Ohjelma-arkisto


Ohjaus: Ilkka Vanne

Käsikirjoitus:
Jari Juutinen, Anneli Kanto,
Ulla Malassu, Olli Saarela ja Leena Virtanen

Lavastaja: Tapio Keskitalo

Kuvaaja:
Juhani Heikkonen F.S.C.

Script Editor: Petri Repo

Dramaturgi:
Anne Raatikainen

Tuottaja: Sirpa Bertling
 

 
Klubi <<takaisin

Keskiviikkoisin alkaen 16.5. 2001 jatkuen 26.9. 2001 saakka

20-osainen sarja petoksesta, kostosta ja sovituksesta nyky-Suomessa.

Rooleissa:
Erkki Routavuori–Tapani Perttu
Margit Routavuori–Pirkko Mannola
Niina Routavuori–Kristiina Halttu
Niklas Routavuori–Teemu Lehtilä
Risto Routavuori–Ossi Ahlapuro
Antti Routavuori–Carl-Kristian Rundman
Sakari Karilo–Paavo Liski
Tuomas Karilo–Svante Martin
Riia Karilo–Jaana Oravisto
Teemu Karilo–Samuli Muje
Anna Karilo–Maarit Peltomaa
Janita Westin–Minna Turunen
Mikko Laitinen–Pentti Helin
Markus Pesonen–Kari-Pekka Toivonen
Helena Koskinen–Hannele Laaksonen
Laura Koskinen–Anna Sirén
Irmeli Valkama–Anu Sinisalo
Raili Aavamaa–Ritva Sorvali

Klubi

Klubi

 

Juoni:

Alussa kaikki näyttää hyvältä. Kaksi suomalaista teollisuussukua yhdistää voimansa, kun Kariloiden omistama lääketehdas ja Routavuorien elintarvike- ja kosmetiikka-alan yritykset fuusioituvat uudeksi suuryhtiöksi, RouKar Oy:ksi. Kuin yhteistyön sinettinä Kariloiden suvun päämiehen Sakarin poika Tuomas ja Routavuorien päämiehen Erkin tytär Niina solmivat avioliiton.

Tasapaino järkkyy, kun Sakari Karilo onnistuu kaappaamaan haltuunsa taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen Risto Routavuoren kosmetiikkayhtiön osakkeet. Kaappauksen anonyyminä takapiruna häärää Raili Aavamaa, fuusioyhtiön toimitusjohtajan valinnassa sivuutettu ja siitä katkeroitunut Routavuorien juristi ja Riston rakastajatar. Kaiken menettänyt Risto päätyy itsemurhaan, aiheuttaen ankaria omantunnontuskia niin Railille, Risto-isälleen selkänsä kääntäneelle Antti Routavuorelle kuin myös Sakarin operaatiosta tienneelle Tuomakselle, jonka tuoreen Niina-vaimon kummisetä Risto oli.

Erkki Routavuori pitää Sakari Kariloa syyllisenä veljensä kuolemaan ja päättää kostaa. Erkin pistoolinpiippu osoittaa jo Sakaria, kun puhelin soi. Erkin vaimo Margit ilmoittaa hätääntyneenä että heidän Niina-tyttärensä on joutunut sairaalaan. Erkki unohtaa hetkeksi kostonsa ja säntää sairaalaan. Huoli Niinasta vaihtuu keskenmenon vaaran väistyessä iloisen perhetapahtuman odotukseksi.

Mutta Erkki Routavuori on leppymätön. Hän käynnistää nyt oikeusprosessin Sakari Kariloa vastaan yhtiökumppaneilta salaa tehtyjen osakekauppojen purkamiseksi - silläkin uhalla, että koko vaivoin rakennettu fuusio kaatuu.

Perustettua RouKar Oy:tä uhkaa toinenkin vaara. Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi nimitetty Markus Pesonen työskentelee tosiasiassa saksalaisen Deutsche Medizinin lukuun, tavoitteena nielaista Kariloiden lääkefirma ja ennenkaikkea Tuomas Karilon johdolla kehitetty lääke ms-tautiin, josta ennakoidaan kansainvälistä menestystuotetta. Kokeneena pelimiehenä Markus aavistaa Raili Aavamaan vaaralliseksi vastustajaksi ja päättää vetää tämän lähelleen - lopulta vuoteeseen asti - ryhtymällä ajamaan häntä yhtiön varatoimitusjohtajaksi. Markuksen vuoteessa viihtyy myös Janita Westin, joka on Risto Routavuoren kosmetiikkayhtiön toimitusjohtaja, yhtiön pankkia edustavan Mikko Laitisen vaimo ja Markuksen heila opiskeluajoilta; hän haistaa piankin Markuksen hämärät aikeet ja päättää hyötyä tilanteesta mahdollisuuksien mukaan.

Tuomas Karilo painostaa isäänsä Sakaria sopimaan Erkin kanssa riidan Riston osakkeista. Kyseessä on paitsi yhtiön tulevaisuus, myös Tuomaksen ja Niinan avio-onni, joka saa ensimmäisen vakavan kolhun, kun Niinalle valkenee, että Tuomas tiesi isänsä puuhista, mutta salasi ne häneltä. Sakari kuitenkin taipuu vasta pakon edessä, kun Markus Pesonen laskee liikkeelle huhun, että Deutsche Medizinin omistama tutkimuslaitos on ajamassa Kariloiden ohi ms-lääkkeen kehittelyssä. Kariloiden projekti kaipaa nyt voimakasta lisäpanostusta ja se taas edellyttää sopua omistajien kesken. Sakari Karilo ehdottaa, että kiistanalaiset osakkeet jaettaisiin puoliksi Kariloiden ja Routavuorien kesken. Erkki Routavuori suostuu kompromissiin sillä ehdolla, että osakkeet siirretään Tuomaksen ja Niinan omistukseen. Serkkunsa Antin tavoin Niinakaan ei haluaisi sekaantua Erkin ja Sakarin väliseen kiistaan kummisetänsä Riston kuoleman aiheuttaneista osakkeista. Lopulta Niina suostuu järjestelyyn tajuttuaan, miten tärkeä asia lääkeprojekti Tuomakselle on.

Sovinto ei kestä kauan. Yhtiön tulevaisuudesta huolestunut Raili Aavamaa paljastaa Sakari Karilolle, että Markus Pesonen ja Erkki Routavuori puuhaavat lääkesektorin myyntiä ms-lääkkeen patentteineen Deutsche Medizinille. Niina raivostuu isälleen, jonka koston ja valtapelin nappulaksi hän kokee joutuneensa. Erkin vaimo Margit puolestaan sydämistyy miehelleen osakejärjestelyistä, joissa sivuutettiin tyystin Niinan veli ja Margitin lemmikki Niklas. Kostoksi Margit luovuttaa omien osakkeittensa äänivallan Niklaksen käyttöön. Yhtiökokouksessa lääkesektorin myyntihanke pannaan jäihin Niklaksen äänten ratkaistessa asian Kariloiden hyväksi.

On Erkki Routavuoren vuoro raivostua, kun oma vaimo ja poika (jonka Erkki vuosia sitten heitti ulos yhtiöstä juopottelun takia) sotkevat hänen kuvioitaan. Kiukuissaan Erkki muuttaa asumaan yhtiön tiloissa toimivan Klubin hotellihuoneeseen, Klubin omistajan Helena Koskisen, Erkin monivuotisen rakastajattaren hoteisiin. Kariloiden paine alkaa hellittää. Sakari Karilo näkee Niklas Routavuoren hyödyllisenä liittolaisena jatkossakin ja alkaa puuhata tälle kehitysjohtajan paikkaa yhtiössä.

Myös Sakari ja Margit Routavuori, kaksi yksinäistä, lähentyvät toisiaan. Ms-lääkkeen myyntiluvan jouduttamiseksi Sakari lahjoo sosiaali- ja terveysministeriön korkean virkamiehen Ismo Vuorion (mistä Markus Pesonen pääsee perille).

Tuomas Karilo puolestaan saa selville, että saksalaisen kilpailijan etumatka olikin perätön huhu. Lääkesektorin myyntihankkeesta luovutaan nyt yksimielisesti. Sakari Karilo on kuitenkin alkanut epäillä Markus Pesosen vaikuttimia ja värvää Raili Aavamaan ottamaan selvää miehen taustoista. Kunnianhimoinen Raili ottaa mielellään tehtävän vastaan päästäkseen "kalifiksi kalifin paikalle".

Erkki Routavuori on nyt lyöty mies, kun oma suku tuntuu kääntyneen häntä vastaan. Tuorein "pettäjä" on Antti Routavuori (Riston poika ja Erkin elintarvikefirman toimitusjohtaja) joka yllättäen, Markus Pesosen kanssa syntyneen välikohtauksen seurauksena, sanoo itsensä irti. Kaksi vuotta sitten tapahtunut Antin vaimon ja pojan kuolema auto-onnettomuudessa sekä isän itsemurha muodostuivat liian raskaaksi henkiseksi taakaksi. Antti halua ottaa etäisyyttä raakaan liikemaailmaan. Lohtua hän hakee Irmeli Valkaman (Klubin tarjoilijan ja yksinhuoltajaäidin) sylistä. Erkki pyytää Antin sijaiseksi tytärtään Niinaa, "ainoaa ihmistä johon voi luottaa". Niina ei innostu ajatuksesta, sillä hän haluaisi vetäytyä mainostoimistostaankin oman näyttelyn valmistelun ja lapsen odotuksen pariin.

Niinan ja Tuomaksen taivaalle ilmestyy uusi pilvi, kun Teemu Karilo (Tuomaksen poika edellisestä liitosta Riian kanssa, hiljattain Laura Koskisen, Helenan tyttären kanssa kihlautunut jääkiekkoilijalupaus) loukkaantuu vakavasti jääkiekko-ottelussa. Tajutonta nuorukaista uhkaa halvaantuminen. Niinan mielestä hänen paikkansa on nyt Tuomaksen rinnalla ja hän alkaa taivutella vastahakoista isäänsä palkkaamaan Niklaksen Antin tilalle.ylös

Erkki Routavuori on nyt ratkaisujen äärellä kun Helena Koskinenkin vaatii häntä vihdoin valitsemaan Margitin ja itsensä välillä. Erkin vaaka kallistuu Margitin ja tämän osakkeiden suuntaan. Margitin lepyttämiseksi Erkki suostuu jopa Niklaksen palkkaamiseen. Liitto harsitaan mitenkuten kokoon, joskin Margitin ystävystyminen Sakari Karilon kanssa kiusaa Erkkiä pahasti.

Niklaksen nimityshanke päättyy katastrofiin. Niklaksen ja Anna Karilon (Sakarin tyttären) orastava suhde kariutuu Niklaksen epäonnistumiseen vuoteessa, minkä seurauksena Niklas ratkeaa ryyppäämään ja ilmestyy valintakokoukseensa räkäkännissä. Niklaksen raittiuden Erkille taanneelle Niinalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin suostua Antin sijaiseksi.

Markus Pesonen ja Deutsche Medizin muuttavat taktiikkaa. Deutsche Medizin tarjoutuu myymään kilpailevan tutkimuslaitoksensa RouKar Oy:lle ja tarjoaa samalla kansainvälistä yhteistyötä valmistuvan ms-lääkkeen tuotannossa ja kansainvälisessä markkinoinnissa. Luvassa on niin isot voitot, että Kariloiden lisäksi myös Erkki Routavuori innostuu ajatuksesta. Markus Pesosen ehdotuksesta kauppa päätetään rahoittaa suunnatulla osakeannilla. Pesosen ideana on junailla uudet osakkeet Deutsche Medizinin bulvaaneille, ostaa hyvään hintaan pankin omistamat RouKarin osakkeet ja toteuttaa näin veretön vallanvaihto Kariloiden ja Routavuorien nenän edessä. Osakekauppoja junailemaan Markus värvää Peter Lundin, miehen, joka petti aikanaan Risto Routavuoren myymällä tämän osakkeet Sakari Karilolle.

Juonessa mukana olevan Janita Westinin tehtäväksi jää taivutella miehensä Mikko ja sitä kautta pankki salaisen operaation kannalle. Kun Pesosen taustoja penkova Raili Aavamaa pääsee jäljille ja uhkaa paljastaa Markuksen, tämä lupaa Railille rinnallaan loistavan uran Deutsche Medizinin leivissä. Raili lankeaa houkutukseen ja valehtelee Sakari Karilolle, ettei löytänyt Pesosen taustasta mitään epäilyttävää.

Antti Routavuori, joka tuntee Peter Lundin osuuden isänsä osakekaupoissa näkee tämän tapaavan Markus Pesosen ja pillastuu: jotain mätää on nyt tekeillä. Markus Pesonen päättää eliminoida Antin leimaamalla tämän hulluksi. Hän soittaa yöllä puhelimitse Antille Raili Aavamaalta varastamaansa Risto Routavuoren jäähyväisnauhaa, levittää huhuja Antin väkivaltaisesta käytöksestä ja onnistuu lopulta provosoimaan Antin kimppuunsa Klubilla kaiken kansan nähden. Sen jälkeen ei kukaan enää usko Antin houreita suuresta salaliitosta. Antti päättää yksin selvittää, mitä Pesosella on tekeillä ja aloittaa öiset retket yhtiön tietokonekantaan.

Routavuoret saavat uutta ajateltavaa, kun sivuuttamisestaan katkeroitunut Niklas vihjaa televisiossa, että RouKarin elintarviketuotannossa käytetään ulkomailta tuotua hormonilihaa. Markus Pesonen lisää pökköä pesään junailemalla Elintarvikevirastoon Ismo Vuorion kautta käsiteltyjä lastenruokanäytteitä, jotka vahvistavat Niklaksen väitteet.

Elintarvikesektoria johtava kokematon Niina on helisemässä. Raskaana olevan Niinan stressiä ei ainakaan helpota se, että Tuomas ja tämän ex-vaimo Riia tuntuvat kovasti lähentyneen Teemun loukkaantumisen ja toipilasajan seurauksena. Tuomaksen kellot soivat vasta kun Riia alkaa ääneen puhua vanhan liiton uusimisesta. Tuomas torjuu ajatuksen, joka ei ole käynyt hänellä mielessäkään.

Erkki Routavuoren ja juopuneen Niklaksen välillä syntyy Klubilla yhteenotto, joka päättyy siihen, että isä lyö poikaansa. Kun Margit kuulee tästä, hänen mittansa täyttyy ja hän vaatii avioeroa. Erkki saa päähänsä, että erohankkeen takana on Sakari Karilo ja hän ryntää Klubille julkisesti uhkailemaan Sakaria.

Raili Aavamaalle paljastuu, että Markuksella on toinen nainen, Janita Westin, joka on kaiken kukkuraksi raskaana. Raili ilmoittaa Markukselle ilmiantavansa tämän Erkki Routavuorelle. Markus soittaa Railin perään, ja uhkaa, että jos Raili paljastaa hänet, hän paljastaa jäähyväisnauhan avulla Railin petoksen Risto Routavuorta kohtaan. Raivostunut Raili varastaa Erkki Routavuoren pistoolin ja lähtee tekemään selvää Markuksesta.

Samaan aikaan on Sakari Karilo saanut käsiinsä Antti Routavuoren hänelle toimittaman aineiston, joka paljastaa Markuksen kytkyt Deutsche Mediziniin. Koska Erkki Routavuori ei suostu kuuntelemaan Sakaria, tämä lähtee yksin tapaamaan Markusta ja irtisanoo tämän. Kun Sakari astuu ulos Markuksen työhuoneesta Raili ampuu ja väärä mies haavoittuu hengenvaarallisesti. Järkyttynyt Raili näkee Markuksen, pudottaa aseen ja pakenee paikalta. Markus korjaa aseen talteen ja hälyttää apua.

Seuraavana päivänä Raili odottaa kotonaan poliisin tuloa, mutta sisään astuukin Markus, joka lyö Railille käteen lentolipun ja kehottaa tätä poistumaan maasta vähäksi aikaa. Markus on salannut Railin osuuden, sillä hän ei halua minkään sotkevan yrityskaappausta, joka toteutuu muutaman viikon sisällä.

Sakari Karilo makaa tajuttomana sairaalassa. Markus Pesonen kiistää nähneensä ampujan. Poliisikuulusteluissa epäilyt kääntyvät Margitin ja Anna Karilon todistusten nojalla vaimostaan mustasukkaisen Erkki Routavuoren suuntaan. Niklas, joka ei usko isänsä ampuneen, valehtelee tälle kuitenkin alibin. Kun Erkille selviää, että Margit pitää häntä syyllisenä, hän allekirjoittaa oitis eropaperit ja muuttaa Klubille Helena Koskisen lohduteltavaksi.

Antti Routavuori on vakuuttunut, että ampuja oli hänen Sakarille paljastamansa Markus Pesonen, mutta ei voi todistaa mitään. Kun umpikuja tuntuu täydelliseltä, ilmestyy Raili Antin ja Irmelin asuntoon ja paljastaa koko totuuden. Antti säntää yhtiöön, jossa osakkaat paraikaa ovat päättämässä kaupoista Deutsche Medizinin kanssa, mutta myöhästyy. Tehtyä ei saa enää tekemättömäksi eikä kukaan Anttia muutenkaan uskoisi.

Raili ja Antti keksivät vielä yhden keinon. Jos Erkki Routavuoren taannoin käynnistämä oikeusprosessi Riston osakekauppojen kumoamiseksi onnistutaan viemään päätökseen, kumoutuvat myös kaikki sitä seuranneet yhtiökokousten päätökset. He panevat prosessin liikkeelle.

Jouluaattona pidätetään Erkki Routavuori epäiltynä yhä tajuttoman Sakari Karilon murhayrityksesta. Luoti, jolla Sakaria ammuttiin vastaa Erkin omistaman käsiaseen kaliberia ja Erkin ase on tämän suureksi hämmästykseksi kadoksissa.

Kun Raili kuulee Erkin pidättämisestä, hän haluaa antautua. Raili menee ensin purkamaan tunnontuskiaan tajuttomalle Sakarille. Sakari herää ja kieltää Railia ilmoittautumasta poliisille. Poliisille Sakari vain kiistää ampujan olleen Erkki, ja vaipuu jälleen tiedottomaksi. Erkki vapautetaan.

On uudenvuodenaatto. H-hetki lähestyy, sillä vuoden vaihtuessa astuvat osakekaupat voimaan ja valta yhtiössä siirtyy Deutsche Medizinille. Routavuoret ja Karilot valmistautuvat pahaa-aavistamatta iloiseen juhlaan Klubilla, kun Niklas tuo Erkille sairaalasta viestin, että Sakari on nyt kunnolla herännyt ja haluaa välittömästi tavata tämän. Sairaalassa Erkki kuulee Sakarilta totuuden Markuksesta ja ryntää takaisin Klubille.

Vuosi on juuri vaihtunut ja Markus pitää paraikaa tyrmistyneelle yleisölle puhetta, jossa kertoo vallan yhtiössä vaihtuneen ja esittelee uuden pääomistajan edustajan, Dieter Hoffmanin Deutsche Medizinistä. Erkki Routavuorella on jo tappamisen meininki, kun Antti tarttuu häntä hihasta ja näyttää tuoreen oikeudenpäätöksen, jonka ansiosta koko vallanvaihdolta putoaa pohja. Tästä riemastunut Erkki läväyttää Markus Pesosta kerran ja kunnolla.

Dieter Hoffman häipyy vähin äänin. Markus äkkää Raili Aavamaan ja uhkaa kostaa paljastamalla tämän Sakarin ampujaksi. Antti ja Irmeli toteavat sen olevan mahdotonta, koska Raili oli tiiviisti heidän seurassaan kyseisen illan. Markuksen peli on pelattu. Hän astelee kohti ulko-ovea, pysähtyy vielä Janita Westinin kohdalle, joka painautuu miestään Mikko Laitista vasten. Markus kävelee ulos.

Epilogi:

Vietetään Antti Routavuoren ja Irmeli Valkaman häitä. Kuin häälahjana ilmoittavat Erkki ja Sakari päättäneensä luovuttaa yhtiön ohjat nuoremman polven, Antin ja Tuomaksen käsiin.

Raili Aavamaa pakkaa viimeiset mappinsa, hyvästelee ystävänsä Helena Koskisen ja lähtee.

Niinalle ja Tuomaksellekin tulee lähtö - synnytyslaitokselle.

Myöhemmin illalla, kun onnellinen tuore isoisä Erkki jakelee häävieraille sikareita, kumartuu Laura Koskinen äitinsä Helenan puoleen ja kysyy: "Isoisä… Ja isä… Erkki on mun isä. Eikö olekin?"ylös