Eksyinpä ketjuun! Olin hakemassa infoa sultsinoista. Ne kun ovat jotain, mitä mä vaan en osaa. Yksinkertaista, silti vaikeaa. Kuten pienkalan kanssa.
ite vierailija reiska kirjoitti:Ja itse ruuanlaitto. Sen oppii kaikista parhaiten siten. Että lapset vanhenpien seurassa tekemään ruokaa. Ei valmis mössöä, pizzoja tai muuta sellaista.
Tätä ei ehkä pitäisi paljastaa, mutta olen kurssin käynyt - kotikokki! "Kotikokki" siksi, etten ole päivääkään tehnyt keittiöhommia palkkatyönä mikä puolestaan johtunee siitä, etten ole häävi kokki... mutta se on eri stoori. Piti sanomani, että Reiskan totuus on kyllä kaiken ruoanlaiton a&o. Parasta olisi, jos me pojatkin pääsemme jo skideinä keittiöön.
Olen hieman skeptisesti (joskus kademielelläkin) ikään kuin sivusta seurannut, kun julkimot - nämä sakarikuosmaset ja muut mestarikokit - pusailevat rosmopaistejaan. Telkkarin muodikkaissa ruokaohjelmissa ei keskitytty perusasioihin, vaan keski-ikäistyvien (ja nykyään nuorempienkin) kavereiden puuhasteluun. He itse taatusti saavat touhusta ns. kiksit, mutta ohjelma ei varsinaisesti opeta minulle mitään uutta. Näiden ohjelmien perusongelma: ne eivät välitä ongelmia, jotka kuuluvat ilmiöön Kotikokki Kotikeittiössä: pöytätilan pienuus, astioiden vähäisyys, tiskaus jne. Nämä ovat osa ruoanlaittoa, tämän opin jo nuorena.
Kahta ruokaohjelmaa muistan hyvällä, Floydin Välimeren kierrosta (äijä valmistaa jossain Barcelonan tai Palermon rantakadulla tavallista ruokaa merenelävistä ja hörppää mukillisen vinoa: ei turhaa hienostelua) ja sitä ruotsalaista progea, jossa langanlaiha miisu valmisti hyvin asiallisesti ja informatiivisesti oikeaa ruokaa. Stinan keittiössä?
Sen sijaan olen Reiskan kaa kovasti eri mieltä siitä, ovatko mössö ja pitsa oikeaa ruokaa. Ellei Reiska sitten tarkoittanut valmisruokia, näitä pakasteesta-mikron-kautta-pöytään-aarteita.
Erilaiset laatikot ovat leimallisia mössöjä, koska ainekset ovat saostuneet pehmeäksi, massamaiseksi aineeksi. Parhaimmillaan ne kuitenkin ovat hyvää, ravitsevaa ruokaa: imelä-, lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikot ovat minusta talvisajan juhlaruokia! Siinä missä keitotkin. Saarioisten ja muiden valmismössöt ovat nykyään vähän maukkaampia kuin joskus muinoin, mutta kaukana aidosta asiasta. (Maksalaatikko on monelle painajainen, mutta minulla ei ole ongelmia senkään kanssa. Survotuilla puolukoilla, kiitos! En tosi ole koskaan kokeillut sen tekemistä, joten se siitä.)
Ja pitsa... Sanotaan niin, että karjalaisesta taustasta johtuen pitsa on minulle piirakka. Ja parhaimmillaan se on kelpo ruokaa. En puhu turkkilais- tai afgaanikuppiloiden pizzoista, joiden taikina on kaulittu millin ohueksi ja paistettu haperon rapisevaksi. Enkä tarkoita lähikaupan pakastealtaasta löytyviä tekeleitä, jotka on pilattu jollain pippurilla tai vastaavalla (peitetään mauttomuus). Tarkoitan kunnon taikinaan tehtyä piirasta, jossa täytteen määrä suhteessa taikinaan on kuin riisi- ja perunapiirakoissa ("potatkakkara" lämmitettynä, päällä leikettä, kalaa tai juustoa on parhaimmillaan fantastico!). Runsas. Sellainen piiras käy oikeasta ruoasta lapsillekin, koska tarjolla on vehnä-sekajauho-taikinan (ja siihen lisättyjen terveysedisteisten lese- ym. lisien) lisäksi kunnolla tomaattia, sieniä, ehkä sikaa tms. lihaa, sekä juustoa: monipuolinen energia- ja vitamiini- & hivenainepommi. Osan maustamisesta voi jättää ruokailijoiden vastuulle. Salaatti täydentää pitsa-aterian.
On kyse sitten perunapiirakoista tai (pitäjän mukaan) lepuskoista/lipuskoista, niin ne kyllä vaativat hihojen käärimistä ja perunoiden muussaamista. Valmishiutaleilla ei saa edes rukoilemalla kunnon tulosta. Laiskana olen kokeillut tätäkin oikopolkua... Toinen ongelma on, ettei kerrostaloasujalla ole mahdollisuutta kiviuuniin, joka kypsyttää laatikot, paistit ja piirakat eri lailla kuin sähköhella. Kotikonstein saa silti parempaa tulosta kuin Makkileipomossa (kuten sanovat lappeelaiset kaatopaikan viereen pusatusta F:n suurleipomosta, mika huvittaa meitä Imatran puolen ihmisiä suuresti).
Sieniruoat on aihe, jonka haluaisin oppia kunnolla. Harmittaa, etteivät kaikki alan sukusalaisuudet ole päätyneet tietooni, sillä ainakin mummon sieniohjeet menivät hautaan hänen mukanaan. Hänen eri sienikastikkeensa ovat vain haalenevien muistikuvieni varassa. Köyhässä Kurjalassa liharuoka oli harvinaista (siksi: keitot, laatikot, piiraat), mutta etenkin syyspuolella sienet olivat monipuolisessa käytössä, keitoissa ja kastikkeissa. Kuivattuina niitä toki hyödynnettiin pitkin talvea, kunnes loppuivat.
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson