirjoittivat jo vuonna 1996 Helsingin Sanomissa, että le Carrén kutsuminen pelkäksi vakoilukirjailijaksi on aina tuntunut pelkältä vähättelyltä.

Onnistunein le Carré -filmatisointi lienee Uskollinen puutarhuri (2005), mutta kiinnostava on myös Fred Schepisin ohjaama, lähellä Neuvostoliiton viimeisiä henkäyksiä valmistunut Sankari vai vakooja (The Russia House, 1990).

Hollywood-tuotannolle poikkeuksellisesti lähes kokonaan aidoilla paikoilla Moskovassa ja Leningradissa kuvattu elokuva kertoo kirjankustantaja Bartholomew 'Barley' Scott Blairista (Sean Connery), joka joutuu osaksi vakoojapeliä. Naispääosan Katja Orlovaa esittää Michelle Pfeiffer.

Sankari vai vakooja on myös YLE Filmiviikon esittelyssä.

MJ

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.