Äänitearkiston digitalisointi

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

ViestiKirjoittaja d(ee)p päivämäärä 2.10.07 - 21:07

Huhhuh, on sinulla työmaata! 200 kasetin työstöön ei tosiaan kannata kovin monipolvista prosessia rakentaa. Itse kaappaisin kasetin kerrallaan kiintolevylle, ja askaroisin raakamatskun kanssa.

Jos koneesi tekee (kohtuullisen laatuista) valmista dvd-mpg-tavaraa, semmoinen kelpaa yleensä heittämällä eri authorointiohjelmiille. Niissä se pötkö sitten merkataan siten, että menusta pääsee tiettyyn kohtaan sitä aikajanaa, eli ohjelmia. Eli sitä talletettua dataa ei tarvitse pilkkoa. Authorointiohjelmat vaan pakkaavat haluta demuksaamaan mpg- datan audioksi ja videoksi, jotka sitten tuodaan ohjelmaan erikseen, mutta sen homman tekee kone, eikä käsi.

Mpg-tiedostojen katkomiseen ja moneen muuhun on hyvä ohjelma TmpgEnc. Oon itsekin tehnyt kaseteista levyjä, ja sillä saa videovirran sävysäädöt ja monet muut asiat parempaan katselukuntoon. Pelkästään mustan ja valkoisen pään säätö parantaa kuvaa huomattavasti. Kantsii koklata kuukauden kokeiluversiota. Authorointiin käytän DVDlab'ia, josta on myös kuukauden kokeliluversiot. Hyvä ohjelma, vaikka dikipoksista tulevat tekstitykset pitääkin kuljettaa pitkän kaavan kautta, ja siltikin kursivointi puuttuu.

Editointin mulla on Adoben Premiere Pro 2. Se on oikeinkin hyvä. Ennen käytin Pinnaclea. Se oli tosi simppeli ja käteväkin, mutta kaatui helposti. Voin suositella, jos muistat tallettaa hommasi usein. Uusimmat versiot taitavat jo pystyä tuohon haluamaasi alusta loppuun -toimintaan. Kannattaa tutkia niitä netin tryout-paketteja ennen päättämistä.

Pitää muistaa vielä, että saamme käsiimme kohta mpg4-bittivirrankin, ja uudet yhteensopivuusasiat. Samalla kun tietokone ja dvd-soittimet lähestyvät toisiaan. Senkin olen huomannut, että mitä parempi dvd-soitin, sitä krantumpi levyille ja niitten tiedostoille. Muutaman kympin kapineet ovat olleet vähiten nirsoja. Ainut näkyvä ero on ollut se, että ntsc-levyt ovat nykivämpiä.

Miinuslevyt ovat olleet yhteensopivampia useampien dvd-soittimien kanssa kuin plussat. Tietokoneet pärjäävät molempien kanssa, mutta työnopeus saattaa olla miinusten kanssa parempi.

Oliko mistään lauseesta apua? Videoaskares-alan paras foorumi on Afterdawn, sinne vaan kysäreittesi kanssa.
(i have nothing to write & i am writing it)
Käyttäjän avatar
d(ee)p
 
Viestit: 400
Liittynyt: 18.1.07 - 12:36
Paikkakunta: Teksas

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 2.10.07 - 22:50

d(ee)p kirjoitti:Huhhuh, on sinulla työmaata! 200 kasetin työstöön ei tosiaan kannata kovin monipolvista prosessia rakentaa. Itse kaappaisin kasetin kerrallaan kiintolevylle, ja askaroisin raakamatskun kanssa.
.....
Oliko mistään lauseesta apua? Videoaskares-alan paras foorumi on Afterdawn, sinne vaan kysäreittesi kanssa.

Kiitos vastauksesta! Selväksi tuli ainakin se, että mikään ei ole sellaisenaan selvää vaan opeteltavaa, kokeiltavaa ja kompuroitavaa riittää. Tarkoitus on vetäytyä mökille kun muuta kiinteää viikko-ohjelmaa ei ole kuin työväenopiston saksan tunnit. Pelkästään kasettien nopea katselu pikakelauksella vie henkilökohtaisella aikajanalla aika pitkän ajan, tosin kaikkia ei tarvitse läpi käydä. Ainakin kuopuksen aikoinaan nauhoittamat pitsaa syövät kilpikonnat voinen suoraan ohittaa.

Nyt tuli mieleen sekin onneton sattuama, että mökillä minulla on työmaalta eläkkeelle mukaan saatu torni-Dell, jossa on kyllä tehoa ja kokoa mutta hitto soikoon, vain lukeva dvd-asema. Käyttiksenä on XP pro. Kotona on sitten hiukan vaatimattomampi Compaq Evo, johon olen äskettäin vaihtanut kunnollisen polttimen mutta sen käyttiksenä on W2K. Lisäksi nippu vanhempia, sinänsä ihan käyttökelpoisia mutta tähän työhön mopoja HP:n Vectroja, niissäkin kaksitonninen. Kaikki kama on kyllä tältä vuosituhannelta.

Taidan viedä myös tämän Evon mökille ja rakentaa sinne pikkuruisen lähiverkon kahden koneen välille. Savotta jäsentyy siten, että kasetit digitoidaan keittiön pöydällä vhs/dvd-soittimella dvd-rw-levylle ja sitä mukaa kun niitä valmistuu, luen ne Dellin uumeniin. Editoinnin jälkeen siirrän ne verkkoa pitkin Evoon, joka saa sitten tehdä loput ja polttaa valmiit työt dvd:lle.

Minulla on tilauksessa LaCien 500 Gt:n usb-levy mutta niitä ei tällä hetkellä saa, myyty loppuun eikä maahantuoja pysty toimittamaan. Kun sen saan, niin lähiverkon rakentaminenkaan ei ole ihan välttämätöntä, sillä siirrot voi tehdä tämän ulkoisen levyn avulla.

Ohjelman ajattelin ostaa samalla reissulla kun haen tilaamani levyn. Molemmat, sekä Magix että Pinnacle maksavat perusversioina alta kahdeksankymppiä. Kun tavoitteena ei ole mikään hd-lopputulos niin mitään plus- tai pro-versioita en tarvitse. Nyt vaan sitten pitää selvittää kuman valitsen. Täytyy käydä seuraamassa mitä Afterdawnissa keskustellaan.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 2.10.07 - 22:52

Ai niin, piti vielä kysymäni, että olisiko Linuxista mitään siunausta tähän urakkaan?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja d(ee)p päivämäärä 2.10.07 - 23:12

VeHy kirjoitti:Minulla on tilauksessa LaCien 500 Gt:n usb-levy mutta niitä ei tällä hetkellä saa, myyty loppuun eikä maahantuoja pysty toimittamaan.

Joudut siirtämään niin suuria määriä dataa, että kannattaa ajatella, josko ottaisit firewire-liitäntäisen kapineen. Kortti koneseen ei paljoa maksa, mutta nopeus on toista luokkaa kuin usb2-väylällä.

HD-laatuahan ei halvalla saa, mutta mpg-bittivirtakin kannattaa olla suuri, että kuvaa viitsii katsella. Edes vhs-kopsauksessa ei kantsi mielestäni tinkiä, konehan sen lisävaivan kärsii. 3 megaa sekunnissa ei riitä koko ruudulla liikkuvan kuvan nopeaan toistamiseen - sen oon nähnyt dikikanavilla ja isolla hd-ready-ruudulla. Mutta se Mb/sek riippuu siitä vhs-dvd-tallentimestasi.

Linuxista en osaa sanoa mitään, uskon kuitenkin, että siihenkin on olemassa hyviäkin softia. Joku neropatti varmaan osaisi jopa rakentaa niistä vermeistäsi klusterin, joka työstää sitä ainesta porukalla.
(i have nothing to write & i am writing it)
Käyttäjän avatar
d(ee)p
 
Viestit: 400
Liittynyt: 18.1.07 - 12:36
Paikkakunta: Teksas

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 2.10.07 - 23:17

Eläkevaari kun nykyisin olen, niin aikaahan minulla on. Voin hyvin käydä sillä välin vaikka klapeja pilkkomassa kun koneet vääntävät bittejä jonoon. Ja se parisataa kasettia on vain arvio, voi niitä olla enemmänkin, mutta kun saisi parikymmentä tärkeintä nyt aluksi käsiteltyä.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 2.10.07 - 23:21

Ja vielä tähänkin lisäkommentti: Jos lähtömateriaali on vhs-laatua, välillä puhdistamattomalal nauharilla nauhoitettua, niin ei siitä sen tarkempaa saa millään ohjelmalla. Kaikkein tärkeintä olisi saada omat työpaikkakerhon vuokrakameralla otetut kuvat pojan ensimmäisistä elinvuosista talteen ja turvaan. Ja helposti monistettaviksi.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja d(ee)p päivämäärä 2.10.07 - 23:45

Kommentti lisäkommenttiin: voit saada kuitenkin huononnettua sitä vhs-laatua. Vhs-kuva on vain puolet dvd-kuvasta (siis "juovaluku"). Siihen et voi vaikuttaa, että vaikka se tuplaantuu kopsauksessa, se ei paranna terävyyttä. Mb/sek vaikuttaa siihen, miten hyvin liikkuvan kuvan muutokset sujuvat. Pieni virta = palikoita liikkuvassa kuvassa.

Terävyyttä voi säätää esim TmpgEncillä (siis visuaalista ääriviivakontrastia, ei tietenkään yksityiskohtien lisäämistä). Kuten myös poistaa kohinaa yms.

Samalla tavoin itsekin tallentelin ipanoitteni ensimmäisiä elinvuosia, ja siinä hommassa sitten ruokahalu kasvoi, että jos vielä tätä kokeilisi jne...
(i have nothing to write & i am writing it)
Käyttäjän avatar
d(ee)p
 
Viestit: 400
Liittynyt: 18.1.07 - 12:36
Paikkakunta: Teksas

ViestiKirjoittaja Ernesti päivämäärä 3.10.07 - 12:14

d(ee)p kirjoitti:Kommentti lisäkommenttiin: voit saada kuitenkin huononnettua sitä vhs-laatua. Vhs-kuva on vain puolet dvd-kuvasta (siis "juovaluku"). Siihen et voi vaikuttaa, että vaikka se tuplaantuu kopsauksessa, se ei paranna terävyyttä. Mb/sek vaikuttaa siihen, miten hyvin liikkuvan kuvan muutokset sujuvat. Pieni virta = palikoita liikkuvassa kuvassa.
Silloin, kun dvd-kiintolevytallentimeni ostin, piti tietysti kokeilla vhs-tallenteideni digitointia. Lopputulos oli sen suuntainen, ettei normaalinopeuksista vhs:ää juuri kannata dvd:n SP-laatua huonompana tallentaa. Vaan, pahus soikoon, suurin osa kaikista vuosien mittaan keräämistäni tallenteista tuli (nauhakulujen pienentämiseksi) tehtyä puolinopeudella.
Toinen, vielä harmillisempi ongelma on se, että toistettaessa nauhoja eri koneella kuin millä ne on nauhoitettu, äänessä ilmenee ritinöitä ja rutinoita. Ilmiö johtunee laitteiden erilaisista tehdassäädöistä (ääni- ja kuvapäät ovat rummussa eli kuvapääsylinterissä eri laitteissa hieman eri kulmissa tms.) Tracking-säätökään ei auta; ritinöiden poistaminen äänestä tuottaa kohinaraitoja tai kipinöintiä kuvaan. Taitaa siis olla pakko viedä vanha nauhuri vielä hihnanvaihtoon...
Ernesti
 
Viestit: 452
Liittynyt: 17.8.05 - 15:00
Paikkakunta: Ruuhka-Suomessa, entisen Kaukajärven rannan tuntumassa

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 3.10.07 - 12:17

Onneksi rahat eivät aikoinaan riittäneet puolinopeusnauhuriin. :?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja ite vierailija reiska päivämäärä 10.10.07 - 20:12

Ernesti kirjoitti:
VeHy kirjoitti:Vinyylien digitalisointiin on tullut kätevältä vaikuttava laite, usb-väylään kytkettävä levysoitin, joka tekee suoraan mp3:sta. Merkkiä en juuri nyt muista mutta hinta oli sadanseitsämänkympin luokkaa eli vanha tonni. Muutaman kerran olen mainoksen Hesarissa havainnut mutta en ole itse hankkimassa, ei ole tarvetta. Ihan tavallsien levysoittimen näköinen se kuitenkin on.
Muistaakseni tuossa tai jossain vastaavassa laitteessa ovat vielä perinteiset RCA-liittimetkin, joista signaalin saa ulos vahvistimen levariliitännälle sopivana ja linjatasoisena. Siis paljon vaihtoehtoja pienellä rahalla. Vähän kyllä epäilyttää, onko yleensä mahdollista 170€:llä tehdä kunnollista levysoitinta, vai saako laitteella vain sorvattua levynsä pilalle. Käyttökokemusta ei ole, Dualini on vielä kunnossa.


Siis olikohan kyse tuommoisesta laitteesta kuin:
Teacin nostalginen radio-levysoitin tallentaa vanhat vinyylit cd-levyiksi
ite vierailija reiska
 
Viestit: 4272
Liittynyt: 12.3.04 - 10:16

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 10.10.07 - 22:31

ite vierailija reiska kirjoitti:Siis olikohan kyse tuommoisesta laitteesta kuin:
Teacin nostalginen radio-levysoitin tallentaa vanhat vinyylit cd-levyiksi

Siis ei, tai en tiedä kuka tätä Numarkia tekee, mutta aattelin, että jos se olisi Teacin, niin kai se jossain siinä kyljessä näkyisi. Lehtiarvostelussa tämä nimenomainen laite sai moitteita peltisyydestään ja muovisuudestaan. Mutta ilmeisesti se toimii ja kun vanhat nuoruuden vinyylit ovat jo sitä mitä ovat, niin eiköhän se paikkansa täytä.

Muuan pääkaupungin suuri tavaratalo panee keskustan täysin sekaisin nyt loppuviikolla ja heidän kataloogistaan bongasin tuon soittimen tarjoushintaan 159, siis parikymppiä edullisempana. Tulee myyntiin torstaina.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 8.2.08 - 15:01

Tämmöistäkin laitetta huomasin kaupiteltavan, viritinvahvistin ODDÜSSEI 001. Jalopuuta ja himmeää metallia, nappuloita kuin kaksirivisessä haitarissa. Todella arvokkaan näköinen laite asevelihintaan, vain noin 15 erkkiä. Varsinaista neukkunostalgiaa.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Edellinen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron