Hae YLEstä:
YleQ
Etusivu
Ohjelmat a - ö
Ohjelmakaavio
Musiikki
Kuuntele
Lataa ohjelma
Toimitus
Tapahtumat
Pop-Uutiset
YLE Uutiset
YLE Radio
Syvä Ajatus
22.04.2009 YleQ päättyy Täydenkuun viikonloppuun 16.–17.9.2006
Carl Perkins: Blue Suede Shoes (1956)

Kun memphisiläisen Sun Records-yhtiön omistaja Sam Phillips oli myynyt Elvis Presleyn sopimuksen suurelle ja mahtavalle RCA-konsernille vuonna 1955, hän tarvitsi nopeasti paikkaajan Elviksen jättämälle ammottavalle aukolle.

kuva: http://hazardkentucky.com/more/perkins.htm Phillips yritti montakin parsijaa seuraavan muutaman vuoden aikana, mutta täydellistä uutta Elvaria ei löytynyt. Sen sijaan Sam Phillips tallensi pitkän liudan rock’n’rollin historian verevintä musiikkia, joka menestyi kaupallisesti vähintäänkin kohtuullisesti ja osoittautui pitkässä juoksussa kultaakin arvokkaammaksi. Yksi Sun-yhtiön ja ylipäätään 1950-luvun rock’n’rollin tärkeimmistä artisteista oli tennesseeläinen kitaristi-laulaja Carl Perkins.

Pikkupoikana puuvillapelloilla mustien rinnalla raatanut Perkins oli musiikilliselta sielultaan aito rockabilly-kapinallinen: valkoinen köyhä poika, jonka musiikki oli mustaa. Phillips oli pestannut Carl Perkinsin ja tämän veljien muodostaman yhtyeen country-aktina ja pakotti heidät ensi levyllään hillbilly-muottiin, koska hänellä oli jo yksi Elvis. Kohtalokkaan kaupan jälkeen tilanne oli toinen ja Carl Perkins sai luvan rokata. Tuloksena oli yksi rock’n’rollin tunnetuimmista kappaleista eli tarina sinisistä mokkakengistä.

Carl Perkins oli saanut idean Blue Suede Shoes-kappaleeseen kahdesta lähteestä. Tallikaveri Johnny Cash oli kertonut tarinaa inttivuosiltaan ja Carlin korvaan oli tarttunut Käteis-Jussin mainitsema sanonta don’t step on my blue suede shoes”, jota sotilaat käyttivät vitsinä maihinnoususaappaistaan. Tämän iskulauseen sysäsi lauluksi Perkinsin itsensä näkemä kohtaus teinien suosimassa tanssipaikassa. Hän kiinnitti huomion nuoreen mieheen, joka keskitti kaiken huomionsa uusiin mokkakenkiinsä. Daami ja koko muu maailma oli sivu seikka, kunhan kengät pysyivät kuosissa. Näystä huvittunut Carl Perkins kirjoitti Blue Suede Shoesin kotiin päästyään käyttäen perunapussia muistilehtiönään.

Sam Phillips innostui kappaleesta ja Perkins levytti tunnetuimman laulunsa parin muun räväkän rockin kera. Blues Suede Shoes oli täydellinen rockabilly-levy ja se iski amerikkalaisille listoille valtavalla teholla alkuvuodesta 1956. Siitä tuli Sun-yhtiön ensimmäinen miljoonahitti ja se nousi ensimmäisenä levynä samanaikaisesti pop,country ja rhythm and blues-listojen kärkeen. Carl Perkins oli hetkessä kuumaa kamaa ja hänet lähetettiin New Yorkiin suosittuun tv-ohjelmaan promoamaan uutta hittiään. Tuolla matkalla Perkins joutui pahaan onnettomuuteen, joka romahdutti miehen elämän ja uran hyväksi toviksi. Veljensä kolarissa menettänyt Carl Perkins makasi sairaalassa luut säpäleinä ja katsoi televisiosta kuinka Elvis Presley esiintyi valtakunnallisessa lähetyksessä miljoonille amerikkalaisille. Elviksen esittämä laulu oli Blue Suede Shoes. Tuon kappaleen ja muutaman muun onnistumisen ansiosta kuninkaasta tuli kuningas ja sairaalasta päästyään lukemattomia rockabilly-helmiä tahkonneesta Carl Perkinsistä rock-historian tarunhohtoinen kovan onnen pikkujätti.

Pekka Laine
103,7 Mhz
Tutustu YleQ:hun
» Klassikoita Kuusta
Punk & uusi aalto
Kulttiklassikot
Amerikkalaiset radioklassikot
Country & Western
Hämyklassikot
Jazz
Sixties girl groups
Classic fifties rock'n'roll
Viihde & Lattarit
Blues
Rockin ikiklassikot
Heja Sverige
Love records
Soulin kulta-aika
Valkokankaan pop-klassikko
Tukkametalli
Rytmiklassikot
Brittipop