Juttuarkisto

Kohta 18: Elokuva laajennettuna tv-sarjana

Julkaistu tiistaina 25.02.2014

YLE Kuvapalvelu

TV2 keskiviikkoisin 26.2. - 19.3.2014 klo 21. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

Olihan se aika nihkeää, kun kaverit lähtivät ulos tai keikalle ja minun piti kirjoittaa tylsää elokuvaa kotona.

Henrik Mäki-Tanilan kommentissa on leppoisaa, ajan kulumisen pehmentämää itseironiaa, mutta tarina on silti totta. Kolmella tärkeimmällä Jussilla - paras elokuva, ohjaus ja käsikirjoitus - palkittu Kohta 18 (2012) lähti liikkeelle kotiarestista.

- Minulla oli mennyt suurin piirtein 15-vuotiaasta lähtien aika lujaa kavereiden kanssa. Tuli juhlittua aika paljon ja saatoin tulla arki-iltaisinkin vasta aamuneljältä kotiin. Mutsi (ohjaaja-käsikirjoittaja Maarit Lalli) sanoi lopulta, että nyt pitää rauhoittaa meininkiä, kun en meinannut välttämättä nousta aamulla kouluun.

- Sen ohella, etten saanut lähteä heilumaan entiseen malliin, äiti laittoi minut kirjoittamaan pieniä kohtauksia nuorten elämästä. Samanaikaisesti hänellä itsellään oli tekeillä lyhytelokuva, josta tuli lopulta yksi Kohta 18:n episodeista. Aluksi kirjoittaminen tuntui pelkästään rangaistukselta, mutta pikku hiljaa se alkoi sujua ja lopulta aloimme miettiä, että jutusta voisi alkaa muodostaa kokonaista elokuvaa.

Käsikirjoittamisen ohella Henrik näyttelee yhden elokuvan ja siitä muokatun sarjan päärooleista. Alun perin hän suhtautui myös siihen pestiin vastahakoisesti.

- Maarit suostutteli minua rooliin kauan, mutta olin ihan kalkkiviivoille asti sitä mieltä, etten suostu näyttelemään. Koekuvauksissa ei kuitenkaan käynyt oikein sellaisia nuoria, joilla olisi ollut ajokortti, mitä episodissa tarvittiin. Lopulta hyväksyin ajatuksen, mutta vain sillä ehdolla, että minunkin pitää tehdä koekuvaus ensin. Jos rooliin olisi ollut yksikin toinen hyvä vaihtoehto, en olisi suostunut siitä kilpailemaan.

Henrik myöntää, että hänen vanhempiensa ammatit - molemmat toimivat elokuvien ja tv:n parissa - todennäköisesti vaikuttivat tiettyyn kapinallisuuteen alaa kohtaa. Kuinka ollakaan, ensin tuli Kohta 18 ja viime syksynä jälkikasvu aloitti käsikirjoittamisopinnot Taideteollisessa korkeakoulussa.

- Olin kyllä jo ala-asteella kiinnostunut tarinoista, mutta mitään hurjaa janoa minulla ei kirjoittamiseen missään vaiheessa ollut. Kohta 18 -projektin myötä innostus kasvoi ja totta kai äidin vinkit rakenteesta ja muusta opettivat hahmottamaan isompia kokonaisuuksia. Alussa oli kysymys nimenomaan siitä, että työstin hyvin pieniä juttuja lähinnä dialogin kautta.

- Ehdottomasti olen kyllä sitäkin mieltä, että alalle kannattaa hakeutua vain, jos on aitoa innostusta jakaa jotain muulle maailmalle. Kaikki lähtee omasta innostuksesta, jota on mahdollista kärsivällisen harjoittelun avulla jalostaa aikaansaamiseksi.

Helsinkiläisen kaveriporukan arjesta ja elämästä täysi-ikäisyyden kynnyksellä kertova Kohta 18 nähdään Kakkosella neliosaisena sarjana, jonka jaksot kestävät n. 40 minuuttia siinä missä elokuva oli vajaat kaksi tuntia pitkä. Mukana on sekä uusia kohtauksia että runsaasti elokuvasta yli jäänyttä materiaalia.

- Kuvasimme viime kesänä sarjaa varten johdannon ja eräänlaisen outron. Lähes kaikki pääosien esittäjäthän ovat oikeita ystäviäni, jotka sivumennen sanoen eivät aikoinaan minkäänlaista arestia saaneetn vaan jatkoivat samaa touhua...

Teksti: Miika Jalonen

Katso Kohta 18 -sarjan traileri Yle Areenassa

Kevätkauden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.