Albert Einstein

Albert Einstein (1879-1955) oli yksi kaikkien aikojen merkittävimpiä fyysikkoja. Vuonna 1905 hän esitti erikoisen (eli suppeamman) suhteellisuusteorian, joka kertoo, miten siirrytään tasaisella nopeudella suoraviivaisesti liikkuvasta koordinaatistosta toiseen. Teorian perusoletus on, että valon nopeudella on sama arvo kaikissa tällaisissa koordinaatistoissa. Tästä seuraa mm. se omituinen seikka, että kaksi vastakkaisista suunnista toisiaan lähenevää valonsädettä eivät lähestykään toisiaan kaksinkertaisella valon nopeudella 2c vaan nopeudella c!

E:n vuonna 1915 esittämä yleinen suhteellisuusteoria puolestaan kuvaa, miten massa aiheuttaa ympärillä olevan avaruuden kaareutumisen. Avaruuden kaarevuus puolestaan määrää, miten kappaleet liikkuvat avaruudessa. Yleinen suhteellisuusteoria on tarkempi painovoimateoria kuin Newtonin teoria.

Suhteellisuusteorian ohella E tutki monia muitakin fysiikan osa-alueita, esimerkiksi atomifysiikkaa.

Vaikka suhteellisuusteoria olikin puhtaasti tieteellinen teoria, on se vaikuttanut ainakin epäsuorasti moniin sellaisiinkin aloihin, jotka ovat hyvin kaukana fysiikasta ja sen sovelluksista. Järkyttihän se perusteellisesti käsityksiämme ajasta ja avaruudesta, jotka eivät ole vain tieteen vaan myös jokapäiväisen elämämme peruskäsitteitä.

E oli ennen muuta fyysikko, mutta toisaalta perinteisen sivistyneistön jäsenten hän kantoi myös huolta ihmiskunnan tilasta ja tulevaisuudesta. Yhteiskunnallallisita näkemyksiltään hän oli maltillinen sosialisti. Eräissä elämänsä vaiheissa hän oli radikaali pasifisti.

E:n teoksia ei ole suomennettu, mutta suhteellisuusteorian aakkosiin voi yrittää perehtyä esim. seuraavien teosten avulla: Hawking, Stephen W., Ajan lyhyt historia; Enqvist, K. Tyhjästä syntynyt : nykytieteen käsitys maailmankaikkeuden rakenteesta; Nevanlinna, Rolf, Suhteellisuusteorian periaatteet; Landau, Lev, Mitä on suhteellisuusteoria; Kallio, V.J. Einsteinin suhteellisuusteorian periaatteet (http://www.mantta.fi/~hamlet/math/albert/kallio.html)

E:hen itseesä voi parhaiten tutustua lukemalla Albrecht Fölsingin Einstein -elämäkerran .

http://www.helsinki.fi/~eisaksso/einsteinsos.html http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999/31.joulukuu/eins5299.htm http://tiira.cedunet.com/~legenda/einstein/albert.htm

muilla kielillä: http://www.westegg.com/einstein http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/Mathematicians/Einstein.html http://www.aip.org/history/einstein

Takaisin