Ajankohtaista

Game of Thrones: Neljäs kausi joulukuussa 2014

Julkaistu torstaina 05.12.2013

YLE Kuvapalvelu

Game of Thronesin neljäs tuotantokausi käynnistyy Kakkosella 11.12.2014.

TV2 torstaisin 5.12.2013 alkaen klo 22.05. Kausi esitetään myös kahtena viiden jakson putkena 5.12. ja 9.1.2014. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan.

George R. R. Martin ei ajatellut Tulen ja jään laulua alun perin televisioon tai elokuvaksi, vaan hän alkoi kirjoittaa sitä nimenomaan vastalauseena niiden asettamille raameille. Martin ei antanut minkään pidätellä itseään tarinan laajuuden suhteen, koska siitä ei kuitenkaan ikinä tehtäisi tv-sarjaa. Toisin kävi.

Ei liene liioittelua luonnehtia kirjakustantaja Satu Hlinovskya raskaan sarjan Game of Thrones –asiantuntijaksi. Hän on kääntänyt suomeksi kaikki sen tähän mennessä ilmestyneet pohjateokset – viisi historian rönsyävimpiin kuuluvaa fantasiaromaania – ja viettänyt urakan myötä arviolta puolet 2000-luvun valveillaoloajastaan George R. R. Martinin luomassa maailmassa, Westerosissa.

- Olen käynyt myös monilla Game of Thronesin kuvauspaikoilla, joista useimpien valinta on osunut aivan nappiin. Sarja on muutenkin tuotettu uskomattomalla laadulla. Näyttelijät on valittu hyvin ja käsikirjoituskin laadittu ehdottoman ammattitaitoisesti, joskin adaptaatio eriytyy kirjoista sitä vahvemmin, mitä pidemmälle tv-sarja etenee.

Hlinovskyn mukaan Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi on vielä varsin uskollinen alkuperäismateriaalille, mutta jo toisella lähdettiin hiukan eri poluille.

- Toki romaanit ovat niin laveita, että osa valtavasta hahmomäärästä piti karsia ja joidenkin juttujen toteuttaminen olisi mahdotonta jo siksi, ettei Tulen ja jään laulua ollut ajateltu kuvattavaksi. Monia juonilinjoja on jouduttu muuttamaan ja kokonaisia hahmoja tai heidän kohtaloitaan vaihdettu.

YLE Kuvapalvelu

Ehdoton suosikkinäyttelijäni sarjassa on Peter Dinklage. Kukaan muu ei pystyisi esittämään Tyrionia samanlaisella uskottavuudella. Dinklage oli George R.R. Martinin mielessä jo kirjoittamisvaiheessa.

Satu Hlinovsky tähdentää, että jos haluaa saada Game of Thronesin maailmasta mahdollisimman paljon irti, kannattaa ilman muuta lukea myös kirjat.

- Ne kertovat valtavan paljon enemmän kuin televisiossa ikinä pystytään näyttämään. Juonet ovat usein niin monimutkaisia, että niiden taustat ja kokonaisuus avautuvat luettaessa ihan toisella tavalla.

Game of Thronesin kolmas tuotantokausi perustuu Tulen ja jään laulun kolmannen osan avauspuolikkaaseen, jonka Hlinovskyn vetämä Kirjava on julkaissut nimellä Miekkamyrsky 1. Ensi vuonna siitä ja sen toisesta niteestä ilmestyy kovakantinen, kuvitettu yhteispainos.

- Projektin eteneminen on ollut hidasta, koska George haluaa hyväksyä jokaisen kuvan erikseen itse. Ja aina löytyy kommentoitavaa pienimmistä yksityiskohdista lähtien kuten siitä, ettei hahmo voi vaikkapa käyttää jonkun tietyn muotoista kilpeä! Vuoden 2014 aikana julkaisemme myös Tulen ja jään laulun viidennen romaanin Lohikäärmetanssi (A Dance With Dragons).

Teksti: Miika Jalonen

Loppuvuoden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.