Ajankohtaista

Boardwalk Empiren aakkoset

Julkaistu maanantaina 29.10.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 sunnuntaisin 4.11.2012 - 20.1.2013 klo 21. Uusinta keskiviikkoisin klo 22.40. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan tv-esityksestä.

Boardwalk Empiren kolmas tuotantokausi alkaa Kakkosella 6.10.2013.

Kieltolain ajan Atlantic Cityyn sijoittuva HBO-draama vallasta, korruptiosta ja niiden keskellä tasapainoilevasta Nucky Thompsonista (Steve Buscemi) jatkuu toisen tuotantokauden jaksoilla.

Boardwalk Empire sai aiemmin tänä vuonna Golden Globe -palkinnot sekä parhaasta draamasarjasta että Buscemin miespääosasta. Alla tekijä- ja hahmoaakkoset sarjan maailmaan.

B

Pieniä lapsia esittävät elokuvissa ja tv-sarjoissa usein kaksoset, koska kahdella samannäköisellä näyttelijällä saadaan enemmän suoritukseen liittyviä vaihtoehtoja ja liikkumavaraa esim. siltä varalta, että artisti ei ole esiintymistuulella. Niinpä Boardwalk Empiressäkin on kaksosia peräti kaksi paria: Lucy ja Josie Gallina esittävät Emily Shroederia, Brady ja Connor Noon puolestaan Tommy Darmodya.

O

The Out Crowd on oregonilainen rock-yhtye, jonka jäsenistä osa on soittanut myös The Brian Jonestown Massacre -nimisessä bändissä. Jälkimmäisen kappale Straight Up and Down soi Boardwalk Empiren alkutekstijakson taustalla. Sarjan tekijät ovat kertoneet halunneensa tunnukseen yllättävyyttä ja käyttäneensä sen vuoksi uudempaa musiikkia ilmiselvimmän valinnan, 1920-luvun Charlestonin sijaan.

A

Arpinaamainen Al Capone (1899 - 1947) on Boardwalk Empiren ensimmäisillä kausilla vielä uransa alussa, mutta aikanaan hän nousi maailmankuuluksi mafiapomon arkkityypiksi. Valkokankaalla Caponea ovat esittäneet mm. Rod Steiger ja Robert De Niro. Sarjan roolissa nähdään liverpoolilainen Stephen Graham.

R

Arnold "Aivot" Rothsteinin (1882 - 1928) vaikutusvalta New Yorkin uhkapelikuninkaana oli niin suuri, että hänen epäiltiin vaikuttaneen vuonna 1919 baseballin Word Seriesin lopputulokseen. Boardwalk Empiressä kultivoitunut ja sulava Rothstein (Michael Stuhlbarg) toimii salakuljetusringin rahoittajana.

D

James "Jimmy" Darmody (Michael Pitt), Princetonissa opiskellut ensimmäisen maailmansodan veteraani ja Nucky Thomsonin nuori suojatti, sittemmin vihollinen. Tulisieluinen, sotamuistojen riivaama Darmody perustuu mahdollisesti tosielämän henkilöön Jimmy Boyd, mutta hahmojen tarinoissa on paljon eroja.

W

Boardwalk Empiren luoja Terence Winter on yksi nykytelevision kultasormista. Winterillä oli keskeinen rooli myös 2000-luvun menestyneimmän rikossaagan, Sopranosin tuottajana ja käsikirjoittajana.

A

Kieltolakiagentti Nelson Van Alden (Michael Shannon) ottaa henkilökohtaiseksi päämääräkseen Nucky Thompsonin nappaamisen. Moraalisesti jyrkkä Van Alden sortuu ensimmäisen kauden lopulla kohtalokkaasti kiivauteensa ja tukahduttamiinsa intohimoihin, muttei luovu tavoitteestaan.

L

Charles "Lucky" Luciano (1897 - 1962) oli sisilialaissyntyinen gangsteri, joka pyöritti kieltolain aikana viinan salakuljetusrinkiä. Myöhemmin Lucianosta tuli syndikaattijohtaja Yhdysvaltojen järjestäytyneessä rikollisuudessa. Sarjassa Lucianoa esittää Vincent Piazza.

K

Atlantic Cityn entinen mahtimies, kommodori Louis Kaestner (Dabney Coleman) vaikutti matkaavan jo kohti tuonpuoleista, mutta kun sisäkön hiljalleen tekemä myrkytysyritys paljastui, vironnut kommodori käy vielä viimeiseen valtataisteluun. Esikuvana hahmolle toimi Louis Kuehnle (1857 - 1934).

E

Enoch "Nucky" Thompson pyörittää kulisseista Atlantic Citya kuin marionetti nukkejaan. Terävällä ja häikäilemättömällä Thompsonilla on myös pehmeä, syvän inhimillinen puolensa, ja näiden ristiriitojen pohjalta Steve Buscemi piirtää hienoviritteisen, latautuneen muotokuvan.

M

Pilottijakson ohjaaja ja sarjan vastaava tuottaja Martin Scorsese merkitsee mafiaelokuville suurin piirtein samaa kuin Jari Litmanen suomalaiselle jalkapallolle.

P

Timothy Van Patten ei ole ainoastaan arvostettu ohjaaja - Boardwalk Empiren lisäksi krediittilistalta löytyy jaksoja mm. Sopranosista, Roomasta ja Tyynenmeren taistelutovereista - vaan myös entinen teininäyttelijä, joka esitti yhtä pääosaa koripallosarjassa The White Shadow (1978-1981).

I

Vaikka Boardwalk Empire onkin vallasta kamppailevien miesten näyttämö, sarja olisi huomattavasti yksiulotteisempi ilman mielenkiintoisia ja monitahoisia naishahmoja. Heitä esittävät mm. Kelly Macdonald (Nuckyn kumppaniksi päätyvä Margaret Schroeder), Gretchen Mol (Jimmy Darmodyn hekumallinen äiti Gillian), Aleksa Palladino (Jimmyn puoliso Angela) ja Anna Katarina (muotiliikkeen omistaja Isabelle).

R

Kasvonsa sodassa vaurioittanutta Richard Harrow'ta esittävä Jack Huston on näyttelijä jo neljännessä polvessa. Maineikkaaseen Hustonin sukuun kuuluvan Hustonin isoisoisä Walter, isoisä John ja täti Angelica ovat tuttuja nimiä elokuvien ystäville. Sen lisäksi Hustonissa on äitinsä puolelta aitoa aatelisverta.

E

Elias "Eli" Thompson (Shea Whigham), koko ikänsä isoveli Nuckyn varjossa ollut poliisipäällikkö, joka myöntyy avauskauden lopussa osaksi lähisukulaistaan vastaan suunnattua salaliittoa.

Teksti: Miika Jalonen

Loppuvuoden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.