Yksisiipinen enkeli

On tilinteon aika.
Sirkka-Liisa Krapinojan-Sassin elämä on ollut täynnä käänteitä, jotka ovat venyttäneet elämänlangan äärimmilleen. Tässä ja nyt, hiljaisuus antaa mahdollisuuden katsoa taakseen ja miettiä kuinka elämänvirta on kuljettanut maailmalle ja takaisin.

Muisto saksan tunnilta Mynämäen Yhteiskoulusta 50-luvulta: Sirkka-Liisan takana istuva poika tökkää häntä lapaluuhun ja sanoo: ”Kattokaa Liisalla kasvaa selästä siipi. Eiks enkeleillä yleensä oo kaks siipeä.” Liisa on yksisiipinen enkeli!

Sievälle 13-vuotiaalle esiinpistävä oikea lapaluu on järkytys ja häpeä. Siihen kaatuvat unelmat mallin ja näyttelijän urasta. Lääkärikirjan kyttyräkuvat näyttävät tytölle toisen ja kammottavan tulevaisuuden.

Kotona ”naisen malli” on aina läsnä isän omistamassa muotiliikkeessä. Vikaan kasvaneen on omalla kesäsaarellakin pidettävä jakku bikinien yllä, kun isä ei kestä katsoa kieroa selkää.

Skolioosiin oli 1950-luvulla tuskin mitään hoitokeinoa, ja kaikki poikkeavuus joutui silmätikuksi.
Kieroselkäinen oli korkeintaan säälin kohde, jonka oli turha havitella miestä ja normaalia naisen elämää.

Uhkarohkea leikkaus oikaisi teinitytön selän osittain ja loput hän oppi kätkemään. Mynämäeltä ja Turun opinnoista Sirkka-Liisa päätyi saksalaiseen korkeakouluun ja tutustui Hampurissa elämänsä mieheen.

Menestyvän liikemiehen puoliso ja jugendlinnan valtiatar viettää Hampurissa kiireistä luksuselämää, johon sisältyy ulkomaanmatkoja, taidetta ja glamouria mutta myös paljon työtä ja lukuisia leikkauksia skolioosin taas pahetessa synnytysten seurauksena.

Saksalaisen huippukirurgin kiduttavan käsittelyn tulos 80-luvulla on uskomaton oikaisu, mutta uudet vaikeudet odottavat. Samalla kun Sirkka-Liisan oma taiteellinen läpimurto lähestyy, hänen perheessään muut alkavat voida pahoin. Tytär muuttaa pois ja pariskunnan rakkaustarina saa uuden käänteen. Oman unelmansa ajamana Sirkka-Liisa alkaa luoda uraa Suomessa lauluntekijänä ja taiteilijana.

Perhe hajoaa maailmalle, tytär sairastuu, ja omien valintojen seuraukset on vaikea kantaa yksin. Syyllisyys omien päämäärien tavoittelusta ja taiteellinen kunnianhimo sekoittuvat muistoihin perheidyllistä. Suomessa Sirkka-Liisa kaipaa perhettään ja miettii mitä on menettänyt omien ratkaisujensa myötä. Mutta elämällä on varattuna hänelle uusia, rankkoja haasteita.

Leikkaaja: Inga Bergström-Rausku
Ohjaaja: Erkki Määttänen
Tuottaja: Erkko Lyytinen, Yle

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä