Ohjelma-arkisto


Ohjaus: Hrafn Gulllaugsson

Tuotanto: RUV/Islanti
 
 
Kun se tapahtuu <<takaisin

ensilähetys keskiviikkona 28.7.1999 klo 21.00

Kun se tapahtuu on hirtehinen, itseironinen, kaihtelematon ja humoristinenkin elokuva Islannista. Se näyttää, miten intohimo sytytetään. Ei ihan tavallisella tavalla.

Nuori poika on tullut sinkkusetänsä hyvin menestyvälle hevostilalle kesänviettoon. Päivät kuluvat mukavasti hevosten ja lampaiden seurassa karjapaimenta leikkien. Hevosistaan kuulun Islannin tantereilla

Kun se tapahtuu

tepastelee muitakin orhia. Itsetietoinen setä kohtaa paikallisessa hevostapahtumassa - gymkhanassa - unelmiensa naisen. Poika saa kokea oikeat ollin oppivuodet seuratessaan läheltä miehen yrityksiä valloittaa kaunotar.

Miehellä on rotuhevonen, Skandinavian kuuluisimman sotahevosen Eidfaxin jälkeläinen, jolla poika on saanut ratsastaa kesällä. Nyt mies tahtoo esitellä hevosen naiselle, mutta ihan muustahan siinä on kysymys. Miehisyyttä on osoitettava vielä muilla aseilla. Siinä saa lempipässikin kuulan kalloonsa.

Omaperäinen elokuva hyväilee myös Islannin jylhiä, kauniita maisemia. Se suhtautuu itseironisesti niin miehisyyteen kuin näkemyksiin Islannin historiasta.

Pääosissa: Unnur Steinsson, Pálmi Gestsson ja 12-vuotias Már Vilhjalmsson

Ohjaaja Hrafn Gulllaugsson haluaa tarinoida

Elokuvan Kun se tapahtuu on ohjannut Islannin tuotteliain ja tunnetuin nykyohjaaja Hrafn Gunnlaugsson (s. 1948) vuonna 1989 ilmestyneen kertomuskokoelmansa “Pegar pad gerist” aihepiireistä.

Gunnlaugsson on opiskellut teatteria ja elokuvaa sekä elokuvatuottamista Tukholman yliopistossa ja Swedish Dramatic Institutessa. Hän on ollut European Film Academyn jäsen vuodesta 1995.

Gunnlaugsson on ohjannut lukuisia teatteriesityksiä ja julkaissut runoutta, romaanin, novelleja ja näytelmiä. Käsikirjoituksen tekeminen onkin tarinankertojalle elokuvanteon mieluisin työvaihe.

Gunnlaugssonin varhaisista lyhytelokuvista Lilja (1976) oli ensimmäinen islantilainen Halldór Laxnessin teokseen pohjautuva filmatisointi. Hänen pitkiä elokuviaan ovat Father´s Estate (1980), Inter Nos (1982), When the Raven Flies (ruotsalais-islantilainen yhteistuotanto 1984), Shadow of the Raven (1988, palkittu filmifestivaaleilla), The White Viking (1991, pohjoismainen yhteistuotanto, josta tehtiin elokuvan lisäksi myös neliosainen tv-sarja), The Sacred Mound (1993).

Gunnlaugsson on itse kertonut kiinnostuneensa elokuvista tosissaan 25-vuotiaana – sitä ennen hän kävi elokuvissa lähinnä vikitelläkseen tyttöjä salin pimeydessä. Hän päätti ryhtyä kertomaan tarinoita elokuvan kielellä, kun Ruotsin televisio kuvasi yhden hänen kirjoittamistaan näytelmistä. Elokuvantekijöistä syvimmin Gunnlaugssoniin on vaikuttanut Ingmar Bergman.

Gunnlaugssonin elokuvissa näkyy Islannin luonto kauneudessaan, mutta mikään takaisin-luontoon –ohjaaja hän ei halua olla, eikä hän omien sanojensa mukaan pidä lainkaan maalleen tyypillisestä menneisyyden kultaamisesta. Ilkikurinen asenne menneisyyteen näkyy myös Kun se tapahtuu –elokuvassa: ilman hevosia esi-isämme eivät olisi koskaan kyenneet selviytymään tässä maassa - he eivät olisi koskaan voineet matkata villien jäätikköjen halki kaukaisiin laaksoihin tappamaan toisiaan, sanoo yksi päähenkilöistä.ylös