Äänitearkiston digitalisointi

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Äänitearkiston digitalisointi

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 12.1.07 - 15:59

Tässä se nyt sitten on meille asian harrastajille, Café Digital. Pidetään tämä puhtaana asiattomuuksista ja ennenkaikkea yllytyksestä tekijänoikeussäädösten rikkomiseen.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 12.1.07 - 16:19

Itselläni on muutama sata vanhaa vinyyliä, joista osa on sellaisia, joita ei ilmeisesti koskaan minkäänlaisena cd:nä tai dvd:nä julkaista. Tai mistäs sen tietää, esimerkiksi Loven levyjä on tullut markkinoille ihan kivasti.

Sitten on vanhoja kelanauhurille tehtyjä kotiäänityksiä, nehän ovat uniikkeja ja yksityisiä. Komeron pohjalla on vanha Tandbergin kelanauhuri, aikoinaan kallis deluxe-malli, mutta kun kymmenen vuotta sitten sitä kokeilin niin ei se kunnolla toiminut. Laakerit vikisivät ja kitkapinnat kitisivät, nauha välillä kulki välillä, välillä ei. Laite pitäisi ehdottomasti huoltaa ennen kuin sen kanssa alkaa työstää vanhoja hapertuneita nauhoja.

Tällä hetkellä digitalisointi onnistuu erinomaisesti tietokoneeseen asennetulla Magixin Music Cleaner-ohjelmistolla, jonka ostin Anttilan alennusmyynnistä kympillä. Stereoräkin vahvariin saan sen kytkettyä linjatason kaapelilla. Ohjelma nauhoittaa ja tallettaa ainakin mp3- ja wav-formaatissa. Voi tallettaa muussakin, en ole asia tutkinut ja voi riippua myös koneeseen asennetuista codeceista. Asetuksia on paljon ja laadun voi valita haluamakseen. Kun äänitys on valmis, niin ohjelmalla saa raksahdukset ja napsahdukset poistettua. Jako uriksi käy kätevästi ja lopuksi koko projektin voi polttaa valmiiksi cd-levyksi.

Tässä on kuitenkin se ongelma, että ohjelma on asennettu suurelle pöytäkoneelle ja nyt kun haluaisin asentaa sen myös kannettavalla, niin en löydä asennusromppua mistään. Ei se varsinaisesti hukassa ole, olen vaan laittanut sen johonkin sellaiseen paikkaan, ettei osu käteen. Kun nyt haluan nauhoittaa jotain, niin joudun raahaamaan koko tornimallisen koneen keskelle olohuoneen lattiaa että saan sen steroihin kytkettyä. Arvatkaas mitä vaimo asiasta tykkää.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

tallenteita ja laitteita

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 12.1.07 - 20:14

Jatkan VeHy:n aluksi aloittamalla linjalla, eli tallenteista ja laitteista:

Vinyylilevyjä, singlet ja ep:t mukaanlukien on noin 2000 kappaletta.
Kelanauhoja, jotka ovat minun lempilajini, on mahdoton määrä: 8-9 tuhatta nauhaa. Savikiekkoja pari sataa, c-kasetteja viitisen sataa, datteja satakunta, samoin minidiskiä noin sata. Äänitallenteiden lisäksi olen innostunut kaitafilmistä ja 16 millisestä. Kaitoja on regularista super8 filmiin kolmisen sataa. 16 millisiä on valitettavan vähän, ja ne ovatkin nyt ensimmäisellä sijalla puutelistallani.
Digitalisista tallennemuodoista en ole kovin innostunut: dvd ja cd ovat tämän päivän formaatti, mutta en ole omaksunut niitä keräilykohteina, vaan miltei pelkästään vanhan äänen ja kuvan turvallisempana varastointimuotona. Onhan noitakin kertynyt hylyyn, mutta en ole niitä kummemmin laskeskellut.

Laitekantaa on kerääntynyt varastoon jonkin verran. Olen karsinut menneen syksyn aikana muunmuassa levysoittimia. Myynyt puolen tusinaa omalla kaiuttimella varustettua paristokäyttöistä tai putkivahvistimella varustettua soitinta. Samoin kelanauhureita on mennyt uusille omistajille puolisen tusinaa. Parhaat olen kuitenkin säästänyt itselleni: nauhureita on kymmenkunta, alkaen 50-luvun putki-Lafayettesta ja päättyen kymppituumaiseen 38 cm/s maksiminopeuksiseen 40 kiloiseen philipsiin. Parhaana pidän 70-luvun loppupuolen brittiläistä Fergusonia, joka on helpoimmin säädettävissä erilaisille nauhoille. Levysoittimia jotka voi mainita on kaksi: Linn Akito, ja vanha 16/33/45/78 kierroksinen BSR. Lisäksi on pari gramofonia, ja yksi paristokäyttöinen 70- luvun retrosoitin.
Uudempaa laitekantaa ovat elkasetti- ja minidisk- sekä dcc/c-kasettidekit, sekä Fostexin dat-nauhuri joka osaa kaikki sampleratet ja muut digitaliset kommervenkit. Käytänkin sitä usein ongelmien ratkaisijana.

Tallentamiseen käytän useimpia edellä mainitsemiani soittimia. Tietokoneena toimii Applen Imac G5, ja siihen ajan äänet ja elävän kuvan DAC-100: ja Edirolin ulkoisen firewire- äänikortin kautta. Usein äänilähteen ja dacin välissä on äänipöytä, johon ääni menee datilta balansoidun xlr-linjan kautta. Datti toimii siis vaihe-erojen poistajana ja verkkosuodattimena. Äänipöytänä on halpa 8 kanavainen Behringer, joka on kuitenkin osoittautunut samanveroiseksi Soundcraftien kanssa, kun tehdään tällaista "kotiaskarrusta"

Softapuolella on Soundtrack-Pro, jonka viimeisen Final Cutittoman version onnistuin ostamaan vuosi sitten. Apuohjelmana kaytän Audacityä, jota suosittelen hyvin lämpimästi myös PC-käyttöön. Äänet palavat digimuotoon Toastilla, ja aihiona olen käyttänyt Verbatimiä.

Tässähän näitä. Osa jäi mainitsematta, varsinkin tuolta kuvapuolelta, jottei aivan ikävystyttäväksi jorinaksi menisi. Oma juttunsa olisi tallenteiden hyvä varastointitapa, ja vanhojen magneettinauhojen paistaminen uunossa ennen taltiointia. Mutta eiköhän niihin päästä joskus myöhemmin, jos intoa viestiketjuun riittää.


...
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 13.1.07 - 13:54

... jatkoa, koska muokkaustoimintoa ei ole:

Palauttelen hiljalleen kotisivuni toimintaan. Siellä on juttua noista vanhoista, ja vähän uudemmistakin laitteista. Kun ehdin, laitan sivuille myös elävää kuvaa ja ääntä.

enjoy!


.
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

Olen palannut vinyyliaikaan

ViestiKirjoittaja Yume päivämäärä 15.1.07 - 18:18

Saimme joululahjaksi levysoittimen, todella komean kapineen. Vanhat vinyylit otettiin esiin komerosta. On todella arvokas, ettei ihan harras fiilis, soitella levyjä ja pomppia vähänväliä vaihtamaan levyä tai sen puolta. Muistella menneitä aikoja ja plarailla koteloita ja sisälehtiä, kuvat ovat syöpyneet mieleen. Ja viehkeää katsella levyn pyörimistä.

Paitsi että vhsvideoiden digitalisointi on edelleen vaiheessa - kaipaisin taas potkua persuuksiin :lol:
Yume
 
Viestit: 77
Liittynyt: 15.8.06 - 20:22

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 16.1.07 - 12:39

On aivan totta, että vinyylin kuunteleminen on myös visuaalinen elämys!
Siksi en kannata omalla kohdallani tavallisen LP-levyn digitointia kasvottomaksi tiedostoksi.
Levykannet ovat taidetta, samoin eleetön ja hillitty 33 kierroksen liike.
=============================
@ phases of the Nakkila Church
http://linkerquu.blogspot.com
=============================
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 16.1.07 - 12:55

On minullakin vielä vanha vinyylejä sorvaava soitin räkin päällä tallesssa, viimeksi käytetty joskus viime vuonna. Itse asiassa se ei juuri nyt ole käyttökunnossa, sillä viimeksi laitteita järjestellessäni sen liitinjohdosta irtosi liitin ja nyt ei kuulu kuin toinen kanava. Ei vaan ole tullut korjattua.

Toinen rikkinäinen laite samassa räkissä on Nakamichin kasettidekki, jonka toinen kapstani on eloton, ei pyöri mihinkään suuntaan. Otimme sen auki työpaikalla erään pellepelottoman kanssa mutta vika oli ilmeisesti koteloidun osan sisässä. Liekö joku hihna katkennut. Missä tämmöisen laiteen saisi korjautettua järjelliseen hintaan, siis korkeintaan siihen, mitä kaksi tavallista cd-soitinta maksaa tänä päivänä?
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 16.1.07 - 20:21

VeHy kirjoitti:Toinen rikkinäinen laite samassa räkissä on Nakamichin kasettidekki, jonka toinen kapstani on eloton, ei pyöri mihinkään suuntaan. Otimme sen auki työpaikalla erään pellepelottoman kanssa mutta vika oli ilmeisesti koteloidun osan sisässä. Liekö joku hihna katkennut. Missä tämmöisen laiteen saisi korjautettua järjelliseen hintaan, siis korkeintaan siihen, mitä kaksi tavallista cd-soitinta maksaa tänä päivänä?


Kysy K.Kurkela Ky.
Tietää mankoista Paljon!
p. 0400318737

(Tämä neuvo usenet-news:eistä, jossa kysyin asiasta)
=============================
@ phases of the Nakkila Church
http://linkerquu.blogspot.com
=============================
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

digijorinaa

ViestiKirjoittaja Ernesti päivämäärä 17.1.07 - 14:40

Mullakin kääntyi digiaikakaudessa uusi lehti, kun asensin tietokoneelleni tallentavan CD-aseman. Maksoin lähes 16€! Enää ei tarvi (radio-ohjelma)levyjä kopioidessa "ylisoittaa" alkuperäistallennetta äänittävälle cd-soittimelle (Denon CDR-1000), vaan Nero hoitaa homman. Parit Kankkulat on jo tullut kopioitua. Vielä pitäisi loput 200 c-kasettia digitoida Denskulla cd-rw:lle, jotta niistä voisi polttaa omaan arkistoon kestävät cdr-kopiot. Samoin 78-levyistä pitäisi tehdä soittokopiot cdr:lle, jolloin alkuperäisten levyjen voisi antaa olla omilla paikoillaan hyllyssä.
Varsinaisesti tuo cd-asema tuli hankittua digikuvien arkistointia varten; väittävät nimittäin, että kovalevy ei olisi paras paikka pysyvään kuvien säilöntään...
Ernesti
 
Viestit: 452
Liittynyt: 17.8.05 - 15:00
Paikkakunta: Ruuhka-Suomessa, entisen Kaukajärven rannan tuntumassa

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 21.1.07 - 23:59

Onnistuin lataamaan maailmalta pari .rm-päätteistä Real Audio-tiedostoa mutta en pysty tekemään niille mitään muuta kuin kuuntelemaan. Millä ohjelmalla saisin ne konvertoita joko mp3- tai Wav-muotoon? Siitä saisin ne poltettua cd:lle autosta kuuntelua varten. Ei olisi ollenkaan huono asia, jos ohjelma olisi freewarea. Mitään editointiominaisuuksia en kaipaa, muokkausta varten minulla on kyllä omat, ostetut työkalut.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 22.1.07 - 9:31

Tuossa on yksi konvertteriohjelma:
http://www.geocities.com/rawavrecorder/

Vaatii rm-playerin koneelle, mutta se sinulla varmaan jo onkin.
Muuntaa rm- tiedostot wav-tiedostoiksi. Ohjelma on yksinkertainen, imuroinnin jälkeen (zipin purkamisen jälkeen) suoraan ajettavissa.

Jouduin tovin etsimään rm-tiedostoa jostain rompuiltani, jotta saatoin testata ohjelman: Netissä esiintyvät rm-jutut ovat useimmiten 4 kt:n linkkejä johonkin palvelimilla oleviin real-tiedostoihin, eivätkä anna tallentaa varsinaista kohdetta omalle koneelle...
=============================
@ phases of the Nakkila Church
http://linkerquu.blogspot.com
=============================
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 22.1.07 - 9:40

lisäys:
Löysin ohjelman tuolta:
http://fin.afterdawn.com/ohjelmat/audio ... iohjelmat/
=============================
@ phases of the Nakkila Church
http://linkerquu.blogspot.com
=============================
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 23.1.07 - 0:46

Jorma Lindqvist kirjoitti:Tuossa on yksi konvertteriohjelma: http://www.geocities.com/rawavrecorder/
Vaatii rm-playerin koneelle, mutta se sinulla varmaan jo onkin. Muuntaa rm- tiedostot wav-tiedostoiksi. Ohjelma on yksinkertainen, imuroinnin jälkeen (zipin purkamisen jälkeen) suoraan ajettavissa.

Juu, ei ollut pleijeriä, sillä inhoan koko Realia. Olin aikoinaan sen kanssa vaikeuksissa kun se nyrjäytti ysikasin niin pahasti, että teimme kaverin kanssa viikon töitä, että saatiin rekisterit palautettua ja tiedostot pelastettua. Asensin sen kuitenkin nyt, toivottavasti on valmiimpi kuin silloin.

Yksinkertainen tämä rawavrecorder tosiaan on ja sehän M$:n ohjelmiin tottuneelle pelkästään etu. Mutta pystyykö se konvertoimaan muullakin kuin 1x-nopeudella? Jos ei, niin hermot menee. Minulla on monta tuntia ohjelmaa ja ne pitäisi saada konvertoitua vähintään 24x-nopeudella ja tausta-ajona siten, että voin samalla kuunnella toista verkkostriimiä.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Jorma Lindqvist päivämäärä 23.1.07 - 9:20

Osoitteesta:
http://www.nch.com.au/switch/index.html
on ladattavissa batch- konversioon pystyvä switch- niminen ohjelma.
Asennusohjelma tarjoaa mahdollisuuden myös muiden ääniohjelmien lataamiseen. Nämä ovat myös mac-formaatissa. Windowsin ohjelmia en ole kokeillut, mutta eivätköhän toimi nekin.

Google antaa tuon linkin, kun kirjoittaa hauksi
"free real media converter"
=============================
@ phases of the Nakkila Church
http://linkerquu.blogspot.com
=============================
Käyttäjän avatar
Jorma Lindqvist
 
Viestit: 1029
Liittynyt: 26.9.03 - 6:09
Paikkakunta: Nakkila

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 23.1.07 - 22:24

Switchin ehdin jo yöllä asentaa ja kelvolliseksi todeta. Suora konversio rm->mp3 rassaa prossua aika tavalla, waveksi kääntyy paljon helpommin ja nopeammin. Ei sillä ole väliä, minulla on Magixin Music Clening Lab, jolla saan jaettua tiedoston raidoiksi ja edelleen poltetuksi cd:lle. Saan sitten ne wavet poistettua sitten saman tein levytilaa viemästä.

Tiedostojen nouto palvelimelta onnistuu FlashGet-ohjelmalla. Se on ketterä ja touhukas apulainen, joka ilmoittautuu heti töihin jos hiiren osoitin lähestyy sellaista linkkiä, jonka takana on jotain ladattavaa.

Kokeilelssani eri vaihtoehtoja ralin kanssa niin kävi taas hullusti, koneen ääniominaisuudet katosivat. Tämä on vanha konttorikone työpaikalta (Compaq Evo 1,6 GHz) ja siinä on äänipiiri integroitu emolevylle. Nämä sekalaiset soittimet, joihin lasken Realinkin, kaappaavat itselleen kaikenlaisia ylimääräisiä oikeuksia ja näin voi käydä. Kovalla työllä sain viriteltyä asetukset takaisin paikalleen.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron