Kirjoittaja Juuge päivämäärä 8.3.05 - 19:59
Onko jollakulla linkkiä, josta näkisi mitä ne iivanat ihan oikeasti ovat sanoneet? Vai onko niin, ettei sillä mitään väliä ole, tiedetään mitä mielessään hautovat kumminkin?
Vietin viime kesänä kolme kuukautta Venäjällä. En pelkästään venäläisten vaan myös tataarien, burjaattien, udmurttien, marien, tsuvassien jne. seurassa. Kyselin puhekumppanien Suomi-tietoutta aina hanakasti. Yllättävävän monilla sitä oli, kaikki suhtautuivat Suomeen myönteisesti, mutta jotkut epäilivät, että Suomi olisi viime aikoina muuttanut omaa suhtautumistaa Venäjään.
Suomi-tietouden no 1. juttukavereideni joukossa oli, että Suomessa alkoholi on kallista. Kakkosena tuli Talvisota ja ennenkaikkea sen "Mannergaim"-linja. Sitten tuli erilaisia urheilusankareita yms, ja tietty Kekkonen. Oman kokemukseni valossa Talvisodasta siis Venäjällä tiedetään. Painotus on vaan vähän toinen kuin meillä. Meillähän legenda kertoo malli Cajanderiin varustautuneista harvalukuisista sankareista. Venäläisessä myytissä on taas tarunomaisesti varustettu Mannergaim-linja, ja kukushkat, jotka ampuvat puissa olevista piiloistaan.
On tietysti vähän sattumaa, onko joku venäläinen kuullut minkäkin verran talvisodasta. Meille se on tosi iso juttu, mutta venäläisten kannalta jotain samanlaista kuin Aunuksen retki tai korkeintaan Lapin sota meille. Aika fiksutkin ihmiset voivat olla täällä aivan tietämättömiä noista.
Suomalaiset ovat kyllä aika yksinäistä porukkaa näissä "puhtain asein" teorioissaan. Esim. Ruotsi, jota Johannes toisaalla huiteli Natsi-Saksan kanssa käydyillä malmikaupoilla, on tehnyt ansiokkaasti tiliä menneisyytensä rasististen ja fasististen varjojensa kanssa. Suomessa tämä on mieletön tabu, se oli sitä ns. suomettumisen aikana, jolloin ns. isänmaalliset piirit roikkuivat ajopuuteoriassa kuin hukkuva oljenkorressa, ja nyt on tämä valkopyykkäys taas käynnissä. Jotenkin trauman kyllä ymmärtääkin, olihan Suomessa mm. maailman ainoat sosialidemokraatit, jotka koketeerasivat Hitlerin kanssa samoissa pippaloissa. Joku tolkku pitäisi kumminkin olla.
Katsotaanpa kuinka Kolmannen Valtakunnan suurlähettiläs Rudiger von der Golz kirjassaan Suomen kohtalonaikoja (WSOY 1950), muistelee Suomen ja Saksan suhdetta:
...upseerikunta, oikeistopiirit -- ruotsalaisia lukuunottamatta -- suuri osa Maalaisliitosta ja oikeistososialistit toivoivat, että saataisiin Itä-Karjala Syväriin saakka. Mutta jos nämä sodan päämäärät olisi julkisesti ilmaistu, se olisi herättänyt vastustusta, jonka voimakkuutta ei ole syytä väheksyä. (s.253)
Olen aika lailla Golzin kanssa samaa mieltä.
Nyt on ollut kova huuto siitä, että venäläiset eivät myönnä meillä olleen erillissodan. Tuosta HS:n katkelmasta en kyllä löytänyt erillissodasta mitään, ilmaisuhan menee (HS:n mukaan):
...Suomi kuului Hitlerin Saksan liittolaisiin, soti niiden puolella sen mukaisesti vastaa osaltaan tuosta sodasta...
Tämähän on ihan totta. Jostain hitosta on sitten putkahtanut tuo erillissota, jota sitten on hämmästelty. Ei mitään tarkkuutta eikä häpyä. Tuntuu että tärkeintä on päästä hutkimaan venäläisiä, aivan sivuseikka on, mitä he ovat sanoneet.
Mutta annetaanpa taas puheenvuoro von der Golzille, joka muistelee Wittingin kertomaa:
Sellainen tulkinta, että Suomi muka kävi erikoissotaa, jonka se saattoi erikoisrauhalla lopettaa, oli harhaanjohtava. Ei ainoakaan vastuunalaisessa asemassa oleva suomalainen ole esiintynyt erikoisrauhan eikä erikoisaselevon puolesta. Mutta pienenä kansana suomalaiset eivät voineet, Venäjää vastaan sotaa käydessään marssia Persiaan asti. Heidän täytyi pysähtyä marssillaan johonkin märättyyn paikkaan ja sitten siellä kaivautua ja kotiuttaa miehistöstään sen verran kuin rintaman takana talouselämässä tarvitaan. Suomen hallitus olikin kutsunut palvelukseen 16 %, Saksa hänen tietääkseen ainoastaan 10 % väestöstään.(s.254)
Aikamoista, huh huh. Suomella aseissa 16 % ja Saksalla 10 % väestöstä! Jos nyt ajatellaan että iivananoille sattuu vaikka tämä Golzin muistelmat käsiin, niin voiko ihmetellä vaikka he kuvittelisivat ettei erillissotakaan ole totta? Luojan kiitos me todistimme että se oli. Irtaannuimme sodasta ja voitimme Lapin sodan.
Laitan tähän vielä armeijamme ylipäällikön, marsalkka Mannerheimin ns. miekantuppipäiväkäskyn uudestaan. Se on ollut jo tuolla ulkopolitiikkaketjussa, mutta minusta siinä kiistatta vedetään linja yli Talvisodan, Ribbentrop-sopimuksen ja Tarton "häpeärauhan" suoraan vuoteen -18. Jatkosota ei ollut jatkoa vain Talvisodalle, eikä se syttynyt Ribbentrop-sopimuksen takia. Se oli koko ensimmäisen tasavallan kliimaksi, sen tuhkaan sortui tuon ajan sotapolitiikka, joka toivottavasti ei enää palaa. (Sanon vielä, että hävetköön jokainen, joka kutsuu Mannerheimia hurahtaneeksi haihattelijaksi).
Mannerheim:
Vapaussodassa vuonna 1918 lausuin Suomen ja Vienan karjalaisille, etten tulisi panemaan miekkaani tuppeen, ennen kuin Suomi ja Itä-Karjala olisivat vapaat. Vannoin tämän suomalaisen talonpoikaisarmeijan nimessä luottaen sen urhoolisiin miehiin ja uhrautuvaisiin naisiin.
Kaksikymmentäkolme vuotta ovat Viena ja Aunus odottaneet tämän lupauksen täyttymistä; puolitoista vuotta on Suomen Karjala kunniakkaan talvisodan jälkeen autiona odottanut aamun sarastusta.
Vapaussodan taistelijat, talvisodan mainehikkaat miehet, urhoolliset sotilaani: Uusi päivä on koittanut. Karjala nousee, riveissänne marssivat sen omat pataljoonat. Karjalan vapaus ja suuri Suomi väikkyy edessämme maailmanhistoriallisten tapahtumien valtavassa vyöryssä. Suokoon kansojen kohtaloa ohjaava kaitselmus Suomen armeijan täyttää Karjalan heimoille antamani lupaus.
Sotilaat: Se kamara, jolle astutte on heimomme veren ja kärsimysten kyllästämää pyhää maata. Teidän voittonne tulevat vapauttamaan Karjalan, teidän tekonne luovat Suomelle suuren, onnellisen tulevaisuuden.
Vielä Mélisandelle:
Ainakin minä vatvon näitä vanhoja juuri siksi, etteivät Suomen herrat enää löisi päätään Karjalan mäntyyn.