Melodian ylivalta

Musiikista ja Radio 1:n musiikkiohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 11.3.11 - 20:40

moxu kirjoitti:Melodia ei sittenkään dominoi musiikkia. On selvitetty vakava epämusikaalisuuden muoto rytmisektorilta:
http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinv ... 20549.html

Rytmitaju on ilmeisesti koettu niin täydellisesti musiikin harmoniaan sisältyväksi asiaksi, ettei sen puutetta ole aiemmin tultu edes ajatelleeksi.


Juu, kyllä ainakin meille opetettiin rytmiä yhtenä keskeisenä musiikki-ilmiöpiirin osatekijänä, siis harmonian, melodian ym. ohella. Unhoittamatta sävelpuhtautta, minkä kanssa lapsi tietenkin painii raskaasti ensimmäisinä vuosina, etenkin puhaltimien ja jousisoittimien kanssa. Pimputtimet ja paukuttimet ovat sikäli vähän simppelimpiä. Ainakin pianon ja viulun alkeisopetuksessakin rytmi oli keskeinen opittava elementti siinä kuin oikea sävelkorkeuskin (nuoteissahan on sävelpituus ja -korkeus selvästi präntättyinä). Ei humalainenkaan saisi minkään maailman sinfoniaa - edes Shjuperttia - soimaan ilman rytmiä, mutta voihan hän toki uskotellan itselleen, ettei rytmillä ole merkitystä ja että musiikki on suorastaan metafyysillistä, ainakin "metafyysistä"...
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja Arvo Konservatiivi päivämäärä 12.3.11 - 10:24

Luettelisiko joku "musiikki-ilmiöpiirin" kaikki keskeiset osatekijät?

Kiitos.
t: Arvo

Perussuomalaisten syvästi halveksima maailman parantaminen alkaa epäkohtien osoittamisella.
Arvo Konservatiivi
 
Viestit: 1338
Liittynyt: 20.7.04 - 9:30
Paikkakunta: Muuramen kaupunki

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja humalainen päivämäärä 15.3.11 - 20:10

Äly on musiikkiin objektivoitujen tahdonliikkeiden puhdas kuvastin.
humalainen
 
Viestit: 914
Liittynyt: 17.12.06 - 22:57

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 15.3.11 - 22:43

humalainen kirjoitti:Äly on musiikkiin objektivoitujen tahdonliikkeiden puhdas kuvastin.

Onpas laittamattomasti sanottu!
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja humalainen päivämäärä 17.3.11 - 18:25

VeHy kirjoitti:
humalainen kirjoitti:Riippuen tietenkin kuinka primitiivisestä sävelaineksesta on kysymys mutta kyllä melodia ja harmonia klassisessa taidemusiikissa ovat keskeisiä elementtejä...

Klassisen taidemusiikin osuus koko maailman musiikin kirjossa on sangen vaatimaton. Ja suuri osa siitäkin peräti merkityksetöntä.

Mieleeni muistuu tässä eräänä yönä kauan sitten Sveitsissä peti-ja-puuro-majoituksessa viettämäni yö. Olin jo sammuttanut valot ja muu perho jo nukkui, minä kuuntelin korvalappuradiolla jotain paikallista radioasemaa. Sieltä tuli noin tunnin mittainen nauhoitus, jossa tiibetiläisessä luostarissa soitettiin metallisia kelloa ja todellakin vain kahta. Pelkästään näitä kahta kelloa käyttäen saatiin aikaan ihmeellinen sävelkudos, jossa oli sekä melodiaa että rytmiä. Todella mieltä rauhoittava sävelteos rankan ajopäivän jälkeen.

Käsittääkseni myös joissakin muissa kulttuureissa kuin länsimaisessa tunnetaan oma klassinen taidemusiikkitraditionsa.eikä laatua ja määrää pidä koskaan sekoittaa keskenään. Mitä suurempi hengentuote sitä harvinaisempi. ja sitä vähemmän ymmärtäjiä.

musiikkin historian ja tietokirjoissa on se puute että ne eivät useinkaan tieytenkin arviojan ja analyytikon linjasta riippuen anna juuri mitään käsitystä olennaisimmasta, musiiki sisimmästä olemuksesta se jokin joka vaikuttaa kuulijan tunteisiin vaihtelevalla syvyys-ja voimakkuusasteikolla.

Analyysit käsittelevät vain teoksen rekenteellista pintatasoa -ja ilmiötä. toista on jos arvostelija mainitsee teoksen tehneen häneen suuren vaikutuksen kuten melartinin 3. sinfonia, joka tyylillisesti muistuttaa melartinin orkesteinkäsittelyltään suomessa ennen kuuulematonta traumgeschihtiä jossa koko jousisto o jaettu kahtia sordinoidun osan lisäksi, nuoreen madetojaan vaikka hän ei osannut selittää miksi mahleriaaninen sankaripaatos vain vetosi häne tunteisiinsa. tai jos kriitikko toteaa beethovenin ja brucknerin vaikutuksen muovautuneen bengt carlsonin sielussa persoonalliseksi tyyliksi ilman jäljittelyä tai muistumia voidaan hänen loistavat arvostelut saaneenpianotrionsa olla todella hyvää musiikkia ja merkittävä tunteensa syvyydessäkin.tässä teille luottamuksellista ja vähän tunnettua tietoa kulttuurimme suurimmista saavutuksista kaiken hötön, hömpän ja trivian keskellä.
humalainen
 
Viestit: 914
Liittynyt: 17.12.06 - 22:57

Re: Melodian ylivalta

ViestiKirjoittaja humalainen päivämäärä 17.3.11 - 18:34

VeHy kirjoitti:
humalainen kirjoitti:Äly on musiikkiin objektivoitujen tahdonliikkeiden puhdas kuvastin.

Onpas laittamattomasti sanottu!


Täsmälleen niin kuin akateemisesti korkeasti oppinut professorintasoinen sen vain taitaakin.kysy neuvoa antavaa populistifilosofeilta, älyn on maailman kirkas kuvastin, mutta kun musiikki esittää välittömästi itse tahtoa älyn mukaisina tahdonliikutuksen vastineina tahdon tyydytyksen ja tuskan kuvana riippuen käsityskykyymme mukautuvien intervallien ja sointujen värähdyslukusuhteista, rationaalisuusasteesta, tahtoa itseään kiihoittamatta tajunnasta pis tungettuna älyn ollessa nyt itse yhteen tajuntaan keskitetty tahdonliikutus mielteenä.
humalainen
 
Viestit: 914
Liittynyt: 17.12.06 - 22:57

Edellinen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron