Uusia ideoita Ylen ohjelmapolitiikkaan ensi vuodeksi

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Uusia ideoita Ylen ohjelmapolitiikkaan ensi vuodeksi

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 30.12.05 - 12:28

Lainaan tuolta aikaisempaa kirjoitustani toisesta ryhmästä, koska se oikeastaan kuluu uuden otsikon alle.

Ykkönen saisi painottua enemmän takaisin juurilleen, eli korkeatasoisiin puheohjelmiin, radioteatteriin, klassiseen musiikkiin ja heittää Lampaanviulut ja Tähtisumut Radio Suomen puolelle.

Kaikesta huolimatta Ylen Yksi on ylivoimaisesti paras radiokanava ja pitkälle siitä syystä, että se on ainoa ohjelmaradiokanavamme. Muut lähettävät ohjelmavirtaa, joka on lajityyppinä mielestäni aivan käsittämätön, Nova kamalimpana esimerkkinä, eikä Radio Suomikaan tai YleQ siitä kauas jää.

Yle voisi tehdä vuoden kulttuuriteon ja muuttaa Radio Suomen profiilia enemmän ohjelmaradion suuntaan. Yksi askel on jo otettu, eli hiukan supistettu aluetoimitusten raskasta organisaatiota. Nyt kun vielä saataisiin se aikaan, että tyhjänpäiväisiä alueohjelmia ihan oikeasti supistettaisiin ja tilalle tulisi oikeasti toimitettua ohjelmaa.

Ei kuitenkaan niin, että alueradiot tykkänään lakkautettaisiin. Alueita voisi yhdistää suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja ohjelma-aikaa sijoittaa aamuun ja iltapäiviin muutamiksi tunneiksi ja muu ohjelma-aika voisi ihan hyvin olla jotain tasokasta* musiikkitoimitusta, dokumentteja, uutis- ja ajankohtaisohjelmaa, kuunnelmia tai viihdettä. (*Korostus sanalla tasokas. Musiikkitoimitusta ei ole se, että juontaja hölisee omiaan ja soittaa levyjä soittolistalta, josta ei välttämättä ymmärrä mitään. Tasokas tarkoittaa oikeaa toimittajaa, kuten Sakari Warsel tai Jake Nyman, joka oikeasti tietää jotakin kappaleista, jotka hän on valinnut ohjelmaan ja ohjelmalla on jokin viesti ja tarkoitus, muukin kuin vain viihdyttäminen. Esimerkiksi informatiivinen, sivistäminen tai itse musiikin sisältö, joka nykyisin kovin usein on täysin toisarvoisessa asemassa).

Viihteeksi taas ei kelpaa nykyiset puhelinkonserttiohjelmat, jossa kaksi (2)? toimittajaa (?) jutustelevat niitä näitä ja on niin kamalan hauskaa, kaikilla muilla, paitsi kuuntelijoilla. Jos tällaista ohjelmaa haluttaisiin jatkaa, niin esimerkkiä olisi pitänyt ottaa Radio-Keskisuomen lakkautettujen iltalähetysten toimittajista, jotka olivat oikeasti hauskoja.

YleQ:n ja YleX:n voisi yhdistää kuten Mafian aikoina asia oli. Yksi tällainen kanava riittänee, kun Yle muutenkin on säästökuurilla. Käytännössä YleQ:ta hiukan terävöittämällä uusi kanava olisi siinä ja YleX:n osaa tuotantoa voisi ajatella YleQ:n alle sopiviin ajankohtiin. (Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin YleX:stä on vaikeaa hakea mitään pelastamisen arvoista, YleQ sen sijaan puolustaa parhaimillaan kyllä paikkaansa).

Ja sokerina pohjalla, Ylen Klassinen takaisin hyväksi toimitetuksi ohjelma- ja musiikkikanavaksi. Potentiaalisia digiradioiden kuuntelijoita lienee jo miljoonan verran, kun digiboxit ovat yleistyneet, joten kuuntelijoiden vähyyteenkään ei voi enää vedota. Ylen Yhdellä klassisen musiikin määrää on jatkuvasti vähennetty, joten Ylen täytyisi vastata Classicradion haasteeseen, se nimittäin on kohottanut profiiliaan huimasti parin viime vuoden aikana ja on erittäin kilpailukykyinen Ylen kanssa, menee nykyään useasti valinnoissani jo edelle.
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 30.12.05 - 15:57

Oikeastaan Radio Suomi voitaisiin kehittää kokonaankin alueelliseksi kanavaksi. Kaupalliset paikallisradiot kun enää äärimmäisen harvoin pystyvät -mainostajien puutteessa- toteuttamaan sitä suoran vuorovaikutuksen ja paikallisen ajan hermolla olemisen funktiota, mitä varten ne alunperin perustettiin.
Käsinvalittujen levyjen ja niiden väliin heitettävien asiantuntevien kommenttien jakelijana YleQ pesee useimmat kilpailijansa, vain erkkolainen Radio Helsinki yltää edes lähelle samaa tasoa. Ykkönenhän ei näille suoranainen kilpailija edes ole.

On aika uskomatonta huomata, miten kammottava on tasopudotus, kun YleQ:n lähetys puoleltaöin liitetään Suomen Yöradioon. "Radiopersoonat" puhuvat levyjen väliin puutaheinää tietämättä edes, kuka on tehnyt ja milloin tietokoneen eetteriin heittämän kulloisenkin kappaleen... Vähän ammattitaidollista itsekunnioitusta peliin, Suomen persoonat!! Ottakaa mallia Jake Nymanista ja kumppaneista.
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Johannes päivämäärä 30.12.05 - 21:07

Ennakkotietojen mukaan Yle 1 on myös vuonna 2006 laadukkaita puheohjelmia lähettävä kanava. Oikeastaan koko kanavan voisi pyhittää toimitetulle puheelle - syventäville ajankohtaisohjelmille, keskusteluille, kuunnelmille, esitelmille, hartausohjelmille j.n.e. Entä missä on musiikki (vieläkö tämä ketju löytyy?), muu kuin Radio Suomen, Novan tai Yle X:n soittama populäärimusiikki. Ylellä on digitaalinen Ylen klassinen, joka muutettakoon a) valtakunnalliseksi analogisesti kuunneltavaksi ja b) toimitetuksi musiikkipainotteiseksi kanavaksi Yle 2. Olen samaa mieltä kuin Markku S eli YleX + YleQ = Valtakunnallinen Yle 3. Rahaa näihin todellisiin radiouudistuksiin saadaan karsimalla nykyisen radio Suomen maakuntaradioita. Tulee varmaan kalliiksi lähettää eri soittolistakamaa 20:stä maakuntatoimituksesta. Karsittu maakuntaradio olkoon Yle 4.

Entä radio Vega ja Extrem? Minusta niiden analoginen kuuluvuus voisi rajoittua ruotsin- ja kaksikielisille alueille. Riittäisi, jos ne kuuluvat suomenkielisessä Suomessa digiboksin kautta.

Ja kaikki Ylen kanavat - sekä puhe että musiikki - mahdollisimman pian nettiin!
Johannes
 
Viestit: 681
Liittynyt: 26.9.03 - 8:56
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 31.12.05 - 1:00

Mahtuisiko tähän palettiin vielä erillinen urheilukanava? Ajatelkaa mikä ihanuus, potkupalloa, pesäpalloa, polttopallloa, verkkopalloa, curlingia, mutapainia, jääkiekkoa, kyykkää ja ties mitä nonstoppina kellon ympäri!

Ja sitten voisi olla Haitarikanava, joka lähettäisi Säkkijärven polkkaa tauotta niinkuin ennenvanhaan Wiipurissa. Välillä voitaisiin soittaa Väärä vitonen ja Iitin Tiltu.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 31.12.05 - 10:58

Toimitetulle puheelle on jo oma kanava, Yle Peili. Muuten nuo Johanneksen ajatukset ovat hyviä. Olen edelleenkin oman ehdotukseni kannalla, että Ylen Yksi sisältäisi kulttuuria musiikista puheeseen. Toisaalta, jos Ylen Klassisesta saataisiin kunnollinen musiikkikanava ja myös analogiajakeluun, voisi Ylen Yhden painopistettä muuttaa.

Vehyn ajatus urheilukanavasta on käynyt mielessäni aiemminkin. Olisi hyvä saada sille oma kanava ja urheilu pois Radio Suomea kiusaamasta. Haitari ym. kanavat saavat kaupalliset toimijat kustantaa :lol:

Tuosta analogia- ja digitaalijakelusta vielä sen veran, että Yle voisi lisätä Ykkösen sinne dvb-radiovalikkoon. Analogiavastaanottokin on kyllä varsin laadukas kunnollisella virittimellä, mutta digivastaanoton MPEG2 koodaus vie kyllä voiton ja kotivastaanotossa siis selvä parannus. Vahinko, ettei DAB-radio ottanut Suomessa tuulta siipiensä alle, sillä nyt meiltä puuttuu tällä hetkellä mahdollisuus liikkuvaan digivastaanottoon. DVB-H on kyllä ilmeisesti tutkimuksen alla, eli sama tekniikka, jota käytetään digitv:n siirtoon .
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 31.12.05 - 11:01

DVB-H siis digitv:n siirtoon kännykkään.
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 2.1.06 - 18:44

Vuodenvaihteen uudistuksissa YleQ menetti (toivottavasti vain tauolle) yhden hienoimmista ohjelmistaan eli Sokkotreffit. Toisaalta kanavalla lisättiin vanhojen ohjelmauusintojen näkyvyyttä ja tuotiin myös Olga K:n keskusteluohjelma ja Passikuva-henkilöjuttu takaisin, mutta olisivatko nämä sittenkään sitä tärkeintä radiojournalismia, mitä varten YleQ:lle ollaan sitä valtakunnallista toimilupaa nyt hakemassa..?

VeHy kirjoitti:Mahtuisiko tähän palettiin vielä erillinen urheilukanava? Ajatelkaa mikä ihanuus, potkupalloa, pesäpalloa, polttopallloa, verkkopalloa, curlingia, mutapainia, jääkiekkoa, kyykkää ja ties mitä nonstoppina kellon ympäri!

Äärimmäisen kannatettava aatos! Tietäisi ainakin, millä kanavalla ei ikinä tarvitse pistäytyä vahingossakaan... Tosin kaupallinen operaattori saattaisi selviytyä kanavan operaattorina paremmin, koska huippu-urheilussa ei voi mitenkään olla jatkuvasti törmäämättä sponsorirahoihin.

VeHy kirjoitti:Ja sitten voisi olla Haitarikanava, joka lähettäisi Säkkijärven polkkaa tauotta niinkuin ennenvanhaan Wiipurissa. Välillä voitaisiin soittaa Väärä vitonen ja Iitin Tiltu.

Haitarikanavasta en tiedä, mutta Tiltuista puheenollen tämänaamuinen HS tiesi kertoa Rudolf Sykiäisen kuolleen Moskovassa 81-vuotiaana...
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 2.1.06 - 18:53

moxu kirjoitti:..., mutta Tiltuista puheenollen tämänaamuinen HS tiesi kertoa Rudolf Sykiäisen kuolleen Moskovassa 81-vuotiaana...

Telkkarissa olen tuon Sykiäisen muutaman kerran nähnyt ja oli hänellä sellainen veitikka silmäkulmassa, että ehkä se selittää sen, ettei hän jo paljon nuorempana lopettanut maallista vaellustaan kuten niin moni muu Stalini kanssa kosketuksiiin joutunut.

Mutta mikä oli se seikka, jonka vuoksi hän joutui jonkin sortin boikottiin veteraanien oppaana? Käsittääkseni hänellä oli aika realistinen kuva vuosien 39-44 tapahtumista.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 5.1.06 - 18:38

Markku_S kirjoitti:
Tuosta analogia- ja digitaalijakelusta vielä sen verran, että Yle voisi lisätä Ykkösen sinne dvb-radiovalikkoon. Analogiavastaanottokin on kyllä varsin laadukas kunnollisella virittimellä, mutta digivastaanoton MPEG2 koodaus vie kyllä voiton ja kotivastaanotossa siis selvä parannus. Vahinko, ettei DAB-radio ottanut Suomessa tuulta siipiensä alle, sillä nyt meiltä puuttuu tällä hetkellä mahdollisuus liikkuvaan digivastaanottoon. DVB-H on kyllä ilmeisesti tutkimuksen alla, eli sama tekniikka, jota käytetään digitv:n siirtoon kännykkään.


Lainaan tässä itse itseäni ja tuo asian uudelleen esille. Luopuessaan DAB-jakelusta vuoden alussa Yle meni ajassa 50 vuotta taaksepäin Ulan alkuaikoihin. Vähintä, mitä nyt voitaisiin tehdä, olisi jaella nykyinen radio-ohjelmisto myös digitv:n kautta DVB:n radiovalikossa.

Aiemmin vedottiin, ettei Ylen multipleksissä olisi enemmälle tarjonnalle tilaa, mutta näyttää tuonne senkin jälkeen ilmaantuneen Yle X3M ja Yle Mondo. Tärkeämpää olisi ollut saada Ylen Yksi, joka on mekittävä musiikkikanava ja vaatisi ehdottomasti panostuksen digitaaliseen jakeluun.

Eri muxit ovat vapaammin jaettavissa, kun entisenlaista kiinteää jakoa Ylen ja muiden toimijien kanssa ei enää ole, vaikkakin A on Ylen käytössä, B on MTV3:n ja Nelosen ja C täynnä kaikenlaista muuta tauhkaa. Noiden kuormitusasteita Digita voi aika vapaasti määrätä.
(Nytkin Urheilukanava on aloittamassa Itä-Suomessa, vaikka C-kanavanippu ei ole siellä vielä juuri näkynyt. Laittaako Digita tuon kanavan minne, siitä minulla ei ole tietoa).
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 5.1.06 - 21:58

Ainakin perinteisessä vastaanotossa pääkaupunkiseudulla Ylen Ykkönen on todella heikossa asemassa. Ensinnäkin se on asteikon alareunassa siten, että ainakaan yhdellä radioistani sitä ei saa kunnolla kuuluviin vaan viisari kalahtaa taappiin. Ja jos sen kuuluviin saa, niin lähetysteho on niin heikko, että häiriöt tulevat lähetteen päälle. Miten ihmeessä joku Nova tai Iskelmäradio kuuluvat arviolta kymmenen kertaa paremmin?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 5.1.06 - 23:52

VeHy kirjoitti:Ja jos sen kuuluviin saa, niin lähetysteho on niin heikko, että häiriöt tulevat lähetteen päälle. Miten ihmeessä joku Nova tai Iskelmäradio kuuluvat arviolta kymmenen kertaa paremmin?


Nova ja muut kaupalliset radiot käyttävät voimakasta dynamiikan kompressiota. Ne siis lähettävät lähes koko ajan ulos maksimaalisella deviaatiolla ja teholla. Siksi niiden soundi on niin tasapaksua. Ylen Yksi taitaa olla yksi ainoita kanavia, jotka vain hyvin kevyesti kompressoivat lähetyksensä. Vielä muutama vuosi sitten kompressiota ei ollut lainkaan.

Klassinen musiikki vaatii tietyn dynamiikan, eikä lähetystä ole hyvä tehdä tasapaksuksi. Hyvällä antennisignaalilla ja korkealaatuisella, nykyään aika tavallisellakin, virittimellä saadaan ihan kohtalaisen kohinaton lopputulos ilman voimakasta kompressiota. Olisi kuitenkin vielä parempi, jos Ylen Yksi jaeltaisiin myös digitv:n radiopuolen kautta.
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 6.1.06 - 1:15

Kun Ykköstä vertaa samasta mastosta lähetettävään RSuomeen, niin lähetys tuntuu tulevan jostain kuun takaa. Yöklassista kuuntelen Vega:n taajuudella eikä minusta sen kompressio mitenkään häiritsevältä tunnu.
Sen sijaan minua häiritsee se, että YleQ:lla ovat kanavat väärin päin, vaihtaneet paikkaa, ainakin yöllä. Tämä huomattiin jo vuosi sitten ja Tiedotuskin sen muistaakseni vahvisti mutta korjasuta ei ole tullut. Taidan kirjoittaa uudelle pääjohtajalle sähköpostia, jospa hän kävisi potkimassa insinöörejä hereille.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

no mutta VeHy....

ViestiKirjoittaja Pentti Naumanen päivämäärä 6.1.06 - 2:19

Ei insinöörejä potkita hereille.

Insinöörejä lähestytään arasti hattu kourassa, pokataan syvään ja puhutellaan sanomalla: Herra insinööri!

pääjohtajia voi potkiskella hereille, elleivät satu olemaan insinöörejä
Pentti Naumanen
 
Viestit: 1745
Liittynyt: 11.11.05 - 23:26
Paikkakunta: Ahlainen/Pori

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 6.1.06 - 12:49

Mikään ei oo niin viisas kuin inisnööri.

Paitsi ekonoomi!
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

uusia ideoita yle:n ohjelmiksi...

ViestiKirjoittaja Pentti Naumanen päivämäärä 6.1.06 - 21:26

Miten olisi Radio-Jerevan formaatti?

Kysymys: Milloin Puolassa 1980-luvun elintarvikepulan aikana nähtiin lihaa pöydällä?
Vastaus: Kun perheen kissa hyppäsi pöydälle.

Kysymys: Onko totta, että Alla Pugatsova voitti Mercedes-henkilöauton arpajaisissa?
Radio Jerevanin vastaus:
Uutinen on periaatteessa oikea, mutta voittaja ei ollut Alla Pugatsova vaan Jevgeni Jevtusenko. Toiseksi se ei ollut Mercedes-henkilöauto vaan Ural-moottoripyörä. Kolmanneksi kyseessä eivät olleet arpajaiset vaan korttipeli. Neljänneksi Jevtusenko ei voittanut vaan hävisi.

Näin vaalien alla aineistoa kyllä olisi radio Jerevanille riittämiin tarjolla.

julmaa, mutta hauskaa, vai mitä
Pentti Naumanen
 
Viestit: 1745
Liittynyt: 11.11.05 - 23:26
Paikkakunta: Ahlainen/Pori


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron