Kakkonen kertoo

Boforin maailma syntyy virtuaalistudiossa

Julkaistu maanantaina 16.05.2011

YLE Kuvapalvelu

Boforin kaupunkia on esitelty aiemmin agenttisarja Operaatio Hurrikaanissa. Nyt Bofori näyttäytyy täysin uusiutuneena ensi syksynä alkavassa, kaupungin nimeä kantavassa tv-ohjelmassa ja nettipelissä.

Niin ikään agenttimaailmaan sijoittuvia, mutkikkaita tehtäviä on koko kevään ajan kuvattu virtuaalistudiossa Tampereen Tohlopissa.

- Vihdoinkin pystymme näyttämään Boforin sellaisena, kuin olemme sen itse alusta asti visioineet, iloitsee tuottaja Jari Mäkipää.

Realismin rajat eivät tule vastaan virtuaalistudion sähköisissä lavasteissa. Periaatteessa kaikki on mahdollista ja studioon voi luoda vaikka kuinka mielikuvituksellisia miljöitä.

- Tällaisia kuvauspaikkoja ei yksinkertaisesti löytyisi Tampereelta - tai koko Suomestakaan, toteaa ohjaaja Jyrki Laaksonen (kuvassa yllä vasemmalla ja alla oikealla).

- Säästämme myös arvokasta aikaa, kun emme joudu suhaamaan kuvausautojen kanssa paikasta toiseen, Mäkipää lisää.

Virtuaalistudio on tila, jonka seinät ja lattia on maalattu yhdellä ja samalla kirkkaanvihreän sävyllä. Näyttelijät esiintyvät niin sanotusti tyhjän päällä, sillä heidän ympärilleen piirtyvä sähköinen lavaste syntyy vasta tietokoneen sisällä.

YLE Kuvapalvelu

Virtuaalistudio eroaa perinteisestä nk. green screen –tekniikasta siinä, että virtuaalilavastus todella elää kameran liikkeiden mukaan aivan kuin se olisi todellinen, fyysinen lavaste. Ja kuitenkin se on vain pikseleitä.

Studion katossa on infrapunakameroita, jotka seuraavat jatkuvasti studiokameroiden sijaintia. Tämän tiedon saatuaan tietokone pystyy reaaliaikaisesti laskemaan, miltä sähköisen lavasteen sillä hetkellä tulee kuvassa näyttää.

Useisiin virtuaalilavasteisiin yhdistetään myös jonkin verran fyysisiä lavasteita ja rekvisiittaa. Esimerkiksi Boforin suosituimmassa kahvilassa on todellinen tiski, pöydät ja tuolit – ja sumppikin hörpätään oikeasta kupista. Sen sijaan lattiat, seinät, ikkunat ja niiden takana kohoavat pilvenpiirtäjät ovat olemassa vain virtuaalitodellisuudessa.

Tohlopin virtuaalistudiossa on viimeisten parin vuoden aikana tehty paljon lastenohjelmaa, kuten kestosuosikki Pikku Kakkosta ja tiedeohjelma Aivokeskusta. Myös muutama muu tuttu ohjelma on loikannut virtuaalimaailmaan, kuten Poliisi-TV, Silminnäkijä ja Peliuutiset.

Bofori on ensimmäinen tuotanto, jossa virtuaalistudiota käytetään näin laajamittaisesti draaman kuvauspaikkana. Koska erilaisia lavastuksia on jopa seitsemänkymmentä, on tuotannossa päästy keksimään innovaativisia ja tehokkaita ratkaisuja. Miljööt ovat yhteistyössä luoneet lavastussuunnittelijat Minna Wallenius ja Tapio Keskitalo sekä graafikko Anatoli Eskola.

Boforiin astutaan ensimmäisen kerran Galaxissa lauantaina 24.9.2011. Sarjan nettipeli avataan elokuussa osoitteessa yle.fi/bofori.

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.