Julkaistu maanantaina 14.11.2011
TV2 sunnuntaisin 20.11.2011 alkaen klo 21. Jaksot katsottavana YLE Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä.
Markkinatalous on tunneilmaisun murrosikäinen superjättiläinen
Keskusteluohjelma Seitsemäs taivas jatkuu. Ensimmäisessä uudessa osassa Maarit Tastulan vieraana on kirjailija Kari Hotakainen.
37 vuotta Hotakaisella oli maine mykkänä kirjailijana, kunnes eräänä päivänä korkki aukesi. Vanhassa maailmassa teot paljastivat ihmisen todellisen luonteen, uudessa maailmassa tekojen paikan on vienyt puhe, joka sekä paljastaa että peittää.
- Puheen kanssa täytyy olla tarkkana. Mutta joka tapauksessa olen tullut siihen tulokseen, että vaikeneminen ei ole kultaa vaan romurautaa.
Moneen kertaan tänäkin syksynä palkittu kirjailija pohtii viimeisessä romaanissaan Jumalan sana myös muita uuden ja vanhan maailman törmäyskohtia. Pörssiyhtiön toimitusjohtajan äänellä kirjoitettu romaani päätyykin toteamaan, että ”silloin ennen vanhaan maailma oli kirkas kuin Kiantajärvi tähän lietelammikkoon verrattuna”. Mutta nostalgiasta Hotakainen ei pidä.
- Huonosti kypsennettyjen pataruokien jälkeen nostalgia on pahinta maailmassa. Siinä on liikaa vetistelevää ylitunteellisuutta, joka ei ota huomioon realiteetteja.
- Kyltymätön himo on se voima, joka pyörittää markkinataloutta, myös muita kuin yritysjohtajia, vaikka markkinatalouden kriitikoiden onkin helpompi ulkoistaa paha pörssimaailman pahiksiin. Tunne johtaa toimintaa, vaikka se kätketäänkin excel-taulukoiden taakse.
Markkinatalous onkin Hotakaisen mielestä kuin murrosikäinen, eräänlainen tunneilmaisun superjättiläinen. Tunteet heilahtelevat laidasta laitaan ja niiden pohjalta ratkaistaan kokonaisten kansakuntien kohtalot. Tunnetalous vaatii myyttisiä sankareita.
Applen tänä syksynä syöpään menehtyneen toimitusjohtajan Steve Jobsin elämästä ja kuolemasta rakentui lähes messiaaninen tapahtuma. Ja silti kyse oli vain arkisten käyttöesineiden, puhelinten ja tietokoneiden, valmistajasta.