Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus
Liisa Autio kirjoitti:Reiska ja me muut herkkusuut. Täällä Nokialla riehuu edelleen yökkätauti, sen tajuaa sairaalassa ja katupuheista vaikka hyssytellään ääneen puhumasta. Nyt on omenainen olo, kun omin neuvoin ja hiilitableteilla pääsin taas syömäkuntoon. Kalaa syömme tosi paljon, lihaa parhaasta tarjouksesta ostan joskus kilosen palan (osaan ostaa silmillä laatua). En kypsennä vaan graavaan vaartin nyssyköissä pakastimeen, vain merisuolaa ja yhtä lajia pippuria kuhunkin, rosepippuria ym. Pakasteesta nyssykkä käyttöön, veitsenohuita siivuja (ukko pitää meidän veitset aina terävinä) ja kestää kestää se palayhden syödä. Kalaa meillä menee isot määrät, eritoten muikkua. Terveinä välipäivinä ostettiin iso made, puolet on pakasteessa ja puolesta iso madekeitto. Mummun ohjeen mukaan aina pala kuivaa ruisleipää kalakeittoon. Syötiin minkä jaksettiin, loput aina parvekkeella jossa on pitkät ajat ollut alle asteen pakkasta.
Nyt kun pystyy nauttimaan ruuasta, haen kohvaista kalakeittoa pikkukattilallisen kerrallaan, nami nami.
Vanhaa ruokaa? - ei vaan syötävää!
Nelihenkinen amerikkalaisperhe heittää ruokaa pois keskimäärin jopa reilut 50 kiloa kuukaudessa. Suomessa määrä on arviolta 70 kiloa henkeä kohden vuodessa. Myyntipäivän ohittanutta, "vanhaa" ruokaa ei kuitenkaan tarvitsisi heti heittää roskiin.
Suomessa ruuan roskiin heittämistä on tutkittu vähän, mutta YTV:n mukaan ruokajätettä syntyy kotitalouksissa vähimmillään vain 5 kiloa, mutta pahimmillaan jopa 500 kiloa vuodessa henkeä kohden.
Pois heitetty ruoka kuormittaa luontoa paljon, sillä sen osuus on jopa kolmannes kaikesta kulutuksen ympäristökuormituksesta. Ruoan poisheittämistä voi minimoida syömällä myös myyntipäivän jälkeisiä tuotteita, jotka monesti ovat täysin syötäväksi kelpaavia vielä pitkään.
Tutustu minkälaisia arvioita amerikkalaisessa TV-ohjelmassa, The Early Showssa esitettiin siitä, milloin ruoka on viimeistään heitettävä pois.
1. Maito. Maitoa voi käyttää turvallisin mielin vielä viikon viimeisestä myyntipäivästä. Jääkaapin lämpötilan tulee kuitenkin pysyä koko ajan alle neljässä asteessa. Maitoa on hyvä säilyttää hyllyn takaosassa, jossa on usein kaikkein viileintä. Älä myöskään anna maidon olla kauaa lämpimässä, jolloin se voi huonontua nopeammin.
2. Kananmunat. Kananmunat kestävät 3 - 4 viikkoa viimeisen myyntipäivän jälkeen, mikäli niitä säilytetään kylmässä. Munat on hyvä pitää omassa pakkauksessaan eikä esimerkiksi jääkaapin ovessa, jossa ne altistuvat lämmön vaihtelulle.
3. Kovat juustot. Kovat juustot säilyvät 3 - 4 kuukautta viimeisen myyntipäivän jälkeen. Jos juuston pakkaa kosteudelta suojattuun astiaan tai muoviin, se kestää hyvin pitkään. Mikäli juuston ulkopintaan muodostuun näkyvää hometta, kuori se sekä noin 1,5 senttiä sen alapuolelta pois.
4. Jogurtti. Jogurtti kestää noin 10 päivää viimeisen myyntipäivän jälkeen jos se säilytetään alle 4 asteessa. Mikäli hera alkaa erottua, ei tarvitse huolestua. Sekoita vain hyvin ja nauti. Heitä jugurtti pois mikäli siinä näkyy hometta tai se haisee pahalle.
5. Einesliha. Einesliha säilyy hyvänä 3 - 5 päivää viimeisen myyntipäivän jälkeen, mikäli se pakataan hyvin tiiviiseen rasiaan. Tutkaile lihaa ennen kuin syöt sen. Jos pinnalla on limaista vihertävää kalvoa, heitä liha pois!
6. Raaka liha. Raaka linnunliha, possu sekä naudanlihafilee tai paisti säilyvät pakkasessa jopa vuoden. Jauhettu naudanliha säilyy noin 3 - 4 kuukautta. Valmistettu liha säilyy pakkasessa myös noin 3 - 4 kuukautta.
7. Jäätelö. Jäätelö säilyy pakkasessa noin 2 - 4 kuukautta.
8. Kuivatuotteet. Kuivatuotteet, kuten pasta, riisi ja sokeri säilyvät noin vuoden kaapissa. Tämän jälkeen ne on hyvä heittää pois. Öljyt säilyvät avaamattomina noin puoli vuotta ja avattuna noin puolet siitä. Jauhetut yrtit ja mausteet säilyvät noin puoli vuotta, kokonaiset mausteet kaksi vuotta.
9. Säilykkeet. Säilykkeet säilyvät avaamattomina noin 2 - 5 vuotta.
Noora Dahmane / Tohtori.fi
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa