Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Fred Neil: The Dolphins (1967)

Laulaja-lauluntekijä Fred Neil on hyvä esimerkki artistista, jonka merkitystä ei voi mitata hittilistoilla tai myydyillä levyillä.

Fred Neil: The Dolphins -single Neil oli amerikkalaisen 1960-luvun folk-liikkeen mystinen matkamies, jonka lauluista muut tekivät hittejä ja jonka tyylistä tulevat supertähdet ottivat oppia.

1930-luvun lopulla Floridassa syntynyt Fred Neil yritti onneaan laulajana jo 1950-luvun rokkivuosina. Kiertävän rockabilly-miehen tie vei New Yorkiin ja seuraavan vuosikymmenen alkuvuosina Neilistä tuli tärkeä hahmo ison omenan kuhisevaan folk-alakulttuuriin.

Siloposkisten hootenanny-hoilottajien ja maitopartaisten protestilaulajien keskellä Fred Neil näyttäytyi karismaattisena ja salaperäisenä isovelihahmona, jota vakavasti musiikintekoon suuntautuneet nuoret pitivät lähes guruna.

Bluesiin ja askeettisiin henkilökohtaisiin lauluihin mieltyneen Neilin musiikista ammensivat inspiraatiota niin Bob Dylan kuin myöhemmin hynttyynsä yhdistäneet David Crosby ja Stephen Stills.

Artistina Fred Neil oli jääräpäinen oman tiensä kulkija, jonka yritykset levybisneksessä päätyivät joko suoraan seinään tai muiden hyödyksi.

Roy Orbison levytti hittiversion Neilin laulusta Candyman ja sama kuvio toistui paljon suuremmassa mittakaavassa 60-luvun lopussa. Nilssonin versio Fred Neilin laulusta Everybody's Talking nousi Keskiyön Cowboy -elokuvan myötä mahtimenestykseksi ja vei huomion pois alkuperäisestä koruttomammasta versiosta.

Joidenkin viihdebisnespiirien hankalaksi tapaukseksi leimaama Fred Neil ei hakannut päätään loputtomiin seinään vaan päätti elää niin kuin saarnasi: vapaana, oman mielensä mukaan. Kulttisuosion saavuttanut laulaja vetäytyi julkisuudesta vuonna 1971 ja asettui Etelä-Floridaan viettämään hiljaiseloa ja suojelmaan delfiinejä.

1990-luvun lopun uuden singer-songwriter -boomin myötä Fred Neilin arvostus on noussut voimalla: hänen tuotantonsa on julkaistu uudelleen ja miehestä on väsätty juttu poikineen musiikkialan laatulehtiin. Maestro itse sanoi 'pyh' moiselle, piti pintansa, kieltäytyi haastatteluista ja soitti ainoastaan ystävien ja kylän miesten iloksi.

Fred Neil kuoli vuonna 2001 syöpään ja jätti jälkeensä sekä mysteerin että kasan hienoja lauluja. Everybody's Talkingin ohella vahvin niistä on vuonna 1967 ilmestynyt The Dolphins. Se on oikeastaan monta laulua yhdellä kertaa. Dolphins on rauhanlaulu, rakkauslaulu ja vahvasti symbolinen vapauslaulu. On helppo kuvitella, kuinka pisamanaamainen Fred Neil, folk-rockin todellinen Camel Boots -mies, istuu laulun kuvaamassa maisemassa: miettimässä maailman hulluutta ja katselemassa Atlantin sinessä uivia delfiinejä.
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop