KÄSIKIRJOITTAJA LIISA URPELAINEN
(synt. 1952)

Venny-sarjan kirjoittaja Liisa Urpelainen valmistui dramaturgiksi ja käsikirjoittajaksi Suomen Teatterikoulusta vuonna 1979. Hän on monipuolisen uransa aikana tehnyt dramatisointi- ja käsikirjoitustöiden lisäksi mm. laulutekstejä ja näytelmäsuomennoksia. Yksi hänen tunnetuimmista
käsikirjoituksistaan on MTV3:n draamasarja Sydän toivoa täynnä vuosina 1996-1998, jota hän kirjoitti yhdessä Eve Hietamiehen kanssa.

Venny-sarjan käsikirjoituksen Urpelainen kirjoitti yksin. Hänen työnsä sen parissa alkoi jo vuonna 1999. Yleisradio halusi tehdä sarjan Suomen taiteen kultakaudesta ja Urpelaiselta pyydettiin tarkempaa ehdotusta siitä, millainen tarina aiheesta kannattaisi kirjoittaa. Hän ehti kerätä ja lukea runsain määrin tietoa aikakaudesta ja sen taiteilijoista, kunnes huomio kiinnittyi Venny Soldan-Brofeldtin persoonallisuuteen ja elämään. Urpelainen innostui jo itsessään huikeita draamallisia piirteitä sisältävästä Vennyn, Tillyn ja Juhanin kolmiodraamasta ja luki heidän elämästään kaiken saatavilla olevan. Hän kirjoitti ensin karkeahkon juonenkuljetussynopsiksen sekä henkilöhahmotelmat, minkä jälkeen alkoi tarinan työstövaihe. Se jaettiin kahdeksaan osaan, josta kustakin kirjoitettiin mahdollisimman tarkka kohtauskohtainen treatment. Vasta tämän jälkeen Urpelainen kirjoitti varsinaisen käsikirjoituksen. Kirjoitustyö vei aikaa puolisentoista vuotta.

Tärkeänä tukena koko prosessin ajan oli Urpelaisen aviomies ja työkumppani, näytelmäkirjailija Lauri Sipari, jonka asiantunteva, kannustava ja välitön palaute edesauttoi kirjoitustyötä päivittäin. Venny-sarja oli kirjoittajalleen rakas ja tärkeä työ, koska se käsittelee naisen elämässä suurta uskallusta vaativia ratkaisuja ja liikkuu ihmisen elämän haavoittuvimmalla alueella.

Liisa Urpelaisen tärkeimpiä töitä:

KOM-teatteri, 1979-1984
Turun Kaupunginteatteri, 1984-1988
Työväen Näyttämöiden Liitto, 1988-1990
MTV3 Draama, 1993-1995

Freelancerina:

dramatisointeja, laulutekstejä
näytelmäsuomennoksia

Scrip editor -töitä:

Puhtaat valkeat lakanat, MTV3 1993-1995
Lämminveriset, MTV3 1996

Käsikirjoituksia:

Sydän toivoa täynnä, MTV3 1996-1998
Kadonnut veljeni, MTV3 1996
Kadonnut näky, MTV3 1997
Vaarallista kokea, MTV3 tulossa