JUHANI AHON POJAT

Venny Soldan-Brofeldtille ja Juhani Aholle syntyi kaksi poikaa, Heikki vuonna 1895 ja Antti 1900. Kaksi vuotta Antin syntymästä Juhani Aho sai vielä kolmannen pojan, Björnin, yhdessä Tilly Soldanin kanssa. Vartuttuaan taiteilijaperheen vesat loivat uraa suomalaisessa kulttuurielämässä.

 

HEIKKI AHO (1895-1961)

Heikki Taavetti Aho aloitti ylioppilaaksi tultuaan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa 1910-luvulla ja opiskeli sittemmin Saksan Dresdenissä. Samalta matkalta hän löysi vaimonsa, latvialaissyntyisen Dinah’n ja pari vihittiin vuonna 1923. Aho loi uransa elokuvaajana ja valokuvaajana. Hän oli erityisen kiinnostunut kuvan teoreettisesta ja teknisestä tutkimuksesta ja kehitti mm. omaa väriteoriaa ja valotusmittarimallin. Aho sovelsi uusia näkemyksiään kuvaajana mm. arkkitehtuuria, teollisuutta ja matkailua käsitteleviin töihinsä ja oli aikanaan oman alansa uranuurtaja.

 

ANTTI AHO (1900-1960)

Antti Juhani Aho opiskeli Helsingin yliopistossa filosofian kandidaatiksi ja yleni myöhemmin tohtoriksi. Hän matkusti vuosiksi 1923-24 opintomatkalle Yhdysvaltoihin, josta hän kirjoitti yhdessä vaimonsa, koristetaiteilija Aili Vainion kanssa teoksen Amerikassa piikana ja keltanokkana (1929). Palattuaan suomeen Aho kokeili ensin uraa öljy- ja autoalalla, mutta ryhtyi pian vaalimaan perheensä henkistä perintöä keräämällä talteen vanhempiaan koskevaa aineistoa. Hän kirjoitti mm. isästään Juhani Ahosta kertovan laajan kaksiosaisen Juhani Ahon elämä ja teokset I ja II (1951) sekä toimitti äitinsä Vennyn taidetta käsittelevän Venny Soldan-Brofeldt ja hänen maailmansa – luonnoksia ja muistelmia -teoksen (1946). Lisäksi hän kirjoitti muutaman näytelmän, toimi suomentajana ja tutki buddhalaisuutta. Aho siirtyi vuonna 1953 mainosjohtajaksi WSOY:lle, jossa hän työskenteli aina kuolemaansa asti.

 

BJÖRN SOLDAN (1902-1953)

Nils Björn eli "Nisse" Soldan toimi velipuolensa Heikin tavoin valokuvaajana ja elokuvaajana. Hän opiskeli alaa 1920-luvulla Saksan Münchenissä. Vuonna 1931, juuri ennen äitinsä Tillyn kuolemaa, Björn Soldan meni naimisiin morsiamensa Vivien Birsen kanssa. Toisen maailmansodan aikana Soldan toimi menestyksekkäästi TK-kuvaajana rintamalla. Sodan jälkeen hän muutti Englantiin ja työskenteli BBC:n suomenkielisen osaston toimittajana Lontoossa, jossa hän myös kuoli vain 51-vuotiaana.

 

AHO & SOLDAN -YHTIÖ

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat kiistämättä uuden taiteenalan uranuurtajia. Molemmat kuuluivat 1930-luvulla ABISS-ryhmään, joka suosi modernia valokuvakäsitystä. Sen mukaan valokuvan ei pitänyt enää perinteisellä tavalla matkia kuvataidetta vaan keskeisiksi aiheiksi nostettiin kaupunki, koneet, liike ja sen kesto. Niitä tuli korostaa yksityiskohdin, yllättävin kuvakulmin, varjoin ja valoin. Heikki ja Björn perustivat vuonna 1925 Aho & Soldan -yhtiön. Se valmisti vuosina 1927-1950 yhteensä liki 400 elokuvaa – dokumentteja sekä uutis-, propaganda-, mainos- ja yritysfilmejä, jotka ovat yhä ilmaisultaan korkeatasoisia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita. Yhtiö julkaisi mm. teokset Villi, kaunis Lappi (1936), Kuva-Suomi (1939), Aurinko paistaa saaristoon (1947) ja Suomen Kuva (1948). Yhtiö teki myös elokuvan Juhani Ahon Juha-teoksen pohjalta vuonna 1937.

Takaisin otsikoihin...