Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Dixie Chicks: "Wide open spaces"

Dixie Chicks perustettiin vuonna 1989 Austinissa Texasissa. Ensimmäiset vuodet heidän musiikkinsa oli silkkaa bluegrassiä, eli akustista amerikkalaista perinnemusiikkia.

Ote yhtyeen DVD-levyn kannesta 90-luvun puolivälissä kokoonpanoksi oli muutaman vaihdoksen myötä vakiintunut kolmikko Natalie Maines laulu, Emily Erwin dobro ja banjo, Martie Seidel viulu. Akustista bluegrass-soundia ja ilmaisua laajennettiin modernimpaan suuntaan, ja myös ulkoista imagoa nykyaikaistettiin.

Modernimman ilmaisun ja värikkään esiintymisen myötä trion suosio nousi huimiin mittoihin. Hittisinglejäon ollut lukuisia, ja albumit ovat järjestään myyneet moninkertaista platinaa, eli useita miljoonia.

"Wide open spaces" on Dixie Chicksien uran suurin hitti, joka vuonna 1998 keikkui Amerikan kantrisingle-listan ykkösenä neljän viikon ajan. Elämänläheisen- ja myönteisen tarinan perusajatus on, että erheet ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Jokaisen on itse saatava tehdä omat virheensä, ja näin ihminen elää ja oppii. Akustisten soittimien reippaasti ryydittämä raikas esitys kertoo nuoresta naisesta, joka on ensimmäistä kertaa elämässään muuttamassa pois kotoa, pois vanhempiensa luota. Äiti antaa tyttärelleen autokyydin uuteen asuntoon ja uuteen elämään, ja muistelee samalla omaa vastaavaa tilannettaan. Eli sitä aikaa, kun kotoa oli päästävä pois ja omaa elämää piti päästä elämään ja sitä myöten hän pääsi myös tekemään omat virheet.

Parin viime vuoden ajan Dixie Chicks -rintamalla on ollut hiljaisempaa, neitokaiset ovat keskittyneet perhe-elämään ja lapsentekoon, mutta lähiaikoina on taas uutta musiikkia luvassa. Kolmikon muutaman vuoden takaiset Irakin sodan ja presidentti Bushin vastaiset kommentit aiheuttivat kotimaassa Amerikassa suurta kohua ja närkästystä. Jopa osa faneista kääntyi trioa vastaan, ja
levyjä on muun muassa poltettiin roviolla.

Teppo Nättilä
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop