Julkaistu keskiviikkona 23.03.2011
TV2 sunnuntaina 27.3.2011 klo 21. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Jakso katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.
Eduskuntaan on taas kova tunku. Osa pyrkijöistä haaveilee parantavansa maailmaa, osa uskoo – tai ainakin uskottelee – panevansa maan asiat vihdoin kuntoon.
Ex-ministeri Sinikka Mönkäre ehti olla yli kymmenen vuotta ministerinä, yhteensä 3817 päivää. Tällä kokemuksen rintaäänellä hän varoittaa kuvittelemasta liikoja.
- Paljonhan me suoritettiin asioita. Tehtiin ja toteutettiin hallitusohjelmia. Sopeutettiin, leikattiin, karsittiin. Ei se ollutkaan aina sitä parantamista. Olen jopa miettinyt, olisiko minusta sittenkin ollut enemmän hyötyä lääkärinä kuin poliitikkona.
Mönkäreen tarina on yksi suomalaisen yhteiskunnan tuhkimotarinoista. Hänen äitinsä kuoli, kun hän oli 2-vuotias.
- Äiti kuoli laittomaan aborttiin. Se oli siihen aikaan, niin kuin vielä nytkin, niin suuri häpeä ja tabu, että siitä en koskaan aiemmin halunnut puhua julkisuuteen. Äidillä ei ollut ammattia, isän mielenterveys oli romahtamassa, talon rakennus oli kesken ja jaloissa pyöri kaksi pientä lasta.
Äidin kuoleman jälkeen isä joutui loppuelämäkseen mielisairaalaan ja Sinikka sijoitettiin tädin luokse kasvattilapseksi. Mönkäre sai kunnalta monot ja kasvatti-isän Rotary-veljiltä opintolainan takauksen. Aseveljeys yhdisti ihmisiä jopa yli yhteiskuntarajojen. Köyhän paras ystävä ei ollut vielä valtio vaan verkosto.
Poliittisen uransa parhaaksi asiaksi Mönkäre mainitsee putoamisen eduskunnasta vuonna 1991. Neljän välivuoden aikana hän toimi lääkärinä ja oppi kuuntelemisen alkeet. Ne ovat myöhemmin olleet suureksi avuksi politiikassa.
Sinikka Mönkärettä haastattelee Maarit Tastula.