YLE YLE Oppiminen opettaja.tv
 
YLE Opetusohjelmat
  Opinportti > Alasivu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiedonjulkistamispalkinto Ullakkokomppanian tekijälle

Opetusministeriö on myöntänyt käsikirjoittaja, ohjaaja Kirsti Tuloselle vuoden 2006 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon televisiotyöstä neliosaisessa epookki-näytelmäsarjassa Ullakkokomppania.

Ullakkokomppania on nuorille suunnattu tv-sarja toisen maailmansodan tapahtumista nuorten elämänä ja kokemana. Se avaa mikrohistoriallisen näkökulman toisen maailmansodan aikaiseen Suomeen. Kirsti Tulonen-Seppänen on käsikirjoittanut ja ohjannut ohjelmasarjan, jossa poikkeuksellisella tavalla yhdistyy toisen maailmansodan aikainen maailma ja tämän päivän televisiotekniikka. Ullakkokomppanian näyttämönä on sodan ajan arkistofilmien maailma, johon näytelmän tapahtumat on liitetty sinistudiotekniikan avulla.

Palkintoperusteissa todetaan, että ohjelmasarjan erityinen ansio on sen kyky avata Suomen historiaa ja sota-ajan tapahtumia kokemuksellisesti yli sukupolvirajojen. Se on rakennettu tavalla, joka houkuttelee isovanhemmat sekä lapset ja nuoret yhdessä katsomaan sarjaa ja pohtimaan sota-ajan tapahtumia.

Lisäksi perusteluissa korostetaan, että sarjan käsikirjoittaja Kirsti Tulonen-Seppänen on koko uransa ajan etsinyt luovia tapoja kertoa merkityksellisiä tarinoita nuorille ja lapsille. Erityisesti kahdessa viimeisessä tv-työssään, kansainvälisesti palkitussa Sotalapsen tarinassa, ja Ullakkokomppania-sarjassa hän on saanut arkistomateriaalin kertomaan aivan uudenlaista tarinaa.

Tulosen näytelmäsarjat elävät koulukäytössä

Katsojat ovat reagoineet erittäin positiivisesti viime marraskuussa aamupäiväaikaan lähetettyyn Ullakkokomppania-sarjaan. Sarjaa on kuvattu ajatuksia herättäväksi ja taidokkaasti toteutetuksi teokseksi, joka onnistuu valottamaan sota-ajan kysymyksiä problematisoiden ja monipuolisesti – nuorta ihmistä kunnioittaen. Viime joulun ajan iltalähetyksen yhteydessä Ullakkokomppania avasi loistavan mahdollisuuden käsitellä sota-aikaan liittyviä, vaikeiksikin koettuja kysymyksiä sukupolvien välisen ajatustenvaihdon innoittajana.

Kirsti Tulonen on toiminut vuodesta 1970 Koulu-tv:ssä toimittajana, käsikirjoittajana ja ohjaajana. Tulonen on uransa aikana kunnostautunut varsinkin suurten näytelmäsarjojen tekijänä, jotka ovat hahmottaneet aihettaan kokonaisvaltaisesti, uutta luovasti ja pedagogisesti toimivalla tavalla. Hänen tärkeimpiä varhaistöitään ovat olleet rakastetut sarjat Juttu, Reppu, Me vehkeilijät ja Robotti von Rosenbergin tutkimukset, jotka kaikki ovat eläneet tallenteina pitkään koulukäytössä.

Tulonen on palkittu töistään moneen otteeseen. Pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Kaj Chydeniuksen kanssa toteutettu Unten rajamaa on lupiinien maa sai Valtion elokuvapalkinnon. Japan Prize -parhaan lastenohjelmapalkinnon Tulonen sai ohjelmasarjasta Kuka minä olen? Baselissa.

Ebun opetusohjelmien kilpailussa on palkittu sekä Ajantaju-sarja sekä ohjelmasarja Kertomuksia kaatopaikalta, joka on saanut myös Koura-rahaston sivistyspalkinnon. Näytelmä Sotalapsen tarina sai Golden Chest-draamakilpailun pääpalkinnon, lasten juryn erikoispalkinnon ja palkinnon parhaasta lapsiroolista.

Ullakkokomppania on saatavilla DVD-tallenteena YLE Tallennemyynnistä, josta voi tiedustella myös monia Koulu-tv:n vanhoja ohjelmasarjoja.

Päivitetty 24.05.2006 klo 10:53
Kuva: Jyrki Valkama/ YLE
| Lähetä tämä sivu tuttavallesi | Tulosta tämä sivu
 © 2006 YLE Opetusohjelmat | Käyttöehdot