Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Kaseva: Striptease tanssija (1974)

Tamperelainen Kaseva-yhtye osoitti jo ensilevytyksillään olevansa virkistävä ja persoonallinen ilmestys suomalaisessa 1970-luvun rock-tarjonnassa. Bändin melodinen ja komeisiiin laulustemmoihin perustunut tyyli poikkesi beatles-henkisyydessään ja runopoikamaisessa hekryydessään kaikista ajan valtavirtauksista.

kuva: kaseva.fi Kaseva ei tehnyt samanlaista rikkiviisasta rock-runoutta kuin Hector tai Juice, progeakaan se ei edustanutja Hurriganes-tyylisestä perusrokista se oli todella kaukana. Yhtyeen musiikillisen ytimen muodosti laulaja-lauluntekijä kaksikko Mikko Jokela-Asko Raivio, joka oli musisoinut yhdessä 1960-luvulta alkaen. Ravio lähetti bändin kellarituotoksista kasatun demon Love Recordsiin vuonna 1973. Yhtiössä innostuttiin asiasta, mutta ehdotettiin kuitenkin laulukielen vaihtamista englannista Suomeen ja jo yhtyeen ensisingle Tyhjää osoittikin ratkaisun oikeaksi. Uteliaisuutta heränneen esikoisen jälkeen Kaseva osui maaliin. 1974 julkaistu seuraaja Striptease tanssija ja ensialbumi Silloin kun sinkauttivat ujot tamperelaispojattuntemattomuudesta suoraan listakärkeen.

Asko Raivion säveltämä Striptease tanssija oli kouluesimerkki Kasevan poposaamisesta. Tarttuva ja kekseliäästi etenevä melodia kuljettaa hieman naivistista tarinaa, joka on sovitettu beatlepoppia
jonkinsortin dixielandiin yhdistelevään kaapuun. Laulun kertosäkeessä Kasevan salainen ase eli upeat laulustemmat viimeistään tekevät Stripparista suomipopin ikiklassikon. Kappaleen menestys nosti keikkakysyntää siihen pisteeseen, että aikaisemmin lähinnä treenikämpällä musisoinut yhtye lähti myös lavoille. Love Recordsin kanssa yhteistyö jatkui vielä kakkosalbumilla Kun maailma elää, joka toteutettiin Otto Donnerin ohjauksessa Ruotsin Marcus Music-studioilla. Upeasti laulettua ja orkestroitua kokonaisuutta voi pitää paitsi Kasevan myös suomalaisen melodisen popin historian huippuhetkenä. Kasevan suurimmat suosion ajat osuivat 1970-luvulle, vaikka yhtye jatkoi toimintaansa Loven mentyä konkurssiin. 1990-luvun lopulla, lukuisten hiljaisten vuosien jälkeen Kasevan arvostus ja suosio kääntyi selvään nousuun. Vuonna 1989 hukkunut Asko Raivio ei valitettavasti ole ollut näkemssä Kasevan uutta tulemista ja yhtyeen edustaman melodisen perinteen uutta kukoistuskautta. Tällä hetkellä Raivion laulut ovat suositumpia kuin koskaan sitten 1970-luvun huippuvuosien ja mikä tärkeintä, Striptease nainen on saanut perillisiä. Monet tämän hetken suosikkipopparit Egotripistä Samae Koskiseen ilmoittavat Kasevan tärkeäksi esikuvaksi.


Pekka Laine
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop