Minä ja ruoanlaitto

Muista aiheista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 11.3.09 - 13:51

Krapula-aamun aamiainen, josta Tuula-Liina Varis kertoo kirjassaan Kilpikonna ja olkimarsalkka, rakentui Saarikosken kaverin Lasse Sammaliston kokkaamana näin:
-Pekonia pannuun, kananmunat paistuvat samassa rasvassa, sitten sekaan pötkö hernekeittoa ja antaa käryn käydä
-Nautitaan syntynyt tahna (tai jokin) verilättyjen päällä
Itseltäni on tämä aamiaiselämys jäänyt kokematta, mutta useimmiten sen ajatteleminenkin on riittänyt parannukseksi, jos on iltasella tullut nautittua jokunen yli nautintaselitelmän... 8)
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 11.3.09 - 23:31

Kävin tossa viime perjantaina Pirsmassa, joka avattiin Itäkeskuksessa. Ja ostin sieltä 3 kiloa paahtopaistia. Tulin kotiin ja laitoin sen uuniin. 125asteiseewn+mittarin lihaan ja 62 asteiseen hälyn päälle+valkosipuliperunat samaan aikaan uuniin. Perjantai kun öykäs :mrgreen: :wink:
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja Liisa Autio päivämäärä 12.3.09 - 10:26

Reiska ja me muut herkkusuut. Täällä Nokialla riehuu edelleen yökkätauti, sen tajuaa sairaalassa ja katupuheista vaikka hyssytellään ääneen puhumasta. Nyt on omenainen olo, kun omin neuvoin ja hiilitableteilla pääsin taas syömäkuntoon. Kalaa syömme tosi paljon, lihaa parhaasta tarjouksesta ostan joskus kilosen palan (osaan ostaa silmillä laatua). En kypsennä vaan graavaan vaartin nyssyköissä pakastimeen, vain merisuolaa ja yhtä lajia pippuria kuhunkin, rosepippuria ym. Pakasteesta nyssykkä käyttöön, veitsenohuita siivuja (ukko pitää meidän veitset aina terävinä) ja kestää kestää se palayhden syödä. Kalaa meillä menee isot määrät, eritoten muikkua. Terveinä välipäivinä ostettiin iso made, puolet on pakasteessa ja puolesta iso madekeitto. Mummun ohjeen mukaan aina pala kuivaa ruisleipää kalakeittoon. Syötiin minkä jaksettiin, loput aina parvekkeella jossa on pitkät ajat ollut alle asteen pakkasta.

Nyt kun pystyy nauttimaan ruuasta, haen kohvaista kalakeittoa pikkukattilallisen kerrallaan, nami nami.
Liisa
Liisa Autio
 
Viestit: 1062
Liittynyt: 20.6.05 - 19:19
Paikkakunta: Nokia

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 12.3.09 - 14:43

Liisa Autio kirjoitti:Reiska ja me muut herkkusuut. Täällä Nokialla riehuu edelleen yökkätauti, sen tajuaa sairaalassa ja katupuheista vaikka hyssytellään ääneen puhumasta. Nyt on omenainen olo, kun omin neuvoin ja hiilitableteilla pääsin taas syömäkuntoon. Kalaa syömme tosi paljon, lihaa parhaasta tarjouksesta ostan joskus kilosen palan (osaan ostaa silmillä laatua). En kypsennä vaan graavaan vaartin nyssyköissä pakastimeen, vain merisuolaa ja yhtä lajia pippuria kuhunkin, rosepippuria ym. Pakasteesta nyssykkä käyttöön, veitsenohuita siivuja (ukko pitää meidän veitset aina terävinä) ja kestää kestää se palayhden syödä. Kalaa meillä menee isot määrät, eritoten muikkua. Terveinä välipäivinä ostettiin iso made, puolet on pakasteessa ja puolesta iso madekeitto. Mummun ohjeen mukaan aina pala kuivaa ruisleipää kalakeittoon. Syötiin minkä jaksettiin, loput aina parvekkeella jossa on pitkät ajat ollut alle asteen pakkasta.

Nyt kun pystyy nauttimaan ruuasta, haen kohvaista kalakeittoa pikkukattilallisen kerrallaan, nami nami.


Itse pruukan muikusta+ kesäisin menemme Tammisaaren leirintäalueelle asuntovaunuilemaan ja vetouistamaan haukea+ onkimaan meriahventa+suutareita saa sieltä haavilla kaislikosta keväisin :P Mutta bravuurini on noin 2kiloisesta lohesta tehty suodoton perhonen sen kera valkokastike jossa on katkarapuja+itse poimittuja suppilovahveroita. Sen kun syö ja ottaa 30min päivä ettoneet niin kyllä illalla kahvi maittaa :P :P :mrgreen: :wink:
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 12.3.09 - 14:45

suodoton ruodoton
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 12.3.09 - 21:32

Ja onhan se yksi pravuuri vielä minulla, joka on suvussa säilyny, nimittäin Karjalanpaisti. Siinä on sellainen "Bikantti" minkä olen oppinu ukkivainaalta. Se, että ostan 500grammaa munuaisia ja keitän ne maidossa, että virtsan haju saadaan siitä pois. Siitä tulee yhteensä noin 5litran valurauta pannussa uunissa aikas "haniskukkelia" :P :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 12.3.09 - 21:38

Emäntä tuolla huusi, kun ne on lähtöisin pohjois-pohjanmaalta veripalttu ja juhannusjuusto. Ja kyllä se on niin varma, että minä kierrän ne kaukaa :evil: Mutta ainut mistä tykkään on savustetut nahkiaiset kuin myös savustetut meri ahvenet
:P :mrgreen: :idea: :wink:
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja kritiikki päivämäärä 13.3.09 - 19:16

Tähän aihealueeseen pitää mainita eräs asia, johon olen hullaantunut viime päivinä. Löysin tässä edesmenneiden isovanhempieni käyttämän lihamyllyn tuolta unohdettujen tavaroiden valikoimasta ullakolta. Ei siellä varsinaista ullakkoa ole, mutta se kuulostaa tässä yhteydessä hienolta.
Olin sen siellä aikaisemmminkin nähnyt, mutta päätin kokeilla tuota sotiemme aikaista käsin veivattavaa kodinkonetta ja olin heti myyty.

Huolellisen pesun jälkeen ja liikkuvien osien voitelu öljyllä (rypsi) jälkeen lampsin kauppaan ja ostin vähärasvaista sikaa ja vähärasvaista nautaa ja voi veljet.
Mylly toimi kuin unelma. Liha jota se puski ahtaista rei'istään oli niin herkullisen näköistäkin, että niistä tuli ilmeisesti elämäni maukkaimmat lihapullat.
Tein heti päätöksen, että jauhelihaa en osta enää valmiina, vaan mylly otetaan normaaliin keittiökäyttöön.

Isoisäni oli lempeä mies. Vaikka oli ns. valkoinen,- pelasti erään kylän punikin hengen piilottamalla hänet kun lahtaripartio tuli etsintäreissulle niinä aikoina kun henki ei ollut minkään arvoinen. Tuo lihamylly saattoi jo silloin olla käytössä tuossa pienessä pirtissä.
Isoäiti sen sijaan oli kylän kiukkuisin (kritiikki-ihminen.) Sen aikaisen kansakoulun opettaja, jota lapset pelkäsivät. Pelkäsin minäkin poikasena, mutta nyt miehen ikäisenä ymmärrän, että se oli hänen tapansa osoittaa rakkautta,- kieltää kaikki mukava. Se rakkaudensoitus tuli siitä, kun hän lähetti joulupaketissa käsinkudotut harmaat villasukat minulle. Siitä meni sitten muutama vuosikymmen, kun ymmärsin noiden villasukkien merkityksen. (Kännissä.)

Olisiko tuolla lihamyllylläkin samaa sisältöarvoa, varmaankin. Jokatapauksessa kiitokset isoisälle,- ja äidille tuonkin laitteen säilyttämisestä ja siirtämisestä myöhempien sukupolvien käyttöön.

Ei auta, pitää lähteä piipahtamaan helsingissä, takaisin suunnilleen aamuneljältä
kritiikki
 
Viestit: 3073
Liittynyt: 26.9.03 - 16:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja Liisa Autio päivämäärä 13.3.09 - 21:47

Nostalgiaa Kritiikki, täällä vähän nuorempi. Lihamylly on mullakin kellarikomerossa, ihan tuskin käytetty mutta toimii. Lihan - tai kalan - lisukkeeksi voi rouhea muutakin. Jos joku haluaa ostaa, hinta 20E. Kyllä siihen aikaan kasvanut sai upean alun ruuanlaittoon. Kuusivuotiaana sai jo katsoa ikkunasta kun sika tapettiin, sitten sai osallistua vispaamalla verta ja katsoa kun isot pesivät mahanahkoja ja suolia. Itse tykkäsin mahanahkasyltystä mutta utaresylttyä vähän vieroin. Joka murene käytettiin hyväksi. Oikein ilkeettää kun nyt jopa joulukinkun paistiliemiä kaadetaan pois, jopa viemäriin!

Reskalle nami tappaiskeitto. Itse osaan laittaa munuaisista hyvää, maksaa kun ostan itselle tarjouksesta usein pelkästään keitän suolan kanssa. Porosoppa on meidän ruokavuorottelussa. Ensin kiehahtaa, kuohat kuoritaan, porkkanapalat, kasvisliemikuutio ja ohrankryyniä ja aikaa, perunapalat ja ohrajauhosuurus.
Liisa
Liisa Autio
 
Viestit: 1062
Liittynyt: 20.6.05 - 19:19
Paikkakunta: Nokia

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 6.5.09 - 14:36

Sunnuntaina vietettävän äitienpäivän kunniaksi pitänee taas tarttua kauhaan tai johonkin ja valmistaa kelpo lounas. Ellen ihan väärin äitiäni tunne, on listalla jotain merikalaa, joka on hankittu Johan Hellstenin ja Taina Peiposen Herkkunuotasta Turun kauppahallista.
http://www.iltalehti.fi/ruoka/200803137373704_h1.shtml
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Suomalaisilta salataan,,,,,

ViestiKirjoittaja MaraKatti päivämäärä 8.5.09 - 17:03

Onko niin, että meiltä suomalaisilta salataan jotain,,,,,

- Että juomavesi on edelleen saastunutta,,,,,

Pelkää MaraKatti
Hauskaa Eurooppa päivää - MaraKatti
Happy European Day - MaraTheCat
Glad Europa Dagen - MaraKatt
MaraKatti
 
Viestit: 1905
Liittynyt: 18.11.04 - 1:50
Paikkakunta: TÖÖLÖ (TÖLÖ på svenska)

SENSUROINTI,,,,,

ViestiKirjoittaja MaraKatti päivämäärä 8.5.09 - 17:08

HITTO ,,,,, eiku PERKELE,,,,,

- eihän tää toimi,,,,,

Jos jotain vakavaa sattuu niin YLE sensuroi kaikki viestit kiinalaisten tapaaan,,,,,

HESARISTAko avuksi,,,,,

Tässä sitä nyt ollaan vapaan internetin kanssa,,,,,

Toivoo MaraKatti
Hauskaa Eurooppa päivää - MaraKatti
Happy European Day - MaraTheCat
Glad Europa Dagen - MaraKatt
MaraKatti
 
Viestit: 1905
Liittynyt: 18.11.04 - 1:50
Paikkakunta: TÖÖLÖ (TÖLÖ på svenska)

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja kritiikki päivämäärä 11.5.09 - 21:06

Punainen tarra jossa -50% sekä teksti:
Tarkista päivämäärä.

Tällainen oli tänään ostamassani broilerin fileepihvi-paketin kyljessä. Vajaan 5 euron paketti puoleen hintaan.
No, minähän ostin. Samalla ostin, yksin, datshallani kun oleilen,- haukifileen, joka oli varsinainen päivän ateriani.
Kokeilkaa joskus itsekin.

-Kääntele fileitä kananmunassa ja
leivitä vehnäjauhossa, jossa suolaa,- valkopippuria,-
sitruunapippuria. Minä laitoin ripauksen (pienen) valkosipulisuolaa.

-Paista keskikuumalla pannulla rypsiöljyssä (kevyt) haukifileet kellanruskeiksi
ja rapeiksi. Kyllä on hyvvää. Ei mene pilalle pienellä ylipaistollakaan, mikäli
pannu ei ole liian kuuma.
-Paiston jälkeen tuoretta tilliä pinnalle.

Minä paistoin lopuksi samalla pannulla leivityksessä käytetyn kananmunan jota en raaskinut heittää hukkaan.

Mutta, tarkistin broilerifileen viimeisen käyttöpäivämäärän,- joka on tänään, joten se piti valmistaa tietysti tänään vaikka
muuten se olisi tullut valmistettavaksi vasta huomenissa.

Lönttäsin salmonellan pelossa kanafileet rohkeasti paljain käsin uuninkestävään vuokaan pohojalle.
Pöydän perukoilla oli parinkymmenen sentin mittainen purjon pätkä. Siivutin sen sekaan.
Pahus, paprikajauhepurkki oli tyhjä, mutta löytyi onneksi currya, joka on täsmämauste kanavalmisteille.
Sitä perään ja kanaliemikuutioita parikin kappaletta, koska muuta suolaa en laita.
Jääkaapin perukoilla oli pakastepussi (sulanut) keittojuureksia. Ei muuta,- sinne vaan broilerin sekaan.
Kaikkia pippureita joita löytyi, pieni ripaus joukkoon. -Kuivattua ruohosipulia ja persiljaa mukavahkot määrät mukaan ja lopuksi
koko homman päälle vettä niin, että sitä tulee noi sentti ainesten päälle.

Sitten uuniin ja olkoon siellä lauhalla lämmöllä vaikka aamuun. Saa nähdä mitä tulee. No, tiedän etukäteen, että herkullista tulee.
En ole ensimmäistä kertaa asialla. Mutta,,,, tuo punainen lappu. Se on vaaran merkki tuo punainen lappu.
Noooo'ooo, en ole ekaa kertaa asialla tässäkään mielessä. Eurot vaan säästyy köyhän miehen kukkarossa.
kritiikki
 
Viestit: 3073
Liittynyt: 26.9.03 - 16:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja Vieraileva tähti päivämäärä 11.5.09 - 22:02

Hienoa, että pöperöni maistuvat! :D

Vanhaa ruokaa? - ei vaan syötävää!


Nelihenkinen amerikkalaisperhe heittää ruokaa pois keskimäärin jopa reilut 50 kiloa kuukaudessa. Suomessa määrä on arviolta 70 kiloa henkeä kohden vuodessa. Myyntipäivän ohittanutta, "vanhaa" ruokaa ei kuitenkaan tarvitsisi heti heittää roskiin.

Suomessa ruuan roskiin heittämistä on tutkittu vähän, mutta YTV:n mukaan ruokajätettä syntyy kotitalouksissa vähimmillään vain 5 kiloa, mutta pahimmillaan jopa 500 kiloa vuodessa henkeä kohden.

Pois heitetty ruoka kuormittaa luontoa paljon, sillä sen osuus on jopa kolmannes kaikesta kulutuksen ympäristökuormituksesta. Ruoan poisheittämistä voi minimoida syömällä myös myyntipäivän jälkeisiä tuotteita, jotka monesti ovat täysin syötäväksi kelpaavia vielä pitkään.

Tutustu minkälaisia arvioita amerikkalaisessa TV-ohjelmassa, The Early Showssa esitettiin siitä, milloin ruoka on viimeistään heitettävä pois.

1. Maito. Maitoa voi käyttää turvallisin mielin vielä viikon viimeisestä myyntipäivästä. Jääkaapin lämpötilan tulee kuitenkin pysyä koko ajan alle neljässä asteessa. Maitoa on hyvä säilyttää hyllyn takaosassa, jossa on usein kaikkein viileintä. Älä myöskään anna maidon olla kauaa lämpimässä, jolloin se voi huonontua nopeammin.

2. Kananmunat. Kananmunat kestävät 3 - 4 viikkoa viimeisen myyntipäivän jälkeen, mikäli niitä säilytetään kylmässä. Munat on hyvä pitää omassa pakkauksessaan eikä esimerkiksi jääkaapin ovessa, jossa ne altistuvat lämmön vaihtelulle.

3. Kovat juustot. Kovat juustot säilyvät 3 - 4 kuukautta viimeisen myyntipäivän jälkeen. Jos juuston pakkaa kosteudelta suojattuun astiaan tai muoviin, se kestää hyvin pitkään. Mikäli juuston ulkopintaan muodostuun näkyvää hometta, kuori se sekä noin 1,5 senttiä sen alapuolelta pois.

4. Jogurtti. Jogurtti kestää noin 10 päivää viimeisen myyntipäivän jälkeen jos se säilytetään alle 4 asteessa. Mikäli hera alkaa erottua, ei tarvitse huolestua. Sekoita vain hyvin ja nauti. Heitä jugurtti pois mikäli siinä näkyy hometta tai se haisee pahalle.

5. Einesliha. Einesliha säilyy hyvänä 3 - 5 päivää viimeisen myyntipäivän jälkeen, mikäli se pakataan hyvin tiiviiseen rasiaan. Tutkaile lihaa ennen kuin syöt sen. Jos pinnalla on limaista vihertävää kalvoa, heitä liha pois!

6. Raaka liha. Raaka linnunliha, possu sekä naudanlihafilee tai paisti säilyvät pakkasessa jopa vuoden. Jauhettu naudanliha säilyy noin 3 - 4 kuukautta. Valmistettu liha säilyy pakkasessa myös noin 3 - 4 kuukautta.

7. Jäätelö. Jäätelö säilyy pakkasessa noin 2 - 4 kuukautta.

8. Kuivatuotteet. Kuivatuotteet, kuten pasta, riisi ja sokeri säilyvät noin vuoden kaapissa. Tämän jälkeen ne on hyvä heittää pois. Öljyt säilyvät avaamattomina noin puoli vuotta ja avattuna noin puolet siitä. Jauhetut yrtit ja mausteet säilyvät noin puoli vuotta, kokonaiset mausteet kaksi vuotta.

9. Säilykkeet. Säilykkeet säilyvät avaamattomina noin 2 - 5 vuotta.

Noora Dahmane / Tohtori.fi


Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/terve ... id=1677372
Vieraileva tähti
 
Viestit: 2
Liittynyt: 11.5.09 - 21:52

Re: Minä ja ruoanlaitto

ViestiKirjoittaja kritiikki päivämäärä 12.5.09 - 18:38

Hyvä viesti "Vierailevalta tähdeltä."

No'oo, nuo broilerinfileet (roikaleet) olivat todellakin koko yön uunissa.

Näissä datsha-olosuhteissa tuota lämmitysuunia (kakluunia) ei tarvitse lämpimään aikaan kovin kuumaksi lämmittää.
Näin se on huoleton haudutusuuni, eikä kuivumista tarvitse pelätä.

Tuosta, hinnasta -50% broilerivalmisteesta tuli viimeisenä virallisena käyttöpäivänä aivan erinomaista ruokaa.
Olen koko päivän duunannut metsän harvennustöitä ja saanut klapiainetta runsaasti. Lounaaksi söin tuota brr-filettä ja kohta
teen jäljellejääneestä komeat kanavoileivät.

Voi veljet. Yksin korvessa jo toista viikkoa, voiko elämä olla ihanampaa,,-
ja tuo tiainen,,, mutta siitä toisessa ketjussa.
kritiikki
 
Viestit: 3073
Liittynyt: 26.9.03 - 16:43
Paikkakunta: Tampere

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron