Ohjelma-arkisto


Käsikirjoitus:
Kerttu-Liisa Karjalainen ja Lasse Jaakkola

Tuottaja: Sirpa Bertling
 

 
Pimeän hehku <<takaisin

Keskiviikkoisin alkaen 13.1.1999 klo 21.00.

Laiva kyntää sysimustia, syviä vesiä. Raha polttaa pitelijöidensä käsiä. Plutoniumin kosketus tuhoaa perheitä. Murtaa unelmia ja pirstoo mieliä. Tarina, joka on niin hurja, että se voisi olla tosi. TV2:n Teatterin suurtuotanto toiveuusintana - nyt kahdeksanosaisena kansainvälisenä versiona.

Pimeän hehku

Kiihkeä, intensiivinen verenmakuinen tv-sarja vyöryttää esiin pankkimaailman häikäilemättömän kulissientakaisen pelin ja sen kytkennät uhkarohkean plutoniumin salakuljetusyritykseen - laivaan, joka tappavine lasteineen liekehtii Pohjanmerellä. Mitä raha ja valta - tai niiden himo - voivat tehdä ihmiselle, hänen läheisilleen ja sadoille täysin viattomille sivustakatsojille?

Keitä todella ostetaan ja myydään kabineteissa, pankkien takahuoneissa ja cocktail-kutsujen nurkkakeskusteluissa? Millainen pohjaton pimeä oikeastaan vallitseekaan siloiteltujen talousuutisten, fuusiokeskustelujen, "rationalisointien” ja saneerausten takana? Ja ennen kaikkea - kuinka moni meistä tietää, millaisia kuolemanlasteja suuri raha liikuttaa tälläkin hetkellä ohitsemme yöhön kätkettynä?

Pimeän hehku kertoo kansallisen Yrityspankki KYP:n alasajosta ja fuusioinnista. Avainhenkilöt taistelevat asemastaan ja omaisuudestaan ja heidän läheisensä joutuvat myös osallisiksi siekailemattomasta valtapelistä. Samaan aikaan Kuolan niemimaalta lähtee KYP:n rahoittama ydinpolttoainelasti Itä-Afrikan ja lastin mukana salainen erä tappavaa plutoniumia. Pohjamerellä laiva syttyy tuleen, miehistö saa säteilyvammoja, mutta kuolemanlasti jatkaa matkaansa, kunnes loppunäytös näytellään myrskyävällä Espanjan rannikolla Vigon edustalla.ylösPäärooleissa:
Tapani Perttu, Svante Martin, Mikk Mikiver,
Viktor Drevitski, Mari Rantasila ja Outi Mäenpää

Muissa rooleissa:  
Svante Martin - Jan Axelsson
Mari Rantasila - Riita Salo- Belowsky
Victor Drevitski - Vjatka Belowsky
Mikk Mikiver - Alex Landau
Tapani Perttu - Matti Paavola
Outi Mäenpää - Nina Paavola
Miikka Männistö - Max Paavola
Jukka Leisti - Sixten Söderholm
Pertti Koivula - Antti Nurmien
Kristiina Halttu - Annu Nurminen
Pekka Luhtala - Kasper Nurminen
Ritva Oksanen - Saara Räsänen
Teemu Lehtilä - Juha Räsänen
Hannele Laaksonen - Piia Määttä
Karoliina Vanne - Sanna Määttä
Sanna Jalomäki - Mona Smeds
Carl-Kristian Rundman - Magnus Stolpe
Susanna Haavisto - Carola Axelsson
Martti Pennanen - Ossi Vesterinen
Seija Näppilä - Maija-Liisa Vesterinen
Matti Ranin - Kauko Honkavaara
Eila Roine - Elisabeth Honkavaara
Tuire Salenius - Pirjo
Raimo Grönberg - Ulf Tötterman
Jyrki Kovaleff - Kari Paljakka
Seppo Maijala - Heikki Piironen
Hilkka Ollikainen - Hilkka Nurminen
Risto Salmi - Risto Nurminen
Tarja Siimes - Merja Nurminen
Minh Canh - Hui Kim Tran
Michael Greiling - Udo Walters
Markku Köngäs - Kari Niemi
Miisa Lindén - Anneli Niiranen
Eira Soriola - Paula Hannula
Ville Keskilä - Marko Lindström
ylös

Juoni:

Osa 1: Sopimus

Murmanskilaisen ydinlaboratorion johtaja professori Vjatka Belowsky matkustaa plutoniumnäyte salkussaan IAEA:n (International Atom Energy Assosiation – Kansainvälinen Atomienergiajärjestö) järjestämään kongressiin Helsinkiin. Siellä hän luovuttaa näytesalkun vanhalle ystävälleen Alex Landaulle, entiselle Puna-armeijan ydinsukellusveneen päällikölle, joka säteilyvaurioita saatuaan on siirtynyt liikemieheksi länteen. Vjatka saa Alexilta ennakkomaksun, luvassa on isot rahat.

Alex Landau on osakkaana Tacentum-yhtiössä, jonka perustajat ovat KYP:n (Kansallinen Yrityspankki) henkilöstöpäällikkö Riitta Salo-Belowsky, Vjatkan ex-vaimo ja tämän nykyinenkumppani, riskienhallintayksikön johtaja Jan Axelsson Tacentum tekee bisnestä sisäpiiritietoja hyväksikäyttäen pankin rahoittamalla Zenith-projektilla.

Projektissa eteläafrikkalainen ostaja Zenith Ltd laivaa Murmanskin alueelta sukellusveneiden ydinpolttoainetta Itä-Afrikkaan, missä se jatkojalostetaan kehitysmaiden ydinvoimaloiden polttoainesauvoiksi. Projektia valvoo IAEA. Alexin tarkoituksena on käyttää tätä kuljetusta huomattavasti vaarallisemman plutonium 239:n salakuljettamiseen, koska ostaja on sama.

Alex yrittää tavoittaa Riittaa ja Jania voidakseen suostutella heidät tähän puoli miljoonaa dollaria lisärahoitusta vaativaan hankkeeseen.

Jan Axelsson on KYP:n toimitusjohtaja Matti Paavolan seurueessa maakuntaneuvottelussa Varkaudessa, missä hirsitaloyhtiö Honkanurkan rahoitusvaikeuksien myötä on paljastunut, että sen emoyhtiö, rakennusjätti Finnco on myös suurissa vaikeuksissa. Janin kannalta on kiusallista, että Honkanurkan asioita hoitaa Magnus Stolpe, jonka sisaren, Carola Axelssonin kanssa Jan on vielä virallisesti naimisissa. Janin ja Magnuksen välillä on myös vuosien takaisia selvittämättömiä bisnessotkuja.

Neuvottelujen päätteeksi hallintoneuvoston puheenjohtaja ja Varkauden aluejohtaja Ossi Vesterinen järjestää saunaillan residenssissään. Jan sammuu ja hänet kyyditään Riitan hoteisiin. Alex on odottanut Janin paluuta ja yrittää neuvotella uudesta hankkeesta, mutta Janin huonon kunnon vuoksi asia jää kesken.

Alex Landau tekee Berliinissä sopimuksen Zenith Ltd:n kanssa plutoniumin laivauksesta ja ilmoittaa saapuvansa Murmanskiin, missä M/S Odeon kapteeninsa Hui Kimin kanssa odottaa laillista uraanilastiaan. Jan päättää lähteä Alexin kanssa Saariselälle, missä voisi torjua Alexin selvästi riskialttiin plutoniumhankkeen.

Jan jättää Matti Paavolan vaatimat Finnco-selvitykset osastonsa kakkosmiehelle Juha Räsäselle. Juha on entisenä KYP:n sponsoroimana mäkihyppääjänä ja nykyisenä tietokonespesialistina edennyt varsin korkealle, joskin ilman muodollista pätevyyttä. Juha pyytää selvityksiä Finnco Oy:stä Varkaudesta Ossi Vesteriseltä, joka pistää MBA-ekonomi Antti Nurmisen tekemään työt, pimittäen kuitenkin osan dokumenteista. Janin ja Alexin neuvottelut kariutuvat Janin juopotteluun. Riitan soittaessa puhelimeen vastaa tokkurainen Jan, joka tajuaa Alexin ottaneen pankin tunturibussin. Riitta lähtee ajamaan Helsingistä Saariselälle, Alex ajaa kohti Murmanskia.

Osa 2: Murmansk

Alex saapuu Murmanskiin aamuvarhain. Hän tekee Vjatkan kanssa sopimuksen plutoniumin kuljetuksesta. M/S Odeonin kapteeni Hui Kim ja Vjatka ottavat yhteen plutoniumin lastauksen vaatimistaturvarakenteista. Alex palaa Saariselälle, missä Jan on raivoissaan. Riitta ottaa kummatkinmiehet kyytiin ja lähtee ajamaan kohti etelää. Matkalla Jan saa juoppohulluuskohtauksen.

Alex valehtelee Riitalle miehen suostuneen plutoniumlaivaukseen ja vaatii Riittaa hoitamaan rahoituksen. Riitta saa tietää olevansa raskaana, mutta päättää vielä olla kertomatta siitä. Jan on kovilla. Hänen vanha isänsä on kuolemaisillaan hoitokodissa ja esimies Matti Paavola järjestää KYP:n imagon vahvistamiseksi korkean tason kutsut kotonaan ja vaatii Jania tulemaan paikalle virallisen vaimonsa Carolan kanssa. Riitta ei pidä tästä. ylös

Matin kutsut eivät korkeista vieraistaan huolimatta ole erityisen onnistuneet. Jan raivoaa pankkimiesten keskustellessa, jolloin Matti joutuu hankalaan välikäteen ja puolustelee Jania vedoten tämän kovaan työpaineeseen. Ossi Vesterinen tarjoaa Antti Nurmista Varkaudesta Janille kakkosmieheksi. Illan päätteeksi Jan sukeltaa juoppohulluuskohtauksessaan rantalaiturilta suoraan kivikkoon ja joutuu sairaalaan.

Murmanskissa Vjatka tuhoaa papereitaan ja valmistautuu lähtöön. Novaja Zemljalta tullut viesti antaa hänelle oivan tekosyyn lentää helikopterilla saarelle, missä aseplutoniumia on varastoituna. Lahjottuaan varaston esimiehen, hän siirtää huomattavan erän plutoniumia kuljetussalkkuihinsa. IAEA:n tarkastuksen jälkeen Vjatka vie plutoniumin laivalle, mutta ei pääse valvomaan salkkujen sijoittamista. M/S Odeon lähtee Murmanskin satamasta, vasta merellä huomataan Vjatkan mukanaolo.

Osa 3: Tulta!

M/S Odeonilla Vjatka haluaa tutkia kuinka plutonium on lastattu ruumaan ja saa apua saksalaiselta konemestarilta Udo Waltersilta. Vjatka toteaa lastauksen olevan täysin turvallisuusmääräysten vastainen. Hän ottaa yhteen kaptenin kanssa. Vjatka pyytää Udoa valmistamaan metallilaatikon plutoniumia varten, mutta Udo varoittaa miestensä hitaudesta.

Antti Nurminen Varkaudesta palkataan Janille apulaiseksi. Työhönottohaastattelussa Riitta saa ajatuksen; olisiko Antti ratkaisu Tacentumin rahoitusongelmiin. Riitta päättää tehdä plutonium-ratkaisun omin päin ja maksaa Alexille rahat hänen ja Janin yhteiseltä sveitsintililtä.

Matti saa kuulla Ossi Vesteriseltä, että tämä on Varkaudessa turvannut oman selustansa ja päästänyt Finncon velkoineen ja vastuineen naapuripankille. Matti raivostuu.

Antti lainaa veljeltään Ristolta rahaa asunnon hankkimiseksi Helsingistä. Janilla on yöllä sairaalassa nukkumisvaikeuksia, hän saa hoitajilta luettavakseen lehtiä ja kiinnostuu artikkelista, jossa puhutaan henkilöllisyyden vaihdoksesta: The Second Chance. Janin isä kuolee. Jan ei suostu jatkamaan sairaslomaa, vaan haluaa palata töihin. KYP:ssä on tiedotuskriisi, sillä Stolpe on vuotanut Finncon jättitappiot iltapäivälehdistölle. Koska Jan kieltäytyy osallistumasta tiedotustilaisuuteen Matti Paavola ei selviä siitä kasvojaan menettämättä.

Janille paljastuu, että Riitta on siirtänyt rahaa Alexin plutoniumoperaatioon pariskunnan yhteiseltä tililtä. Jan raivostuu ja muuttaa takaisin omaan asuntoonsa. Hän ottaa yhteyttä yrittäen peruuttaa operaation, Alex ilmoittaa laivan olevan jo kaukana merellä.

M/S Odeonilla Udo tuo Vjatkalle miestensä tekemän teräslaatikon plutoniumia varten. Vjatka haluaa eristää laatikon vielä vesitiiviiksi ja seuraavana päivänä siirtää plutoniumin siihen. Laivalla syttyy öljyvuodosta tulipalo, joka leviää myös nelosruumaan. Osa väärin lastatuista muovisista plutoniumpurkeista sulaa ja aine joutuu sammutusveden alle ja aktivoituu. Kun ruuman luukku avataan, saa sammutusmiehistö myrkyllistä radioaktiivista höyryä. Vjatka onnistuu pelastamaan Udon viime hetkellä pois myrkkypilvestä.

Osa 4: Last exit

M/S Odeonilla radioaktiivisesta höyrystä palovammoja saaneet miehet sairastuvat. Hui Kim kieltäytyy kuitenkin ottamasta yhteyttä viranomaisiin, eikä miehiä saada maihin. Jan hautaa isänsä ja neuvottelee Matti Paavolan selän takana Ossi Vesterisen johtaman ryhmän kanssa KYP:n riskejä koskevasta raportista. Matti vaistoaa vaaran, mutta ei ole varma uhkan suunnasta. Jan vetäytyy pankissakin tukemasta Mattia ja antaa tälle hankalaan haastatteluun taustatueksi Antti Nurmisen. Jan on pyytänyt Antin osakkaaksi Tacentumiin.

Jan menee Stolpen veneelle ja ottaa haltuunsa avaimet ja satelliittinavigaattorin. Hän lupaa palauttaa ne Stolpen hallussa olevia Finncon papereita vastaan. Alex viestittää Riitalle, että Zenith Ltd. on tilittänyt Tacentumille ensimmäisen plutoniummaksuerän.

Riitta menee Janin luo kertomaan ilouutisen. Hän on aikeissa kertoa myös raskaudestaan, mutta juuri silloin tulee Stolpe tuomaan Janille tämän vaatimia Finnco-dokumentteja.

M/S Odeon jatkaa purjehdustaan. Sen jälkeen on jäänyt myrkkyvettä, joka aiheuttaa kalakuolemia Norjan rannikolla. Sairastuneiden miesten kunto huononee. Vjatka on huolissaan säteilystä. Udo on sortunut ryyppäämään. Hän tuntee itsensä voimattomaksi ja kärsii omantunnontuskia miestensä puolesta.

Antti on nyt Tacentumin osakas. Hän ottaa KYP:stä huomattavan luoton, jonka vakuutena hän käyttää vaimonsa Annun osakkeita. Rahat Antti luovuttaa Janille, joka on lähdössä Berliiniin. Sitä ennen Jan käy tapaamassa Carolaa ja luovuttaa tälle Finnco-dokumentit säilytettäviksi.

Aamulla M/S Odeonilla Udo Walters löytyy hirttäytyneenä. Kapteeni Hui Kim kääntää kurssin Bremerhaveniin.

Berliinissä Jan polttaa osakkuuspaperinsa Tacentumiin. Riitta kuulee siitä Alexilta ja hermostuu. Jan on tehnyt kaupat terroristijärjestö IFA:n (International Fighting Alliance) kanssa. Järjestö lavastaa Janin kuoleman autopommiräjähdyksessä Berliinin keskustassa. Jan vaihtaa henkilöllisyyttä. The Second Chance.ylös

Osa 5: Säteilevä kuolema

M/S Odeon on saapunut Bremerhaveniin. Vjatka jaka joditabletteja miehistölle ja vaatii Hui Kimiä kutsumaan lääkärin laivalle. Laivalla käy "harmaa" lääkäri, joka dollareita vastaan järjestää yhden sairastuneista merimiehistä hoitoon.Tacentumin täytyy järjestää lisää rahaa satamamaksuihin, jotta laiva pääsisi jatkamaan matkaansa.

Alex lähtee Helsinkiin käydäkseen läpi Janin paperit ja tiedostot. Matti Paavola saa kuulla devalvaatiosta, joka tulee hänelle täytenä yllätyksenä.

Janin hautajaisista muodostuu omituinen tilaisuus kaksine leskineen, lisäksi Stolpe kumppaneineen tuo haudalle rienaavan seppeleen. Riitta saa Carolalta tietää, ettei Jan käytännössä omistanut mitään. Antti nimitetään riskienhallinnan vt. johtajaksi. Stolpe painostaa sisartaan Carolaa saadakseen takaisin Janille luovuttamansa Finnco-asiakirjat. Riitta ja Alex kutsuvat Antin palaveriin, jossa selvittävät Odeonin tilapäisiä rahavaikeuksia.

Laivalla on yksi säteilyn uhreista kuollut.

Berliinissä terroristijärjestö IFA vaatii Janilta plutoniumia, jonka tämä lupasi maksuksi henkilöllisyyden vaihdostaan. Laivalla Vjatka valmistautuu betonoimaan radioaktiiviseksi muuttuneen plutoniumlastin, mutta ottaa sitä ennen erän ainetta itselleen vahingoittumattomasta salkusta.

KYP.ssä kiinnostus Janin jäämistöön kasvaa. Ihmetystä herättää kaikkien Janin papereiden ja tiedostojen häviäminen ja se miksi Jan ylipäänsä oli Saksassa. Juha Räsänen raportoi löydöksistään Antille ja esittelee Zenith-projektin yhteydessä Tacentumin sekä epäilynsä Janin mukanaolosta siinä. Antti kavahtaa, mutta onnistuu vaivoin säilyttämään kasvonsa.

Vjatka hoitaa plutoniumin betonoinnin ja piilottaa ottamansa osan bremerhavenilaiseen hotelliin.

Osa 6: Kahden tulen välissä

Alex meneen Bremerhaveniin tapaamaan Vjatkaa, näkee lastin betonoituna. Vjatka vakuuttaa, että lasti on purettavissa.

Riitalle selviää, että myös hänet saneerataan henkilöstöuudistuksessa, jota hän itse on ollut vetämässä. Hän ottaa yhteen Matin kanssa. Alex soittaa Riitalle ja vaatii tätä hankkimaan lisää rahaa Antilta, jotta laiva saataisiin lähtemään Bremerhavenista. Riitta houkuttelee Antin sänkyyn kanssaan ja pyytää lisärahoitusta plutonium-projektiin. Risto Nurminen vaatii Anttia maksamaan velkansa.

Eduskunnassa Ossi junailee Matille seuraajaa. Matti on masentunut tilanteestaan. Stolpe etsii yhä Janin jäljiltä papereita, ottaa yhteyttä Anttiin ja tekee ehdotuksen Finnco-papereiden kaupasta. Antti penkoo Janin jäämistöjä, mutta ei löydä kuin tyhjiä kansioita. Antti käy realisoimassa loput vaimonsa osakkeista.

Sixten on lähestynyt isäänsä tämän uuden perheen kautta ja lopulta Matti lupaa taata Sixtenille lainan Galleriahankkeita varten. Alex yrittää tavoittaa Jania, joka on kuitenkin lähtenyt piilopaikastaan ja on Bremerhavenissa. Alex ostaa Vjatkalta plutoniumia.

Osa 7: Myrsky

Antti on lähdössä Berliiniin rahojen kanssa. Stolpe kertoo Ossille, että heille kiusalliset paperit ovat olleet Janin hallussa. Ossi yrittää tavoittaa Anttia, menee Riitan luo, mutta ei saa tältä enempää selkoa Janin jälkeenjääneistä asiakirjoista.

Matin epäilykset Janin suhteen ovat heränneet, myös Antin Berliinin matka ihmetyttää. Antti saapuu Berliiniin ja jatkaa Alexin kanssa matkaa Bremerhaveniin maksamaa M/S Odeonin erääntyneitä satama- ym. maksuja. Satamassa Antti allekirjoittaa yksin kaikki paperit. Alex ja Antti palaavat Berliiniin ja saavat Zenithiltä maksuosoituksen. Pankissa Antti siirtää rahat yhtä aikaa sekä KYP:lle että Tacentumin tilille Alexin huomautuksesta huolimatta. Antti nostaa Tacentumin tililtä oman osuutensa korkoineen. Lentokentällä Antti näkee Janin ilmielävänä. Matkalla hän tapaa myös veljensä Riston ja maksaa tälle velkansa. ylös

Bremerhavenissa Vjatka häipyy M/S Odeonilta ennen sen lähtöä. Myrsky nousee, M/S Odeon joutuu merihätään ja betonoitu plutoniumlasti on liikkunut ja kastunut myrskyssä. Pyytäessään hätäapua Vigon viranomaisilta kapteenin on kerrottava laivan olevan radioaktiivinen ja M/S Odeon joutuu kansainvälisiin uutiskuviin.

Alex sulkee Berliinin toimiston ja kääntää puhelut Antin numeroon. KYP:ssä Antin kuittaukset ovat johtaneet paljastumiseen. Antti irtisanotaan välittömästi. Vjatka tulee Riitan luo Helsinkiin ja kertoo totuuden Janista. Pariskunta on lähdöstä maasta, kun Antti tulee paikalle. Riitta kehottaa Anttia olemaan vaiti kuulusteluissa. Berliinissä Jan luovuttaa IFA:n asiamiehelle plutoniumin tallelokeron avaimen ja saa vastikkeeksi salkullisen dollareita. Lentokentällä hän näkee uutisista Odeonin haaksirikosta. Jan soittaa Antille ja käskee tämän häipyä maasta rahojen kanssa.

Antti lähtee rahakassin kanssa telakalle, missä on hänen puolivalmis purjeveneensä. Poliisit tulevat paikalle ja Antti ehtii heittää rahakassin viime tingassa naapuriveneeseen. Poliisien saattaessa Anttia autoon hän näkee vaimonsa Annun aidan takana.

Osa 8: Viides laukaus

Kapteeni Hui Kim kieltää Espanjan viranomaisille oman osuutensa plutoniumin salakuljetukseen. Ainoa nimi, joka käy ilmi on Antti Nurminen. Maailmanlaajuisessa tv-uutisessa ilmenee myös Antin kytkeytyminen KYP:iin - skandaali on valmis. Antti vapautetaan tutkintovankeudesta. Antti ei paljasta mihin Zenith-projektista saadut rahat ovat joutuneet. Risto-veli on häntä vastassa. He käyvät telakalla, jossa Antti saa kauhukseen kuulla, että vene, johon hän kätki rahakassinsa on myyty ja kuljetettu pois.

Stolpe uhkaa sisartaan Carolaa aseella saadakseen tältä tietoja, mutta Carola ei taivu. KYP:n skandaalit johtavat Matti Paavolan erottamiseen ja pankin fuusioimiseen Postipankkiin. Sixten tulee nostamaan pankista isänsä lupaamaa lainaa. Luotto evätään ja Sixtenille paljastuu isänsä kohtalo.

Matti saa kylmää vettä niskaansa myös kotona vaimoltaan Ninalta, joka on tietoinen Matin suhteesta Saara Räsäseen. Matti lähtee Saaran luokse ja kuolee tämän luona sydänkohtaukseen.

Jan soittaa Carolalle Barbadokselta ja pyytää tätä luovuttamaan Stolpen ja Ossin syyllistävät paperit Juhalle. Annu saa tietää Antin lähteneen Jämsään ja lähtee tämän perään. Alex saapuu Pietariin ja tapaa perheensä usean vuoden eron jälkeen. Alex ilmoittaa vaimolleen jäävänsä kotiin kuolemaan; säteilyn aiheuttama syöpä ei anna hänelle paljon elinaikaa.

Barbadoksella Jan antaa Riitalle pankkikortin tiliin, johon hän on tallettanut yhteiseltä tililtä lainaamansa rahat korkoineen. Hän ei välitä syntyvästä lapsestaan ja lähtee. Vjatka on enemmän kiinnostunut paikallisista kaunottarista. Riitta tuntee jääneensä täysin yksin.

Annu saapuu Jämsässä mökille, jossa Antti on viinakassin ja aseen kanssa. Kuuluu viisi laukausta, Annu juoksee laiturille ja löytää aseen. Antti kelluu vedessä, mutta juuri kun Annu on aikeissa tarttua pistooliin Antti kohottaa päänsä ja varoittaa viimeisestä patruunasta.ylös