Ajankohtaista

Sivuraiteilla verkkoyhteisöjen puheenaiheena

Julkaistu tiistaina 24.09.2013

YLE Kuvapalvelu

Harva varmaan ymmärtää, miten syrjäytyminen alkaa. Monet ehkä aattelee, että kyllä vähän yrittämällä pääsee elämän laitaan kiinni. Ei ymmärrä, miten paljon on kiinni ympäristöstä: onko välittävää aikuista, onko kannustusta, tuleeko kohdelluksi ihmisenä, annetaanko mahdollisuuksia. Nuori, jolla ei satu olemaan työ- eikä opiskelupaikkaa, on siinä mielessä monesti heikoilla, että kaikki "auttavat" tahotkin saattavat suhtautua tosi alentuvasti tai muuten vahvistaa sitä mielikuvaa, että sä nyt oot luuseri, sä et kelpaa tollasena. (kommentti Vauva-lehden Aihe vapaa-palstalta)

Aiemmin syyskuussa Kakkosella esitetty, kymmenosainen Sivuraiteilla on dokumenttisarja syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. Sarja on herättänyt runsaasti keskustelua ja voimakkaita tunteita eri nettifoorumeilla.

Joidenkin mielestä Sivuraiteilla-nuoret ovat "verorahoilla elätettäviä lusmuja", jotka eivät yritä tarpeeksi ja joita paapotaan yhteiskunnan taholta, vaikka heidät pitäisi vain komentaa ryhdistäytymään.

Toiset ovat ottaneet esiin nuorten rikkinäiset taustat ja muistuttaneet, kuinka paljon lähtökohdat saattavat elämään vaikuttaa. Moni on lisäksi todennut, ettei nuoria kannata niputtaa yhdeksi joukoksi.

Joillakin voi olla kyseessä itsensä etsimisen vaihe ja mielenterveysongelmat ovat kasvaneet nuorissa ikäryhmissä räjähdysmäisesti. Entä mitkä ylipäätään ovat pärjäämisen mittareita?

YLE Kuvapalvelu

On varmasti ollut rankkaa ja turhauttavaa syrjäytyä pikkuhiljaa porukasta ja sitten loppujen lopuksi ei ole enää halunnut palata ulkomaailmaan huonojen muistojen takia. Mutta missä menee se raja? Mitä jos on yritetty auttaa kaikin keinoin, mutta nuori ei tartu apuun asenteensa takia? Kyllä siinä tarvitaan myös nuoren omaa tahtoa palata takaisin yhteiskuntaan, muuten koko juttu on ajantuhlausta. (kommentti Demi.fi -keskustefoorumilta)

Kirsi Markkasen ohjaama sarja kuvaa muutaman Hyvinkään ja Riihimäen seudulla asuvan nuoren elämää puolen vuoden ajan. Mukana on myös päähenkilöiden itsensä kuvaamaa materiaalia.

Sivuraiteilla -sarja kuuluu Ylen Nuorille Nyt -kampanjaan. Sarjan kaikki kymmenen jaksoa ovat katsottavana Yle Areenassa marraskuun alkuun asti.

Teksti: Miika Jalonen

Nuorille nyt! -kampanjan kotisivut

 

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.