Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Nat King Cole: Nature Boy (1948)

1930-luvun loppupuolella jazzpianistina uransa aloittaneen Nathaniel Colen – tuttavallisemmin – Nat King Colen – ensimmäinen suuri hitti oli vuonna 1948 seitsemän viikkoa Yhdysvaltojen listaykkösenä pysytellyt Nature Boy.

Nat King Cole: Nature Boy Miljoonamenestyksen takana oli melkoisen erikoinen persoona, new yorkilainen eden ahbez, joka kirjoitti nimensä pienillä alkukirjaimilla, koska hänen mukaansa vain jumalilla oli oikeus suurten kirjainten käyttämiseen (ei siis mitään uutta auringon alla, k.d. lang!)

Eden ahbez, jota voidaan pitää lähinnä jonkinlaisena esihippinä, oli new yorkilainen joogi, joka nuoruudessaan oli liftannut Yhdysvaltojen halki kahdeksan kertaa, ja yhden kerran hän oli tehnyt saman matkan jalan. Tarinan mukaan eden ahbez jätti laulunsa nuotit eräässä kalifornialaisessa teatterissa esiintyneen Nat King Colen pukuhuoneen ovelle, sillä aikaa kun laulaja oli lavalla esiintymässä.

Nat King Colen samettisella äänellään laulamaa Nature Boyta käytettiin myös samana vuonna – siis 1948 – valmistuneessa elokuvassa The Boy With The Green Hair – Vihreätukkainen poika. Laulusta on tehty myös valtavasti coverversioita, ja suomeksikin se on levytetty useaan otteeseen nimellä Luonnonlapsi.

Tunnetuimmasta esityksestä vastasi Olavi Virta, joka itse piti sitä yhtenä parhaimpana levynään. Kun Yleisradio soitti järjestelmällisesti koko Virran tuotannon 1970-luvun alussa, tuli jo kovin sairaalta ja väsyneeltä vanhalta mestarilta puhelu, jonka sisältö oli lyhyt ja ytimekäs: "Soittakaa Luonnonlapsi!"

Nat King Colen Nature Boyn hienosta sovituksesta vastasi Capitol Recordsin Frank DeVol, joka tunnetaan myös tuotteliaana ja menestyneenä elokuvasäveltäjänä.

Nat King Cole menehtyi syöpään vuonna 1965. Hän oli kuollessaan 45-vuotias. Tuolloin hänen levyjään, joista Nature Boyn ohella tunnetuimpia ovat Mona Lisa, Too Young ja Sweet Lorraine, oli myyty maailmanlaajuisesti noin 75 miljoonaa kappaletta.

-Jake Nyman-
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop