Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Magnus Uggla: Mälarökyrka

1960-luvun suosituimpia ruotsalaisia popyhtyeitä oli tukholmalainen Lenne and The Lee Kings, joka hillui Suomessakin kuukausikaupalla listaykkösenä levyllään Stop The Music. Vuoden 1967 loppupuolella Lee Kingsin laulusolisti Lenne Broberg erosi yhtyeestä ja aloitti soolouransa. Se käynnistyikin erinomaisesti, sillä hänen tulkitsemansa Sven Lindahlin sävellys Mälarökyrka oli iso hitti Ruotsissa.

Menestyksen innoittamana Broberg levytti kappaleen myös suomeksi nimellä Vanha holvikirkko. Lopputuloksessa ei ollut kuitenkaan hurraamista, vaan hänen pahasti ontuvalla suomenkielellä laulamasta levystä tuli odotetusti tahattoman komiikan riemuvoitto. Paljon paremmin onnistui samaa Mats Olssonin orkesterin taustaa käyttänyt Eero Raittinen, jonka versio nousi heinäkuussa 1968 singletilastomme uudeksi ykköseksi ykkönen ja saman tien suomi-iskelmän suureksi klassikoksi.

Suomessa Vanha holvikirkko on saanut olla koko lailla rauhassa myöhempien aikojen yrittäjiltä kun taas Ruotsissa sitä on riepoteltu välillä melko pahastikin. Eräs kaikkein räävittömimmistä tulkinnoista syntyi uuden aallon harjalla vuonna 1979 kun Magnus Uggla piiskasi tätä vanhaa sotaratsua säälimättömällä kädellä. Hänen esityksessään oli kuultavissa samanlaista harkittua rienaamista ja piittaamatonta provokaatiota kuin Sid Viciousin laulamassa Frank Sinatra –klassikossa My Way.

Myös näyttelijänä Ruotsissa tunnettu Magnus Uggla syntyi Tukholmassa vuonna 1954 ja hän pääsi musiikkibisnekseen vanhemman veljensä avustuksella. Gabriel Uggla oli huippuvalokuvaaja, joka kuvasi levykansia mm. Ruotsin CBS:lle ja hänen onnistui puhua levytyssopimus pikkubroidilleen. David Bowie –vaikutteinen ensilevy Om Bobbo Viking ilmestyi vuonna 1975, mutta pian Magnus Ugglan musiikki alkoi kehittyä omaperäisempään suuntaan. Esimerkiksi juuri Mälarökyrkanin ilmestymisvuonna 1979 Uggla osallistui Ruotsin euroviisukarsintoihin laulullaan Johnny The Rucker, ja se julkaistiin myöhemmin EP-levyllä, jolle saavutuksistaan ilmeisen ylpeä laulaja antoi nimeksi Sist i Melodifestivalen –Euroviisukarsintojen viimeinen! Mutta ei Magnus Uggla ole
silti aina jäänyt viimeiseksi, vaan tämä Ruotsin suosituimpiin rokkareihin kuuluva kaveri on yltänyt muutaman kerran jopa listaykköseksi, esimerkiksi vuonna 1986 ilmestyneellä singlellään Joey Killer ja kolme vuotta myöhemmin julkaistulla levyllään Jag mår illa.

Jake Nyman
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop