Kakkonen kertoo

Suomen paras Koivusalo

Julkaistu maanantaina 24.08.2009

Kuva: YLE KuvapalveluTimo Koivusalon juontamassa sarjassa 12 kuoroa mittelevät Suomen paras kuoro 2009 -tittelistä. 10-osaisen sarjan ensimmäisessä osassa tirkistellään 5. syyskuuta, mitä tapahtui koe-esiintymisissä. Tämän jälkeen kuoroja karsiutuu joka jaksossa ja voittaja selviää yhdeksännessä osassa. Viimeisessä osassa nautitaan sarjan parhaista paloista. Jaksot 2-9 ovat kaikki suoria lähetyksiä.

Ohjelma merkitsee erään Suomen suosituimman TV-kasvon paluuta Kakkoselle. Mutta miksi nykyään elokuvien tekemiseen keskittynyt Timo Koivusalo päätti lähteä mukaan ohjelmaan?

- Tv-työ on älyttömän mukavaa ja suorissa lähetyksissä on vielä oma kiehtova kihinänsä, odotan innolla, että ohjelma alkaa. Luvassa on suuri, hyväntuulinen ja suora lauantai-illan show, täynnä laulamisen iloa.

Viime vuosina televisiossa on kuitenkin ollut laulukilpailuja runsaasti. Miten Suomen paras kuoro pyrkii erottautumaan muista?

- Ohjelmassa todella lauletaan livenä suorissa lähetyksissä, ei playbackinä, kuten joissain ohjelmissa. Mukaan päässeet kuorot ovat huikean hyviä ja innostuneita ryhmiä, joiden tekemisen riemu tarttuu. Ohjelma on toki ylivoimainen jo sen urheilullisen ja pantterimaisen ketterää seksikkyyttä tihkuvan juontajansa ansiosta.

Ohjelma perustuu hollantilaiseen formaattiin. Oletko tutkinut muiden maiden versioita?

- Kyllä, eri maissa on omat painotuksensa ja oleellista meillä on suomalaisille rakkaat ja tutut laulut.

Mikä on mielipiteesi kuorolaulun tilasta Suomessa?

- Kuoroharrastus on Suomessa todella laajaa ja korkeatasoista, onkin jo aika päästää oikeat, aktiiviset kuorot irti ja tuoda esiin estradille kaikelle kansalle. Meitä suomalaisia moititaan joskus yksinäisiksi, sulkeutuneiksi susiksi, mutta kuorolaulu on oiva esimerkki yhdessä tekemisen ilosta ja sen hyvää tekevästä voimasta. Väitän sillä olevan myös suuren mielenterveydellisen merkityksen. Jokainen ilon sekunti tässä maailmassa on kullanarvoinen.

Mitä ominaisuuksia hyvältä kuorolta vaaditaan?

- Tarkkaa yhdessä laulamista, rohkeutta vastata haasteisiin. Se vaatii valmiutta jokaiselta yksilöltä tehdä työtä kuoronsa eteen sekä ulospäin näkyvää ja tarttuvaa esiintymisen iloa, joka saa kuulijan haikailemaan, että miksi minä en ole tuossa porukassa mukana. Hyvä kuoro on paljon enemmän kuin yksilöidensä summa.

Aiemmin kesällä Tartu mikkiin –juontaja Sami Hintsanen kertoi tällä palstalla parhaiden karaokelaulajien tulevan länsirannikolta. Mistä päin Suomea luulet parhaiden kuorolaulajien tulevan?

- Oli loistavaa, että ohjelmaan ilmoittautui kuoroja ympäri Suomen. Kyllä taso on kova koko maassa. Kuoronjohtajat ovat myös avainasemassa ja tavallaan asettavat riman korkeuden. Parhaat laalajat suattavat tulla Savosta tai ookkona kuullu Oulun seudun laulajia, tai sitten stadista ja tai jostain snadista kylästä tai rämeestä, Turusta tai Hämeestä. Syksyn aikana se selviää.

Vakiotuomareina ohjelmassa nähdään musiikin ammattilaiset Seppo Murto ja Tomi Metsäketo. Uskotko miesten olevan tarpeeksi ymmärtäväisiä amatöörilaulajia kohtaan?

- Kyllä, heillä oli jo koe-esiintymisiä arvioidessa hieno ote ja nehän pitää laulaa suohon, jos ei muu auta.

Olet tehnyt Kakkoselle ohjelmia jo 1990-luvun alusta eli kohta jo 20 vuotta. Vuosiin on mahtunut Pekkoa, Leikin varjolla –kisailua ja tietenkin Tuttu juttua. Mitkä ovat parhaat muistot näiltä ajoilta?

- Niitä on niin paljon. Kakkonen on aina ollut hieno kanava tehdä töitä ja on riemukasta lähteä taas kehiin.
Kyllä Tuttu juttu -show’n tekeminen kaikkinensa oli yhtä juhlaa jo sen vuoksi, että sen myötä sai tavata niin paljon hienoja tyyppejä. On myös todettava, että sitten Pekko Aikamiespojan aikojen on älykkään TV-viihteen taso romahtanut.

Entä miten kuorokilpailun tekeminen eroaa aiemmista TV-töistäsi?

- Kun mukana on kuoroja, siis isoja ryhmiä, se luo oman latauksensa ja ilon joka varmasti tarttuu ja suora lauantai-illan ohjelmapaikka luo myös mahtavat puitteet kunnon show’lle!

Toivottavasti olet ehtinyt kesällä lataamaan akkuja syksyn koetuksia varten.

- Ilokseni ensikertaa kymmeneen vuoteen oli kolmen viikon yhtäjaksoinen loma, kun Pohjantähti-elokuva saatiin leikattua.

Niin, Täällä pohjatähden alla –filmatisointisi tulee teattereihin loppuvuodesta. Joko elokuvan vastaanotto jännittää?

- Se on ollut niin monen vuoden mittainen marssi, että on vain enemmän kuin innoissaan, että sen vihdoin saa marssittaa valkokankaalle.

Paljasta vielä lopuksi jotain tulevaisuuden projekteistasi.

- No jos nyt sitten kerron ellei tämä leviä tästä eteenpäin: lähitulevaisuuden suunnitelmissa on heti tämän haastattelun jälkeen mennä saunaan.

Teksti: Ari Ihander / YLE

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.