Onko musiikin kuuntelu parempi harrastus kuin lukeminen?

Musiikista ja Radio 1:n musiikkiohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 26.3.04 - 17:30

Olisikohan herra (?) Hirvi juristi? Heidänhän pitää saada koko asia yhteen ja vain yhteen ainoaan virkkeeseen siitä riippumatta miten sivulauseet suhtautuvat alistuvat toisiinsa. Aivan kuin taustalla olisi pelko siitä, että jos virke katkeaa niin katkeaa ajatuskin. Vai onko joku joskus nähnyt juristin kirjoittaneen tekstiä selkosuomella?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 28.3.04 - 18:35

Marja Salonen kirjoitti:... ei ole kaukana kirjallinen huuma hänestä, koska hänen repliikkinsä, miten pitkiä lienevätkin, pyrkivät olemaan yhden virkkeen mittaisia kaikesta huolimatta. Ja mikä hurmio sanoja kohtaan jos musiikkiakin. Eikä pyynnöistä huolimatta niitä kappalejakoja paljon tule, koska kirjoittaminen vie kaiketi mennessään.

Siinäpä se. Pukkaa vitsiä, sillä eihän tuollaisia kukaan tosissaan...? Hurmioitunut vitsailija.
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja nimiErkki päivämäärä 29.3.04 - 22:56

Tämä keskustelu ylittää luonnollisesti kompetenssini, mutta on ollut silti erittäin kiinnostavaa ja hauskaa seurattavaa. Katselin huomisen tiistai-iltapäivän ohjelmaa. Olisiko Kultakuumeessa tähän jotain annettavaa? Luulen, ettei M. Hiiri ainakaan jää sanattomaksi, jos sattuu ohjelman kuulemaan.

30.3.2004 klo 15.10 Kultakuume: Maan korvessa.
"Suomalaista musiikkikasvatuksen järjestelmään kehutaan ainutlaatuiseksi. Kasvatustieteilijä ja musiikkiterapeutti Kiimo Lehtonen on eri mieltä. Hänelle musiikki on ensisijaisesti tunteiden välittämistä, suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä. Ammattimaiset tavoitteet ja konserttimusiikin ylivalta eivät musiikkikasvatukseen sovi. Suorituksiin ja pakonomaisuuteen perustuva opiskelu vieraannuttaa musiikista ja vaarantaa koko ihmisen kasvun. (Tämän päivän Kultakuumeessa) professori Kimmo Lehtonen pohtii musiikkikoulujen luostarimaisuutta ja suvaitsevaista musiikkisuhdetta." (Yle Radio 1 ohjelmatiedoista)
Huom! Vanhan version aikaiset (v. 2003-2007) foorumin sisäiset linkit toimivat kun otat linkkiosoitteesta pois /keskustelu-termin!!
Esimerkki: http://chat.yle.fi/yleradio1/viewtopic.php?p=27102#p27102
Käyttäjän avatar
nimiErkki
 
Viestit: 825
Liittynyt: 26.9.03 - 17:43
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 31.3.04 - 20:40

Jesper kirjoitti:
Marja Salonen kirjoitti:... ei ole kaukana kirjallinen huuma hänestä, koska hänen repliikkinsä, miten pitkiä lienevätkin, pyrkivät olemaan yhden virkkeen mittaisia kaikesta huolimatta. Ja mikä hurmio sanoja kohtaan jos musiikkiakin. Eikä pyynnöistä huolimatta niitä kappalejakoja paljon tule, koska kirjoittaminen vie kaiketi mennessään.

Siinäpä se. Pukkaa vitsiä, sillä eihän tuollaisia kukaan tosissaan...? Hurmioitunut vitsailija.


Suuri filosofi Atrhur Schopenhauer kuitenkin vertaa musiikkia, kirjoittaessaan musiikin metafysiikasta teoksessaan Die Welt als Wille und Vorstellung II, luku 39, kaikkiin muihin taiteisiin ja esittää jonkinlaisena arvoarvostelmana sen olevan jopa kaikista taiteista valtavin ja jatkaa:" Koska musiikki ei kaikkien muiden taiteiden tavoin esitä ideoita eli tahdon esineellistymisasteita, vaan välittömästi itse tahtoa, niin selittyy siitä myös, miksi se välittömästi vaikuttaa tahtoon, s.o. kuulijan tunteisiin, intohimoihin ja affekteihin, niin että se kykenee niitä nopeasti kohottamaan tai muuttamaan toiseen vireeseen". Sitä paitsi eihän koko elämää voi, eikä pidäkään ottaa vakavasti, vaan nähdä se pelkästään koomisessa valaistuksessa suuren komedian tavoin, niin ei koskaan tule pettymään. Eikä täältä mitään voi mukanaan hautaansa viedä, ei sen enempää mitään henkistä omaisuutta, kuin maallista mammonaakaan. Kaikki on turhaa. Turhuuksien turhuus. Minulle itselleni musiikki on kuitenkin korkein todellisuus ja totuus, joka voi tehdä elämästä elämisen arvoista.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 31.3.04 - 23:01

Hyvä Mikki, olen iloinen puolestasi, että olet löytänyt jotain, mikä tekee elämästäsi elämisen arvoista. Musiikki ei todellakaan ole huono esine elämän parannuksessa.

Mikki Hiiri kirjoitti: Suuri filosofi Atrhur Schopenhauer kuitenkin vertaa musiikkia, kirjoittaessaan musiikin metafysiikasta teoksessaan Die Welt als Wille und Vorstellung II, luku 39, kaikkiin muihin taiteisiin ja esittää jonkinlaisena arvoarvostelmana sen olevan jopa kaikista taiteista valtavin ja jatkaa: "Koska musiikki ei kaikkien muiden taiteiden tavoin esitä ideoita eli tahdon esineellistymisasteita, vaan välittömästi itse tahtoa, niin selittyy siitä myös, miksi se välittömästi vaikuttaa tahtoon, s.o. kuulijan tunteisiin, intohimoihin ja affekteihin, niin että se kykenee niitä nopeasti kohottamaan tai muuttamaan toiseen vireeseen". (...) Minulle itselleni musiikki on kuitenkin korkein todellisuus ja totuus, joka voi tehdä elämästä elämisen arvoista.

Schopenhauer-parka muuten missaa muutaman asian. Tärkein on, että musiikista voi nauttia ja sitä voi "ymmärtää" vasta kun tuntee kulttuurin josta se tulee. Nykyjargonilla: on tunnettava tietyn musiikin "kieli" ko. musiikista todella nauttiakseen. Jos joku olisi soittanut pikku-Arthurille jotain Indonesian saarilta tulevaa musiikkia, vaikka gamelania, niin äijäparka olisi saanut hermoromahduksen, vähintään hänen tyyppiselleen epelille sopivia hysterian oireita...

Luehan seuraavaksi, mitä G.W. Fr. Hegel on musiikista sanonut.
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja Jousimies päivämäärä 1.4.04 - 14:46

Mikki on yliv :D imainen tässä musiikin kuuntelussa, hänen k :shock: rvansa :?: vat niin palj :o n suuremmat kuin meillä muilla. Emme taida k :cry: skaan päästä kuulemisessa sille tas :x lle kuin herra Hiiri :roll: .
Jousimies
 
Viestit: 57
Liittynyt: 26.9.03 - 8:40

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 3.4.04 - 14:26

Jousimies kirjoitti:Mikki on yliv :D imainen tässä musiikin kuuntelussa, hänen k :shock: rvansa :?: vat niin palj :o n suuremmat kuin meillä muilla. Emme taida k :cry: skaan päästä kuulemisessa sille tas :x lle kuin herra Hiiri :roll: .


Kyllä se vaatiikin sellaista erakko-luonnetta, ja totaalista paneutumista ja vihkiytymistä harrastukselleen. En enää ole toki sillä vastaanottavaisuuden tasolla, kuin joskuas aiemmin nuoruudessani, jolloin vietin miltei koko elämäni 4 seinän sisällä musiikkia keskittyneesti ja antaumuksellisesti kuulokkeet korvilla sängyssä maaten. Se meni jopa niin pitkälle, että koin olevani jonkiinlainen pyhäinhäpäisijä, jos kuuntelin musiikkia esim. kajareilla pelkästään ajankuluksi ja en kaikilla sielun voimilla pyrkinyt syventymään ja keskittymään musiikin pinnanalaiseen informaatioviestiin, tai sanokaamme syvimpään sydämestä kumpuavaan sanomaan ja assosioitumaan joihinkin koettuihin ja menneisiin, sublimoituihin tunnejärkytyksiin ja kokemaan jotakin elämää suurempaa. Se mikä on sydämestä lähtöisin, voikoon myös palata sydämeen, sanoi jo Beethoven aikanaan.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

Vastaus Mikki Hiirelle.

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 3.4.04 - 18:51

Lainaus:

Se mikä on sydämestä lähtöisin, voikoon myös palata sydämeen, sanoi jo Beethoven aikanaan.[/quote]

Olkoon Beethoven vaikka kuinka suuri säveltäjä,niin on kuitenkin hänellä henkilökohtaisia ongelmia!Hänhän kaapasi siskonpoikansa "itselleen" ja taisi hommata siskonsa mielisairaalaan.Haiskahtaa vähän pedofiilijutulta.

Voisiko joku kertoa tarkempaa mistä kyse?
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 5.4.04 - 11:54

Viimeksi muokannut Jorma Lindqvist päivämäärä 20.5.05 - 6:13, muokattu yhteensä 1 kerran
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

sivuhuomautus Jorman repliikkiin

ViestiKirjoittaja Marja Salonen päivämäärä 5.4.04 - 13:11

Et ota kantaa, sanot Jorma, siihen ja siihen. Mutta minä sivuhuomautuksen verran otan kantaa loppukaneettiisi, joka on kovin miellyttävä ja merkittävä. Lukeminen vessassa on aina hyväksi ja tarpeen.
Legenda: eräs mies lukee ja luki jo kauan sitten, jolloin juttu alkoi, paljon. Minulle sanottiin, että hän lukee vessassakin. Myönsin hänen lukevan kirjoja hyvin paljon. Kun seuraavan kerran törmäsin tähän samaan tarinaan, niin kirja vessassa oli jo paisunut kirjahyllyksi. Täynnä kirjoja olevaksi kirjahyllyksi vessassa. Sielläkin sillä miehellä oli ja on kirjoja, koska kirjoja on ylipäänsä huushollissa niin kuin vain eri paikkoihin ovi mahtua.
Mies on tunnettu ja siksi tarina kiersi.
Kyllä kirjahylly ja yksikin kirja vessareissun ilman kirjaa voittaa. Musiikista en siinä suhteessa osaa sanoa mitään.
tähystyspaikkana Kallio
Käyttäjän avatar
Marja Salonen
 
Viestit: 3274
Liittynyt: 26.9.03 - 19:11
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vastaus Mikki Hiirelle.

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 5.4.04 - 16:01

Kallion Reiska kirjoitti:Lainaus:

Se mikä on sydämestä lähtöisin, voikoon myös palata sydämeen, sanoi jo Beethoven aikanaan.


Olkoon Beethoven vaikka kuinka suuri säveltäjä,niin on kuitenkin hänellä henkilökohtaisia ongelmia!Hänhän kaapasi siskonpoikansa "itselleen" ja taisi hommata siskonsa mielisairaalaan.Haiskahtaa vähän pedofiilijutulta.

Voisiko joku kertoa tarkempaa mistä kyse?[/quote]


Oliko Beethovenilla sisko? Luulin että vain pari veljeä, Karl ja Johann, joista Johann van Beethovenin jättämään käyntikortttiin allekirjoituksena, Johann Beethoven, Tilanomistaja, Beethoven lähetti takaisin kirjoittamalla kortin kääntöpuolelle, Ludwig Beethoven, aivojen omistaja. Lisäksi Beethoven on osuvasti todennut: Musiikki on ylevämpää kuin kaikki viisaus ja filosofia, ja että, Vain taide ja tiede voivat antaa meille aavistuksen korkeammasta elämästä. Beethovenin isä oli juoppo, joka piiskasi poikaansa öisin harjoittelemaan klaverin soittoa. Äidistään Ludwig sitä vastoin välitti paljon eikä ilman tämän tukea ja hellyyttä olsi selvinnyt nuoruutensa koettelemuksista. Taide on pitkä ja elämä on lyhyt. mikäli sen henkäys voi kohottaa meidät jumalien luo, se on vain hetkellinen onni.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

Re: Onko musiikin kuuntelu parempi harrastus kuin lukeminen?

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 6.4.04 - 8:24

[quote="Mikki Hiiri"]Eräs mieshenkilö sanoi radiossa kerran, että hänelle musiikin kuunteleminen on mieluisampi harrastus kuin lukeminen, koska kirjoja lukiessa ajattelet jonkun toisen ajatuksia, mutta musiikkia kuunnellessa voit ajatella omiasi. Minun mielestäni aika osuvasti sanottu, vai mitä mieltä olette te muut? Kumpi on mielestänne suositeltavampi harrastus niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kultturellille?[/quote]

Ainoastaan henkisesti rajoittuneet rinnastavat tuolla tavalla niin erilaisia harrastus- ja ajanviettotapoja.

Esitetään toinen tyhmä kysymys: Onko kalastus parempi harrastus kuin saxofonin soitto? Tai päinvastoin.
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

Re: Onko musiikin kuuntelu parempi harrastus kuin lukeminen?

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 7.4.04 - 21:30

Vieraampi kirjoitti:
Mikki Hiiri kirjoitti:Eräs mieshenkilö sanoi radiossa kerran, että hänelle musiikin kuunteleminen on mieluisampi harrastus kuin lukeminen, koska kirjoja lukiessa ajattelet jonkun toisen ajatuksia, mutta musiikkia kuunnellessa voit ajatella omiasi. Minun mielestäni aika osuvasti sanottu, vai mitä mieltä olette te muut? Kumpi on mielestänne suositeltavampi harrastus niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kultturellille?


Ainoastaan henkisesti rajoittuneet rinnastavat tuolla tavalla niin erilaisia harrastus- ja ajanviettotapoja.

Esitetään toinen tyhmä kysymys: Onko kalastus parempi harrastus kuin saxofonin soitto? Tai päinvastoin.


Välittääkö virveli sinule jotakin informaatiota, kuten sanat tai musiikki, joita molempia voidaan kutusua kieleksi omalla tavallaan, joilla ihminen ilmaisee itseään ja tunteitaan muille ihmisille. Mendelssohn on sanonut, että nuoteilla on vähintäänkin yhtä määrätty tehtävä kuin sanoilla, vaikka sanat eivät voikaan niitä korvata.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

ViestiKirjoittaja Vieraampi päivämäärä 8.4.04 - 8:19

Vai siitä "informaation välittämisestä" se harrastuksen hyvyys ja paremmuus onkin kiinni?

Eikä harrastuksilla olekaan muita tehtäviä, merkityksiä ja ulottuvuuksia kuin se "informaation välittäminen"?

Onpa kovasti kapea ja yksiulotteinen maailmasi!
Vieraampi
 
Viestit: 1841
Liittynyt: 12.3.04 - 9:29

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 8.4.04 - 16:00

Vieraampi kirjoitti:Vai siitä "informaation välittämisestä" se harrastuksen hyvyys ja paremmuus onkin kiinni?

Eikä harrastuksilla olekaan muita tehtäviä, merkityksiä ja ulottuvuuksia kuin se "informaation välittäminen"?

Onpa kovasti kapea ja yksiulotteinen maailmasi!


No mitä vielä, kyllähän vapa kertoo siiman välityksellä värähdyksin onko kala koukussa kiinni vain onko tarttunut pohjaan. Informaatiota sekin.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron