"Tiede"dokumentit

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

"Tiede"dokumentit

ViestiKirjoittaja LiisaH päivämäärä 7.4.05 - 19:09

Kyllästyttävät nämä nykyiset "tiede"dokumentit, joissa leikitään spielbergiä ja on pantu mammutit kävelemään niin aidon näköisesti. Siinä vain ei ole mitään katsottavaa! Oikea dokkari on aiheensa puolesta niin kiinnostava, että näitä lapsellisia efektejä ei tarvita.
LiisaH
 
Viestit: 17
Liittynyt: 28.10.03 - 19:56
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja ruplevi päivämäärä 7.4.05 - 20:17

Aivan samaa mieltä ja tuntuu kummasti yleistyneen.
Köyhää asiasisältöä yritetään korvata visuaalisuudella. Elokuvien puolella taas tuntuu puuttuvan molemmat.
ruplevi
 
Viestit: 21
Liittynyt: 1.1.05 - 1:32

ViestiKirjoittaja Mika Pirhonen päivämäärä 8.4.05 - 7:39

Itseä ei tietokone-efektit niin kiusaa, vaikka en niitä kaipaakaan. Enemmän noissa dokumenteissa kiusaa faktan ja fiktion sekoittaminen. Vaikka kuuluttaja sanookin ennen ohjelmaa: "Tervetuloa kuvitteelliselle matkalle", niin se tahtoo itsellä välillä unohtua. Esimerkiksi dinosaurusten lajinomaista käytöstä kuvataan välillä niin tarkasti, että itse en usko niiden asioiden selviävän fossiileista. Pakko myöntää, että tylsiä ja lyhyitä esihistoriasta kertovat ohjelmat olisivat, jos niissä esitettäisii pelkät kiistattomat tosiasiat.
Mika Pirhonen
 
Viestit: 141
Liittynyt: 29.9.03 - 8:57

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 8.4.05 - 9:06

Minuakin on riipinyt, että dokumentin tai dokumentaarin käsitettä enää kunnioiteta vaan ujutetaan fiktiota sekaan. Käämit kärähtivät vuotta paria sitten, kun BBC:n periaatteessa hyvin kiinnostavassa ohjelmassa näyttelijät esittivät joitain cromagnoneja tai neandertalereita, urahtelivat ja elehtivät.

Toisaalta, luontodokumentitkaan eivät todellisuudessa ole niin 'spontaanin dokumentaarisia' kuin nuorempana uskoin. Äijät istuvat puskassa kuukausitolkulla ja antavat kameran kiertää. Sitten saksitaan kasaan jokin pikku paviaanin kehitystarina, vaikka 'alkuperäinen' pikku paviaani - jonka syntymää ja ensimmäisiä päivä tarinan alussa kuvattiin - olisikin kuollut kuukauden ikäisenä.

Ehkä tämmöisiä puolifiktioita pitäisi nimittää "faktapohjaisiksi asiaohjelmiksi"?
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

ViestiKirjoittaja LiisaH päivämäärä 27.4.05 - 17:07

Dokumenttiohjelmat voisi oikeastaan tasoluokitella eli olisi vaikka ykköstasolla viihdedokkarit, kakkosella sellaiset, joista keskiasteen koulutuksen saanut saa jotain haastetta ja sitten kolmostaso eli vaativa taso, jossa olisi pureksittavaa jokaiselle. Tälle kolmostasolle sijoittaisin esim taannoin lähetetyn Stephen Hawkingin työstä kertoneen sarjan. Luokitus saattaisi kannustaa ihmisiä vaatimaan ohjelmilta enemmän ja samalla vapauttaisi haasteista nauttivat viihdehömpästä.
LiisaH
 
Viestit: 17
Liittynyt: 28.10.03 - 19:56
Paikkakunta: Helsinki


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron