Emile Durkheim

Ranskalaista Emile Durkheimia pidetään yhtenä nykyaikaisen sosiologian perustajana. D:tä askarrutti ennen muuta yhteiskunnan kiinteyden tai solidaarisuuden ongelma: Jos moderni markkinatalous perustui siihen, että jokainen ihminen toimi vain omaa tai aivan lähipiirinsä etua silmällä pitäen, niin mikä piti yhteiskuntaa koossa? D. oli huomannut, ettei "markkinoiden näkymätön käsi", johon taloudellisen liberalismin kannattajat olivat hyvin sinisilmäisesti uskoneet, ei välttämättä järjestänyt asioita kokonaisuuden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Aikaisemmin uskonto oli hyvin näkyvällä tavalla luonut yhteiskuntiin solidaarisuutta ja kiinteyttä, mutta D. pani merkille teollistuvalle ja modernisoituvalle yhteiskunnalle tyypillisen maallistumiskehityksen.

D. uskoi, ettei konservatiivien haaveksima paluu "vanhoihin hyviin aikoihin" ja niiden yksinkertaisiin ja selkeisiin arvoihin ei ollut mahdollista. D. uskoi, että myös maallistuvassa tai modernisoituvassa yhteiskunnassa voi taloudellisen itsekkyyden vastapainoksi syntyä uudenlaisia yhteisöllisyyden ja solidaarisuuden muotoja.

Kaiken kaikkiaan D. on edelleenkin mitä ajankohtaisin ajattelija.

D:n tärkeimmät teokset (Sosiologian metodisäännöt, Uskontoelämän alkeismuodot, Itsemurha, Sosiaalisesta työnjaosta) ovat saatavissa suomen kielellä sujuvina ja luotettavina käännöksinä.

Linkkejä

Suomen kielellä http://www.uta.fi/tyt/avoin/verkko-opinnot/sospsyka/sodurkhe.htm http://www.jyu.fi/~rakahu/durkheim.html muilla kielillä: http://www.relst.uiuc.edu/durkheim http://www.hewett.norfolk.sch.uk/curric/soc/durkheim/durk.htm

Takaisin