Eletään vuotta 1980. Kekkonen on vielä presidenttinä, YYA-sopimus on voimissaan ja Moskovan olympialaiset puheenaiheena kun turkistarhaaja Reino Toppari tuo pohjalaiskylään nuorikkonsa Emilian.
Ketään kyläläistä ei ole kutsuttu häihin ja heillä on syytä kyräillä tulokasta. Tämä kun on Vaasasta asti, alun perin ruotsinkielinen ja ollut aiemmin naimisissa. Kaiken kukkuraksi Topparien postilaatikkoon tulee nyt kommunistien lehti.
Alahärmästä kotoisin oleva käsikirjoittaja Seppo Vesiluoma tuntee aiheensa. Hyvien ihmisten kylä on kuin pilapiirros. Mukana on runsaasti herkullisia yksityiskohtia. Kylällä on kylähullunsa, juoruämmänsä, kirjoittamattomat lakinsa ja salaisuutensa. Murteella kirjoitettu dialogi on elävää, täynnä osuvia sutkauksia.
Se on kuvattu samoilla tantereilla missä puukkojunkkarit ovat elämöineet ja alakuloiset körttivirret kiirineet kohti korkealle kaartuvaa taivasta. Mutta Vesiluoma ei kerro häjyistä vaan politiikasta, turkistarhaajista, talkoohengestä ja bingosta. Ja tietenkin kaikki vaikeudet voittavasta rakkaudesta. Sarjan on ohjannut Jussi Niilekselä vuonna 1993 alun perin 9x30 minuutin mittaiseksi.
Osa 1: Lauantaina 23.10. klo 19.10
Lehtikäärme saapuu paratiisiin
Topparin Reino tuo vaimon Vaasasta. Pienen pohjalaiskylän postilaatikoilla käy kuhina. Montako vuotta kestää, ennen kuin Emilia kotiutuu?
Osa 2 : Lauantaina 30.10. klo 19.10
Ihmisiä suvitöissä
Unelmointia kirsikkapuistosta. Aarnella on aihetta tanssiin. Talkoohenki tuoksahtaa.
Osa 3: Lauantaina 6.11. klo 19.10
Tunteitten paloa ja alhaista mieltä
Emilian mitta täyttyy. Reinon sydämessä roihuaa. Kunnan uusi palo-auto saa
tulikasteen.
Osa 4: Lauantaina 13.11. klo 19.10
Monen sortin vierailuja
Sannan suuri hetki koittaa. Eläköön Suomen ja Neuvostoliiton yhteistyö! Kuka on kenenkin
talutusnuorassa?
Osa 5: Lauantaina 20.11. klo 19.10
Elämää suurempi vaalibingo
Mutta ken on se onnellisin voittaja? Loppu on aina uuden alku.
|