Ajankohtaista

Stacey Dooley: Uuden polven Theroux?

Julkaistu torstaina 20.03.2014

YLE Kuvapalvelu

TV2 keskiviikkoisin 26.3. - 14.5.2014 klo 22.05. Nuoret amerikkalaiset -kokonaisuuden osat katsottavana Yle Areenassa viikon ajan tv-esityksestä. Muille sarjan dokumenteille ei valitettavasti saatu nettioikeuksia.

Vuonna 1987 syntynyt Stacey Dooley on brittidokumentaristi, joka perehtyy nimikkosarjassaan nuorten elämään eri maissa. Aiheet vaihtelevat laittomasta maahanmuutosta talousromahduksen aikaansaamaan työttömyyteen ja äärimuslimeihin. Kevään aikana Kakkosella esitetään kahdeksan Dooleyn tekemään dokumenttia, ja myöhemmin niitä on luvassa lisää.

Ylen ohjelmahankkija Katja Karasvaara kertoo kiinnostuneensa Stacey Dooleyn dokumenteista, koska tämä antaa käsittelemiensä aiheiden koskettaa ja tunteiden näkyä.

- Vaikka käsiteltävät teemat ovat rankkoja, Staceyn dokumentit eivät ole läpeensä synkkiä. Koska päähenkilöt ovat nuoria, jo sen myötä lopussa on usein vielä toivoa muutoksesta ja paremmasta.

Dooley lähestyy jokaista aihettaan avoimella mielellä ja usein sekä tekijän että katsojien ennakkoluulot saattavat muuttua. Stacey Dooleyta on silloin tällöin verrattu toiseen nuoreen brittidokumentaristiin, Cherry Healeyhin, jonka ohhelmia on myös esitetty Kakkosella.

- Molemmat laittavat itsensä likoon ohjelmia tehdessään, mutta Stacey keskittyy huomattavasti yhteiskunnallisempiin teemoihin ja matkustaa maailmalla siinä missä Cherryn aiheet kumpusivat jokaisen arkipäivästä ja ihmissuhteista. Parempi vertailukohta Staceylle olisikin oikeastaan Louis Theroux.

Stacey Dooley aloitti tv-uransa parikymppisenä niin ikään Kakkosella nähdyssä Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjassa, jossa brittinuoret vietiin Aasian hikipajoihin katsomaan, kuinka halpahallien vaatteet tehdään.

- Reissu avasi tavallista itsekeskeistä elämää viettäneen brittinuoren silmät maailman epäkohdille ja kun BBC Three tarjosi mahdollisuutta omaan sarjaan, ei Staceyn tarvinnut miettiä aiheitaan kauaa.

Myöhemmin esitettävissä dokumenteissa Stacey Dooley perehtyy mm. huumeiden salakuljetukseen (Etelä-Amerikasta aina Euroopan katukauppaan), lapsensa pois lantaneisiin teiniäiteihin (USA) ja jatkaa bileturismin kääntöpuolen kaivelua (mm. Praha ja Meksiko). Alla tiivistelmä kevään kahdesta kokonaisuudesta ja parista yksittäisestä dokumentista.

Teksti: Miika Jalonen

YLE Kuvapalvelu

Nuoret amerikkalaiset

26.3. Tytöt telkien takana. Stacey Dooley tutustuu USA:ssa nuorten rankkoihin elämänkohtaloihin. Hän vierailee kurileirillä, jossa nuorisorikolliset joutuvat sopeutumaan sotilaalliseen järjestykseen.

2.4. Eheytymisterapiaa. Stacey Dooley tapaa USA:ssa nuoria homomiehiä, jotka läpikäyvät kristillistä muutosohjelmaa tullakseen heteroiksi. Johtohahmot ylistävät menetelmää, osa entisistä osallistujista on eri mieltä.

9.4. Arizonan ja Meksikon rajalla ihmissalakuljetus on iso bisnes. Stacey Dooley tutustuu meksikolaisnuoriin, jotka haaveilevat paremmasta elämästä. USA:n puolella vastassa ovat rajavartijat sekä patriootit aseineen.

Äärimuslimit ja -oikeisto Lutonissa

16.4. Stacey Dooley palaa lapsuusmaisemiinsa Lutonin kaupunkiin, jonka kaduilla tikittää aikapommi. Äärimuslimien ja äärioikeiston yhteenotot ovat kärjistymässä, eikä kummaltakaan osapuolelta tunnu heruvan ymmärrystä toiselle.

Talouslaman nuoret uhrit

23.4. Maailmanlaajuinen talouskriisi on iskenyt rajusti nuoriin. Stacey Dooley matkustaa Kreikkaan, jossa jopa puolet nuorista on työttömiä. Köyhyys ja näköalattomuus saavat väkijoukot mellakoimaan.

30.4. Konkurssin partaalla keikkuva Irlanti ei pysty tarjoamaan asuntoa tai työpaikkaa kaikille. Stacey Dooley tapaa nuoria, jotka joutuvat muuttamaan jopa Australiaan toimeentulon perässä, halusivat tai eivät.

7.5. Japanissa asunnottomuus tai työpaikan menettäminen on suuri häpeä. Stacey Dooley seuraa, kuinka nuoret yrittävät selviytyä talouskurimuksesta. Osa ajautuu epätoivoisiin tekoihin.

Brittibiletystä Mallorcalla

14.5. Mallorcan Magaluf on nuorten brittien suosikkilomakohde, jonka vetonauloja ovat halvat drinkit ja yöelämä. Stacey Dooley selvittää, miten rankka biletys vaikuttaa paikallisiin ja kuinka monen reissu saa ikävän lopun.

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.