Taiteen rahoitus ja kulttuurikeskustelut

Kulttuurista ja Radio 1:n kulttuuriohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Taiteen rahoitus ja kulttuurikeskustelut

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 14.4.04 - 22:01

A-Talk -ohjelmassa oli puhe ns. kulttuurin rahoituksesta, eli pääsääntöisesti taidelaitosten valtionavusta.

Jorma Bergholm jauhaa edelleen "kulttuurirahoituksen vinosuuntauksesta": "eliitti" kahmii valtionavut omaksi hyödykseen (lue: oopperalle!) ja jättää kirjastoja ja teattereita käyttävät köyhät nuolemaan näppejään. "Eliitillä" J.B. tarkoittaa pienenpientä huipputuloisten joukkoa. (Tämä köyhä kävisi toisinaan oopperassa, jos siellä tulisi oikeaa oopperaa - siis niiku straussii ja waagnerii, eikä pelkkää italoiskelmää -, kiitos oopperan julkisen tuen.)

Irina Krohn muistutti, että taide ja tiede muodostavat jokaisen sivistysvaltion ytimen, ja että tämä seikka olisi kaikenkarvaisissa kulttuurikeskusteluissa muistettava. - Pari opettajaani muistutti useampaan kertaan, ettei Suomessa ole sivistyneistöä. On vain pieni puolisivistyneistö, joten miten täällä voisi olla sivistysvaltiota?

Mutta onko eliitti kaapannut julkisen taidebudjetin omaan käyttöönsä? Pitäisikö taiderahoitus jakaa "demokraattisesti" (jos se olisi mahdollista)? Pitäisikö jokaista humppa-/tangotilaisuutta nimittää "kulttuuriksi" vain siksi, ettei pahoiteta kansalaisten enemmistön mieltä?

Ja: miksei maassa ole alkeellistakaan kulttuurikeskustelua, jossa pohdittaisiin jotakuinkin mielekästä 2000-luvun kulttuurin käsitettä? Olisiko syy siinä, että sivistys on viime vuosikymmeninä maasta karkotettu?
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

Re: Taiteen rahoitus ja kulttuurikeskustelut

ViestiKirjoittaja hönö päivämäärä 28.4.04 - 10:09

Jesper kirjoitti:Jorma Bergholm jauhaa edelleen "kulttuurirahoituksen vinosuuntauksesta": "eliitti" kahmii valtionavut omaksi hyödykseen (lue: oopperalle!) ja jättää kirjastoja ja teattereita käyttävät köyhät nuolemaan näppejään. "Eliitillä" J.B. tarkoittaa pienenpientä huipputuloisten joukkoa. (Tämä köyhä kävisi toisinaan oopperassa, jos siellä tulisi oikeaa oopperaa - siis niiku straussii ja waagnerii, eikä pelkkää italoiskelmää -, kiitos oopperan julkisen tuen.)


Taitavat elokuvaihmiset ainakin jäädä nuolemaan näppejään tässä skabassa!

Muuten, oletteko huomanneet aika ajoin sitä, miten urheiluväki lobbaa esim. veikkausvaroja itselleen upean näkyvästi. Heillähän on käytössään urheiluruudut ja muut parhaaseen media-aikaan kukoistavat näyttämöt! Kulttuuriväki häviää mediataistelun aina.

Urheilu-itku tavoittaa aina suuret massat ja isokenkäiset päättäjät, ja sitten uusi jäähalli putkahtaa talouskurimuksessa tsemppaavaan takapajula-kaupunkiinkin!

(On kuitenkin mainittava, että tällä hetkellä tätä kulttuuri vs. urheilu/liikunta -keskustelua ei kaiketi käydä, mutta kyllä muutaman vuoden sisällä taas, odottakaahan. Painakaa sitten mieleen miten urheiluruudut ja muut urheilu-uutiset asiaa käsittelevät...)
Käyttäjän avatar
hönö
 
Viestit: 120
Liittynyt: 8.10.03 - 21:01

Re: Taiteen rahoitus ja kulttuurikeskustelut

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 28.4.04 - 14:51

[quote="hönö"]Muuten, oletteko huomanneet aika ajoin sitä, miten urheiluväki lobbaa esim. veikkausvaroja itselleen upean näkyvästi. Heillähän on käytössään urheiluruudut ja muut parhaaseen media-aikaan kukoistavat näyttämöt! Kulttuuriväki häviää mediataistelun aina.
[/quote]

Huomauttaisin tähän, että alkuun veikkausvarat oli tarkoitettu kokonaisuudessaan urheilun ja liikunnan tukemiseen. Tällä hetkellä voimassa oleva lakikin määrää urheilulle viime vuosina jaettua suuremman osan veikkausvoittovaroista (eduskunta on siis rikkonut lakia useiden vuosien ja muutaman vaalikauden ajan!). Se, että urheilun osuutta nyt kasvatetaan, on vain paluuta lainmukaiseen toimintaan.

Se, miten tuollaiseen on päädytty, johtuu siitä, että tehdessään aikoinaan leikkauksia valtion budjettiin ei eduskunta kuitenkaan uskaltanut todellisuudessa leikata kulttuurimäärärahoja niin paljoa kuin se näytteli tekevänsä ja siksi otti lisää rahaa kulttuurille urheilulta ja liikunnalta. Kas kun ne kyldyyri-ihmiset - kuten yleensäkin veronmaksajien kukkarolla käyvät ihmiset - ovat niin kovin äänekkäitä.

Ja noilla urheiluruuduillahan ei ole veikkausvoittovarojen jaon kanssa mitään tekemistä. TV näyttää sitä, mitä katsojat haluavat katsoa. Jopa Hesarin ykkös-TV-kriitiikko tunnusti viime viikonloppuna seuranneensa jääkiekkoa muiden ohjelmien kustannuksella!
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

ViestiKirjoittaja Copicopinpoika päivämäärä 28.4.04 - 15:15

Korkealle kulttuurille pitäisi jatkossa saada yhä enemmän rahaa. Laadukkaat oopperat, baletit ja klassisen musiikinkonsertit eivät synnyt, kuin isolla rahamäärällä. Joten näillä pitää jatkossa suunnata yhä enämmän valtion rahoja.

Näille koko kansan tangomarkkinoille ja vastaaville riittää ihan hyvin yksityinen rahoitus. Tässä pätee sama kuin urheilija-apurahan jaossa: Rahat pitää antaa sille, joka ei saa rahaa muuten hankittu. Hyvin tienaavat jätetään ilman apurahaa.

Sama pätee taiteeseen ja sen tukemiseen. Nämä tangomarkkinat ja vastaavat saavat rahansa hankittua yksityisiltä, kun korkeakulttuuri tarvitsee rahaa, sillä sitä se ei muuten saa.

Kuitenkin valitettavaksi tosiasiaksi mainittakoon, että suomalaisten taidemaku on kauheaa. Meitä viisaita ihmisiä, jotka nauttivat korkeakulttuurista nauttivat on liian vähän. Minusta näitä älykkäitä ja elitististen ihmisten toimintaa pitääkin tukea erilailla, kun jotain sinirillien tangoa ja muuta vastaavaa.
Rahan arvoa ei voi vähäksyä!
Copicopinpoika
 
Viestit: 35
Liittynyt: 24.4.04 - 16:17
Paikkakunta: Sipoo

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 29.4.04 - 8:30

Copicopinpoika kirjoitti:Meitä viisaita ihmisiä, jotka nauttivat korkeakulttuurista nauttivat on liian vähän.


Joka itsensä ylentää...


Miten tuon yllä olevan kirjoituksen ottaisi? Oliko se ns. provo?
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

ViestiKirjoittaja hönö päivämäärä 29.4.04 - 12:57

Vieraampi kirjoitti:Miten tuon yllä olevan kirjoituksen ottaisi? Oliko se ns. provo?


Ehkä pikkuisen provo loppu. Mutta eipä nyt sairastuta provo-allergiaan!

Hyvät provot on hyviä! (Tautologia?)
Käyttäjän avatar
hönö
 
Viestit: 120
Liittynyt: 8.10.03 - 21:01

aiheesta ja sivuun

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 29.4.04 - 14:00

Olen yrittänyt pysyä kirjastokeskustelun perässä Hesaria lukiessa. Tänään Hesarissa (C10) Irma Stenbäck kirjoittaa aivan asiaa rahojen suuntautumisesta esim. mitä kirjoja kirjastoihin ostetaan niillä vähillä varoilla mitä olemassa on. Ja mitä se taas vaikuttaa kirjailijan asemaan. Jos Tony Halmeen kirja (en ole lukenut) päihittää lukumääräisesti saatavuudessa Risto Ahdin runokirjat, niin tämä kyllä kertoo paljon.
Kyllä ihmiset osaavat lainata muutakin kuin sesonkia. Minulla on tätä nykyä sellainen maku, että yleensä näkyviin tulee: kirja on hyllyssä varastossa. Sieltä sen sitten saan. Mutta kaikilla ei ole tätä tuuria.
Mitä tulee sitten urheiluasioihin, niin en tarkoita kuin osin rahoja. Kyllä Stadionin kattaminen helpommin käsitetään kuin se että valvottaisiin ajoissa Finlandia-talon akuustiikasta piittaamatonta arkkitehtiä. Sellaiset ja sellaiset säädökset Stadionilla on jos kattaminen tulee. Ja rahoja heruu. Vieläkin kannan kaunaa Aallon piittaamattomuudelle. Nyt ollaan uuden musiikkitalon edessä sitten. Kyllä se seikkailu antiikin ihainnoinnin ja marmorin kanssa otti aikanaan päähän.
Mutta urheilusta toisella tavalla. Televisiossa urheilu on kuin pääuutislähetys. Se ylittää kaiken. Laittaa aikataulut uusiksi ja siirtää kaiken muun ohjelmiston viikkojen päähän, jos jostain helkkarin turnauksesta on kyse. Pidän lätkästä mutta pari vuotta sitten havaitsin, etten enää jaksa hillua ja kiihtyä koska kiihtymättä en matseja voinut katsoa. Joku raja urheilun osuudella pitäisi olla. Eivätkä ne lähetykset ilmaiseksi tule. Urheilulähetyksethän vasta maksavat. Siellähän on kaukalon reuna täynnä mainoksia. Ennen ainakin. Raha raha raha!
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

Viisaat ihmiset

ViestiKirjoittaja petri päivämäärä 2.5.04 - 0:40

Kävin oopperassa ensimmäisen kerran ehkä viiteen vuoteen, joten nyt minäkin kuulun sitten niihin viisaisiin ihmisiin! :P Kyseessä oli William Waltonin The Bear. Kun kerran korkeakulttuuri saa rahat niin kannattaa sitten siirtyä korkeakulttuurin kuluttajaksi. :wink:
petri
 
Viestit: 872
Liittynyt: 29.12.03 - 2:38

kulttuuripujottelua

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 21.2.05 - 17:45

Kultakuume oli juuri menossa kun tulin kotiin ja ministeri Karpela siellä puhui ja puhui. Jäi ainakin puolet jutusta kuulematta. Sujuvasti hän puhui mutta en varsin tiedä, kuinka paljon asiaa oli muassa. Minä säälin häntä tuon paikan vuoksi. Kuka kulttuuriministeriksi tässä maassa laitetaan, niin eikö hänellä ole aina huono mäihä eli kaakinpuun paikka. Siinä ei juuri kuin Siimes pärjää ja hän paikallaan pärjäsi niin että sen todella muistan.

Urheilua hieman sivuttiin siinä lopussa ja kirjastoa. Kirjoja saisi olla tarjottavana laaja kirjo mutta että kunnasta kiinni haluaako kunta kirjastoon kirjoja, jotka kuntalaiset päättävät. (Tietenkin asia on niin, että kirjastossa on henkilökunta, jolla pitäisi olla ammattitaito valita. Ja valita se laaja kirjo. Ei mitään mies ja ääni -periaatetta tässä.)

Urheilusuoritukset eivät ole vain rahasta kiinni. Jotain tällaista sanoi ministeri. Sillä muutenhan vain rikkaiden maiden urheilijat pärjäisivät.

Ihmettelin tässä hiljan kyllä kovasti sitä itsekkyyden ja median hallitseman (?) ruumiinkulttuurin juhlaa, jota Italian alpeilla vietettiin. Laskukisa peruttiin koska RAI oli päättänyt pitää lakon yksityistämistä vastaan. Ja eikö Palanderilla ollut niin hyvä numerokin jo käsissä. Minä pidän RAIn yksityistämisasiaa tärkeämpänä kuin pujottelua. Ja muistan kyllä hyvin ajan jolloin jaksoin vielä seurata urheiluakin. Sitä tuli radiosta ja miksei telkastakin. Lehdestä joka tapauksessa näki kuvia ja juttuja. Kisat pidettiin vaikka paikalla olisi ollut vain pari toimittajaa. Nyt kilpailut peruttiin tuon RAIn lakkopäivän vuoksi. Kyllä on ihmeellistä tämä touhu ja tohotus.
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 22.2.05 - 1:05

Vaikka telkkarista Tanjan voltit näytetään moneen kertaan ties kuinka moensta eri kuvakulmasta niin eihän se sitä samaa tunnelmaa minkä, minkä Pekka Tiilikaisen ääni Salpausselältä sai aikaan. Ei lähellekään.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: kulttuuripujottelua

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 22.2.05 - 9:33

Marja Salonen kirjoitti:Ihmettelin tässä hiljan kyllä kovasti sitä itsekkyyden ja median hallitseman (?) ruumiinkulttuurin juhlaa, jota Italian alpeilla vietettiin. Laskukisa peruttiin koska RAI oli päättänyt pitää lakon yksityistämistä vastaan. Ja eikö Palanderilla ollut niin hyvä numerokin jo käsissä. Minä pidän RAIn yksityistämisasiaa tärkeämpänä kuin pujottelua. Ja muistan kyllä hyvin ajan jolloin jaksoin vielä seurata urheiluakin. Sitä tuli radiosta ja miksei telkastakin. Lehdestä joka tapauksessa näki kuvia ja juttuja. Kisat pidettiin vaikka paikalla olisi ollut vain pari toimittajaa. Nyt kilpailut peruttiin tuon RAIn lakkopäivän vuoksi. Kyllä on ihmeellistä tämä touhu ja tohotus.


Ensinnäkin korjaus: Ei RAI - siis yhtiö - lakkoillut, vaan se Lombardian alueen henkilökunta (muistaakseni osa siitäkin).

Ja sitten valistusta sinulle nykyajan - herää nykyaikaan - suurkisoista, millaisia minkä tahansa lajin MM-kisatkin ovat: Kisojen järjestämisen budjetin tuloista suurin osa tulee TV-yhtiöiltä ja sopimuksissa on tarkkaan sanottu, että joka kilpailusta tulee saada TV-kuvaa ja ääntä kansainväliseen levitykseen. Ei silloin TV-lakkotilanteessa kisojen järjestäjällä (Italian hiihtoliitto?) ole mitään muuta mahdollisuutta kuin siirtää kilpailua, ellei halua joutua suurten korvausvaatimusten kohteeksi.

Sellaista on reaalimaailma. Herää siihen haavemaailmastasi!
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

haaveessa käydään, reaalissa ollaan

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 22.2.05 - 14:21

Tässä pienenä välihuomautuksena ihmettelen, miksi erinäiset kirjoittajat eivät lue yksityispostejaan. Olen Sinulle Vieraampi jo ajat sitten kirjoittanut viestin, mutta koska et sitä käynyt katsomassa tai ainakaan sitä avannut, niin poistin sen sitten ajan kuluttua. Olisiko siitä sitten mitä iloa ollut. Mutta näin vain on asia.
Mitä tähän aiheeseen tulee, niin enkö lainauksesi ensimmäisessä virkkeessä mainitse tästä nykyajan median ja urheilun välisestä liitosta.
Vieraampi kirjoitti:
Marja Salonen kirjoitti:Ihmettelin tässä hiljan kyllä kovasti sitä itsekkyyden ja median hallitseman (?) ruumiinkulttuurin juhlaa, jota Italian alpeilla vietettiin. ...


Ensinnäkin korjaus: Ei RAI - siis yhtiö - lakkoillut, vaan se Lombardian alueen henkilökunta (muistaakseni osa siitäkin).

Ja sitten valistusta sinulle nykyajan - herää nykyaikaan - suurkisoista, millaisia minkä tahansa lajin MM-kisatkin ovat: Kisojen järjestämisen budjetin tuloista suurin osa tulee TV-yhtiöiltä ja sopimuksissa on tarkkaan sanottu, että joka kilpailusta tulee saada TV-kuvaa ja ääntä kansainväliseen levitykseen. Ei silloin TV-lakkotilanteessa kisojen järjestäjällä (Italian hiihtoliitto?) ole mitään muuta mahdollisuutta kuin siirtää kilpailua, ellei halua joutua suurten korvausvaatimusten kohteeksi.

Sellaista on reaalimaailma. Herää siihen haavemaailmastasi!

En kaikista nykyajan jutuista tiedä esim. mitä urheiluun tulee. Kiinnostus urheiluun ja sen seuraamiseen on vain jotenkin mennyt kaiken tuon mediaan liittyvän rahapolitiikan ja kanavien välisen kilpailun plus mm. eri aineitten kanssa läträämisen yhteydessä.
RAI-asiasta kirjoitin, sen myönnän, näköjään väärin, mutta perustaltaan kun ajattelen Italian valtiollista televisiota (sitä entistä ja tätä nykyistä), niin onhan jotain pontevuutta siinä, että joku edes yrittää vastustaa kaiken median lipumista pois ikään kuin kansan käsistä. Olin väärässä, mutta asia (media, sen keskittyminen, rahat ym.) tuli vaan niin konkreettisesti esiin kuin kissa pöydälle siinä että nuo kisat kokonaan peruttiin.
Vieraampi hyvä, Sinä oletat, että elän haavemaailmassa. Sen kiellän, koska jos siellä eläisin, olisin paljon onnellisempi kuin mitä reaalimaailmassa on mahdollista.
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

Hymyä ajatteluun

ViestiKirjoittaja lasser päivämäärä 26.5.12 - 14:28

Otsikon kautta lisään tähän keskusteluun eilen Salossa olleeseen seminaariin,
jossa oli aiheena taide ja kulttuuri hyvinvointivaikutusten tuottajana...
Tilaisuuteen oli vapaa pääsy - ennakkoilmoittautumisella Salon nettisivulta
tarjoilun järjestämiseksi...
Salon kaupunki ollut hankevetäjänä useamman vuoden hankkeessa ja siinä muutamia
muitakin Suomen kuntia ollut mukana - eilisen juhlaseminaarin jälkeen vielä
loppuraporttejaan tekevät...
En tarkoin perehtynyt (sai oheisesitteet ja kirjasen), mutta vanhenemisen palveluihin
painopiste ymmärtääkseni ollut...
Ilmoittauduin ja kävin aikomassani aamupäivän esitelmässä, jonka professori Esa Saarinen
ennen lounaskahvitusta piti. Ilmaisen kahvituksen jätin väliin kun vain osittain osallistuin.
Professori, filosofi Saarinen kertasi perheensä ja tapaamistensa kautta ajattelun rakentumista
automaattisten toimintarakenteiden ja yllättävien uusien virikkeiden jatkumona...
Piti positiivista ajattelua tärkeänä ja hyvää edistävänä.
Sai lopuksi itselleen yleisöltä positiivisen palautteen.

Annoin eilen SSS:n keskusteluun tiivistettynä em. Hymyä ajatteluun -kommenttini,
jossa joltain aloituksena SSS-uutiseen oli iltapäivältä toisenlaista kommentoitavaa,
mutta tekstini näemmä tänään oli jäänyt jatkoksi lisäämättä: http://www.sss.fi
Lasse Reunanen / Salo
lasser
 
Viestit: 2729
Liittynyt: 26.9.03 - 13:18
Paikkakunta: Salo


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron