Idoleita ja tähtiä

Monet muusikot suhtautuvat Idolsin ja X Factorin kaltaisiin kykykilpailuihin melko nihkeästi, eivätkä kriitikotkaan usein lämpene ohjelmien kautta tulleiden artistien tuotoksille. Voiko kykykilpailun kautta tullut artisti tuoda musiikkimaailmaan kiinnostavia kappaleita?

Mielestäni voi ja on tuonutkin. Omaa musiikkimakuani ja levyhyllyni sisältöä miettiessäni huomaan kuuntelevani paljon Idolsin kautta tulleita artisteja: Hanna Pakarista, Katri Ylanderia, Anna Puuta, Anna Abreuta, Kelly Clarksonia ja Amanda Jensseniä.

 

Itse en häpeä myöntää kuuntelevani paljon Idolsin kautta tulleiden artistien musiikkia. Itse asiassa musiikkia kuunnellessani en edes mieti mitä kautta artisti on pinnalle ponnahtanut tai tekeekö artisti itse kappaleensa. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin viimeisimmillä albumeillaan ainakin Hanna Pakarinen, Katri Ylander ja Amanda Jenssen ovat kirjoittaneet omia kappaleitaan. Ja onko sillä loppujen lopuksi edes kovinkaan suurta merkitystä kuka kappaleet on kirjoittanut jos biisit sopivat artistille.

 

Haastattelin pitkään debyyttialbumiaan työstäneen LCMDF-yhtyeen solistia, Emma Kemppaista, jonka mielestä Idols on tietyllä tavalla melko arvelluttava kilpailu, jossa voittaja saa levytyssopimuksen, mutta missään ei kerrota sopimuksen yksityiskohtia.

 

Onhan se totta, ettei voittajan levytyssopimuksen yksityiskohtia paljasteta kilpailijoille etukäteen, mutta kiinnostaisiko tähdiksi haluavia edes tietää? En usko, sillä he ovat tietoisesti lähteneet kisaamaan voittajan tittelistä formaattiohjelmaan, jossa säännöt saattavat olla jopa todella tiukat ja yllätykselliset.

 

Ymmärrän tietyllä tavalla pitkään ja hartaasti omaa musiikkiaan kirjoittavien taiteilijoiden mielipiteet kykykilpailuja kohtaan, mutta Idols ja muut vastaavat ohjelmat ovat tulleet jäädäkseen. Kilpailun kautta tähteyteen ponnistaneiden artistien kappaleetkin ovat kokeneet joustavuutta levy-yhtiöiden suunnalta, sillä nykyään yhä useampi kilpailulaulaja on vahvasti mukana kappaleiden kirjoittamisessa tai sävellyksessä. X Factorin voittaneen Elias Hämäläisen debyyttialbumilta löytyy useampikin miehen itsensä kynäilemä kappale. Ja onpahan kellareissaan kappaleita väsääville artisteille omakin kilapilunsa: Must Be The Music, joka toimii Idolsin tavoin, mutta kilpailijat esittävät kilpailussa omaa musiikkiaan. Briteissä kilpailun voittaneen Emma’s Imaginationin musiikki on soinut myös Uuden musiikin iltavuorossa.

 

Idolsin, X Factorin ja muiden vastaavien ohjelmien varjopuolena artisteja ajatellen on ohjelman tuoma leima. Osalle leima jää ikuisiksi ajoiksi, mutta joidenkin kohdalla kilpailun tuoma leima kuluu pois yllättävänkin nopeasti. Anna Abreusta ja Anna Puusta kertovissa otsikoissa ei nää enää Idols-etuliitettä, eikä monikaan puhu heistä enää Idols-Annoina. Asiaan saattaa vaikuttaa myös kummankin Annan kohdalla sijoittuminen Idolsin finaalissa toiseksi.

 

Oli asia niin tai näin, kykykilpailut ovat tulleet jäädäkseen. Ohjelmien avulla saadaan kuluttajille uutta musiikkia ja mielestäni uusia artisteja ei voi olla koskaan liikaa. Monien mielestä laulukilpailujen kautta tähdeksi tulleiden musiikki on kaupallista kuraa, mutta sitähän suurin osa julkaisuista nykyään on, kaupallista.

 

Kommentit

Vastaa

CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.