Julkaistu torstaina 07.04.2011
TV2 sunnuntaina 10.4.2011 klo 21. Uusintatiedot ohjelmaoppaassa. Ohjelma katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.
Kokemus epäoikeudenmukaisuudesta jättää ihmiseen syvän jäljen. Pahimmillaan se synnyttää vihan ketjun, joka siirtyy sukupolvesta toiseen.
Kirjailija Sirpa Kähkönen päätti omalta osaltaan katkaista ketjun selvittämällä oman sukunsa tarinan. Hänen isoisänsä istui Tammisaaren pakkotyölaitoksessa 7 vuoden tuomion 1930-luvun äärioikeistolaisessa Suomessa. Tammisaari oli suomalaisten ”Guantanamo”, vankileirien saaristo, jossa käytettiin kovia, sadistisia otteita ja jossa vankeja myös kuoli. Ympäröivä yhteiskunta sulki tapahtumilta silmänsä ja korvansa.
Isoisä ei koskaan myöhemmin halunnut muistella yksityiskohtaisesti kokemaansa mutta kokemukset aiheuttivat sen, että hän ei koskaan antanut anteeksi yhteiskunnalle. Sodan jälkeen hänestä tuli entistäkin kovempi ja armottomampi kommunisti – Tammisaaren tarjoama ”yhteiskunnallinen kuntoutus” ei tuottanut tulosta, päinvastoin.
Pakkotyölaitoksesta palasi takaisin koteihin hermonsa menettäneitä miehiä ja naisia, joiden kokemukset heijastuivat omaan perheeseen. Viha piti monet heistä pystyssä mutta viha heidät omalla tavallaan myös tappoi.
Isoisä antoi itse vanhana miehenä lapsenlapselleen yhden elämänohjeen: älä asetu liikaa vastakarvaan. Älä tee niin kuin minä tein, vaan yritä ottaa oppia minun virheistäni.
Kirjailija Sirpa Kähköstä haastattelee Maarit Tastula.