Kakkonen kertoo

Psykologinen trilleri Luther ja nettikilpailu

Julkaistu keskiviikkona 12.06.2013

YLE Kuvapalvelu

TV2 perjantaisin 14.6. - 4.10.2013 n. klo 22.05. Ei esitystä 30.8. (Jalkapallon Super Cup), 6.9. (Jalkapallon MM-karsintaottelu Suomi - Espanja) ja 13.9. (Tartu Mikkiin -erikoisosa). Jaksot katsottavana Yle Areenassa viikon ajan.

 

Tiheätempoinen, jatkuvasti yllättävä ja synkän viihdyttävä Luther on sarja, joka ei mahdu mihinkään muottiin. Tarinan edetessä vaakalaudalla eivät ole enää ainoastaan Lutherin henkinen terveys ja maine, vaan myös hänen koko elämänsä. (Matt Roush, tvguide.com)

 

BBC:llä 4. toukokuuta 2010 alkanut Luther (16) kertoo ylikomisario John Lutherista (Idris Elba), jonka oma mieli on hänelle yhtä sokkeloinen ja raastava vastus kuin kaikkein häiriintyneimmät rikokset tai niiden tekijät. Kakkosella nähdään Lutherista kaikki sen kolme tähän mennessä tehtyä kautta, kaiken kaikkiaan 6 + 4 + 4 eli 14 jaksoa.

Lutherin luoja, jännityskirjailijanakin ansioitunut Neil Cross on kertonut BBC:n blogissa, että sarja lähti liikkeelle ideasta yhdistää samaan henkilöön kaksi rikosfiktion arkkityyppipiirrettä, analyyttinen päättelykyky ja moraalinen monitulkintaisuus. Lisäksi Lutherin formaatiksi valittiin käännetty etsivätarina, jossa rikoksen tekijä paljastetaan usein heti alussa. Syyllisen etsimisen sijasta tarina keskittyy selvittämään motiiveja ja etsimään todisteita.

 

YLE Kuvapalvelu

 

Fantastinen sarja. Idris Elba on tietysti mahtava kuten yleensä, mutta myös käsikirjoitus on ykkösluokkaa ja kiireen tuntu käsinkosketeltavaa.

Luther kääntää sekä hyvän ja pahan että mustan ja valkoisen päälaelleen. Jokainen jakso saa sydämen pamppailemaan.

Minusta tämä sarja on ihan samassa liigassa Sopranosin ja Boardwalk Empiren kanssa. (käyttäjäkommentteja metacritic.comista)

 

Televisiossa mainitun "howcatchemin" ("kuinkasaadanekiinni") tunnetuin edustaja on Columbo, joka ei kuitenkaan yleensä ollut tutkimustensa aikana henkilökohtaisesti vaarassa ja sai myös lähes aina rikollisen kiinni. Neil Crossin mukaan Lutherin ydinajatuksena oli rakentaa tarinan jännite psykologiseksi kaksintaisteluksi pakkomielteisen, puoliksi hullun poliisin ja hänen metsästämiensä, turmeltuneiden rikollisten välillä. Sekä Luther että katsojat tietävät, kuka täytyy saada kiinni - mutteivät sitä, miten.

Nettikilpailussa kaksi ensimmäistä tuotantokautta dvd:nä voittivat Jutta Mikkola ja Anne Kaisla. Kiitos kaikille osallistuneille ja onnea voittajille!

Teksti: Miika Jalonen

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.