Ruudun takana


haastattelut
uutiset

 
Haastattelut  SISKO JA SEN VELI

Kuva: YLE Kuvapalvelu Ilmari 'Immu' Saarelainen oli Tankki täyteen -sarjan tiimin ilopilleri. Sarjan aikamiespoika Juhanana hän oli kuitenkin ollut 'vain' sivuosassa ja meille jäi tunne, että hän ansaitsisi oman sarjan siinä kuin Tenho Saurénkin Reinikaisena.

Reinikaisen jälkeen olimme Neilin kanssa tehneet Tampereen teatterille Michael Frayn'in farssin Ensimmäinen näytös (Noises off), minä suomentajana ja Neil ohjaajana. Sen yhdessä roolissa oli Tuija Ernamo, jonka komediennen kykyyn Neil ihastui niin, että kun aloimme suunnitella kolmatta yhteistä komediasarjaa, hänen mielestään se tuli rakentaa Immun ja Tuijan taitojen sekä hauskalta kuullostavan porilais-raumalaisen puheen varaan. Ensi ajattelimme tehdä heistä avioparin, mutta päädyimme sisaruksiin, jotka eivät tahdo tai taloudellisista syistä voi päästä irti toisistaan. Lähtökohtana oli tehdä myös jotain, joka kumpuaa yleensä enemmän tai vähemmän tabuina - ainakin tv-komediassa - pidetyistä aiheista. Näin tulivat mukaan kuolema, monivammaisuus ja syöpä.

Neil oli juuri perustanut oman yhtiön, ja halusi pitää kaikki käsikirjoitusoikeudet mahdollista ulkomaan myyntiä varten. Minun vakanssini Yleisradiossa olisi tehnyt tilanteesta juridisesti melko monimutkaisen, joten päädyttiin siihen, että vaikka me yhdessä sarjan peruskuviot olimmekin ideoineet, Neil kirjoittaa sarjan yksin, ja myös ohjaa sen.

Ehkä mielenkiintoisinta oli tehdä kolmatta jaksoa, jota varten Neil kiersi sekä yksin että minun kanssani vammaisjärjestöjen avustuksella etsimässä esiintyjiä. Tiedettiin, että aihe on jo sinällään vaikea ja varmasti vastustusta herättävä, ja siksi ei haluttu vammaisten rooleihin näyttelijöitä, vaan aitoja ihmisiä jotka eivät esittäneet vammaista vaan olivat sitä, mikä toi komiikkaan uuden tason. Vain sokean roolissa on ammattinäytttelijä, Harri Laurikka.

Toisaalta vammaisten omat jutut, joita he itse tarjosivat materiaaliksi, olivat niin mustaa huumoria, ettei meillä ollut kanttia edes yrittää sovittaa niitä tarinaan, turpiinhan siitä olisi terveiltä tullut.

Telvis- ja Venlasateen myötä juuri vammaisjakso päätettiin lähettää myös Montreux'n Kultaisen ruusun kilpailuun Sveitsiin. Muutama viikko sitä ennen olin Lontoossa ja näytin jakson Britannian yleisradioyhtiön BBC:n silloiselle komediapäällikölle Gareth Gwenlanille. Hän oli jokseenkin tyrmistynyt: "Ei tämä kuulu sinne, eihän tämä ole komediaa, vaan draamaa."

No, Montreux'n kansainväliset asiantuntijaraadit olivat toista mieltä, ja Sisko ja sen veli (nimellä Bingo!) voitti lehdistöpalkinnon sekä sai juryn kunniakirjan erityisen rohkeasta otteestaan.

Jussi Tuominen

ylös