Kulttuurivuodesta 2006

Kulttuurista ja Radio 1:n kulttuuriohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Kulttuurivuodesta 2006

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 3.1.07 - 18:37

Mitäpä jäi mieleen vuoden 2006 kulttuurielämän huippuhetkinä?

Itselleni muutama teatteriesitys, pari poikkitaiteellista oivallusta, muutama ansiokas kirja, Töölönlahden vapauden hävittäminen laitostettavan taiteen tieltä... Sekä tietysti ikävimpänä asiana Reko Lundánin kuolema, jonka kokonaismerkitys suomalaiseen kulttuurielämään saattaa hahmottua vasta pidemmän aikatarkastelun myötä.

Mutta kokonaisuutena ei hirvittävästi valittamista. Asiat voisivat olla niin paljon huonomminkin. Laulu raikaa, soitto soi, teatteri jatkuu.
Viime vuoden parhaat teatterielämykset olivat kohdallani Svenska Teaternin ja Q-teatterin juttuja. Cezaris loi uuden kuvallisen kerronnan Shakespearen Vintersagasta ja Lundánin viimeiseksi ohjaukseksi jäänyt Den Dansande Prästen oli huikean karnevalistinen esitys. Q:ssa sekä hulppeanvauhdikkaanhirveä Heidi Hoo ei ole enää täällä töissä että ahdistavan realistinen Paha tahto ravistelivat todellisuudentajuntaa.

Oman kuoron joulukonsertteja Uspenskissa ei tietenkään saisi tällaisessa kohdassa mainita, mutta ei sille mitään voi, että kyllä niissä -sen ilmapiirin takia- vaikuttuu esiintyjäkin... 8)
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 3.1.07 - 20:26

Jos huippuja mitataan yleisömäärillä niin Lordin euroviisuvoitto taitaa menneä kärken. Ei se kyllä minunkaan mielestäni tärkein tapahtuma kuitenkaan ollut.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja mikkihiiri päivämäärä 3.1.07 - 20:38

Populaarimusiikin rintamalla saattoi ollakin totunnaisia rajoja rikkovana virstanpylväänä sekä saavutuksena johon Suomi ei aiemmin ole yltänyt vaikakaan taiteen pääasiallinen tehtävä ei ole kilpailuissa menestymisen mukanaan tuoma ja sen kautta saavutettu status
mikkihiiri
 
Viestit: 80
Liittynyt: 20.12.06 - 22:01

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 3.1.07 - 23:50

Samalla tavalla sitä alkaa kilistä kolikoita kassaan voitti sitten Euroviisut tai Sibelius-viulukilpailun. Ja molempia juhlitaan samlala tavalla kuin urheilun maailmanmestareita. No ei pikku-Kuusistoa sentään torilla tavattu. Mutta ehkä seuraavaa sankaria sitten aikanaan.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja kritiikki päivämäärä 4.1.07 - 20:35

mikkihiiri kirjoitti:Populaarimusiikin rintamalla saattoi ollakin totunnaisia rajoja rikkovana virstanpylväänä sekä saavutuksena johon Suomi ei aiemmin ole yltänyt


Pistin tuosta lainauksen poikki keskeltä lausetta, koska se saa toimia aasinsiltana.

Minua sitten ärsyttää tuo ruotsalaisten tekemä versio Paratiisi-biisistä. Ehkäpä he rikkoivat totunnaisuuksia ja päättivät tietoisesti tehdä latteuden tuosta kappaleesta. Rauli Baddingin versio taustoineen on ikivihreä, mutta ruotsalaisten vastine musiikillinen rikos.
Ja, se vielä soi tiuhaan, voi ärsytys.

Juicen poismeno oli 2006 kohahduttavin kulttuuriuutinen. Tulevat sukupolvet saattavat vielä liputtaa hänen syntymäpäiväänsä. Tekstit kypsyttävät heidät siihen.
Jokatapauksessa tulevaisuuden historiassa hän tulee saamaan enemmän huomiota kuin yksikään muu tämän hetken, tai lähihistorian populääritaiteilijoista tässä maassa.
Ajautuu suurmiesten joukkoon vääjäämättä.
kritiikki
 
Viestit: 3073
Liittynyt: 26.9.03 - 16:43
Paikkakunta: Tampere

Re: Kulttuurivuodesta 2006

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 10.1.07 - 1:36

moxu kirjoitti:Mitäpä jäi mieleen vuoden 2006 kulttuurielämän huippuhetkinä?


Suomessa: Loveradio lokakuussa 2006.

Suomennos: Péter Nádasin "Muistelmien kirja 1-2" on taitavasti rakennettu "suurromaani", mutten tällä istumalla sitä vuosisadan romaaniksi nimittäisi. Sen suomennos oli asiaa.

Maailmalla: Karl Marxia on alettu kaivella naftaliinista - tai missä mausoleumissa onkin loisinut. Tällä kertaa kovasti kriittisesti ja ei-dogmaattisesti. Ei tule marxismiaaltoa, onneksi, mutta suhde Marxin kapitalismikritiikkiin ja yhteiskuntanäkemykseen toivottavasti "normalisoituu". Sen sijaan v. 1856 syntyneen Sigmund Freudin 150-vuotis synttärit ohitettiin lähes sammutetuin lyhdyin.

Kahden tiiliskiven kokoinen sakuantologia "Minän keksiminen" (Entdeckung des Ich. Der Geschichte der Individualisierung vom Mittelalter bis zur Gegenwart) on parin vuoden ikäinen, mutta "löysin" sen vasta viime vuonna. Ei mitään rajusti uutta aiheesta, mutta asiallinen, monipuolinen järkäle.

kritiikki kirjoitti:Juicen poismeno (...) tulevaisuuden historiassa hän tulee saamaan enemmän huomiota kuin yksikään muu tämän hetken, tai lähihistorian populääritaiteilijoista tässä maassa.
Ajautuu suurmiesten joukkoon vääjäämättä.


Saa nähdä. Voi myös olla, että Juice tiivisti maaltamuuttajien ikäpolven ja lastensa tuntoja tavalla, joka ei myöhemmin tuleville aukea. Tiedä häntä.
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron