yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Mikkeli: kirjoja päämajan varjosta

Tiistaina 17.3.2009 YLE Teema. Uusinta lauantaina 21.3.2009.

Mikä yhteistä on Mari Möröllä ja Olavi Paavolaisella? Ainakin Mikkeli ja intohimo puutarhanhoitoon. Lukupiirissä Synkkä yksinpuhelu, jonka Paavolainen kirjoitti Mikkelin vuosinaan.

Olavi Paavolainen, YLE

Kirjailija Olavi Paavolaisen toi Mikkeliin sota. Mikkeli oli tuolloin päämajakaupunki, mistä käsin Mannerheim joukkoineen johti taisteluita. Paavolaisen työpaikka oli päämajan tiedotusosasto, viestikeskus Lokki. Tiedotustoimensa ohella Paavolainen kirjoitti päiväkirjamuotoisen romaanin jatkosodan kokemuksistaan.

Synkkä yksinpuhelu ilmestyi vuonna 1946. Se oli ensimmäinen teos, jossa luodaan yleiskuva sotavuosien tapahtumista. Paavolainen kirjoittaa paitsi sodasta, myös ympäröivästä maisemasta. Onkin sanottu, että auringon laskiessa sotareportterista ja yhteiskuntakriitikosta tuli proosarunoilija. Synkkä yksinpuhelu paljastaa Paavolaisen henkilökohtaisen vastenmielisyyden hurskastelua ja fanaattista isänmaallisuutta kohtaan.

Ilmestyessään Synkkä yksinpuhelu sai ristiriitaisen vastaanoton. Sitä pidettiin pessimistisenä, jälkiviisaana ja isänmaan etujen vastaisena. Mikkelistä tuli Paavolaisen kirjailijanuran päätepiste, sillä Synkkä yksinpuhelu jäi hänen viimeiseksi kirjakseen.

Mitä ajatuksia Synkkä yksinpuhelu herättää luettuna tänä päivänä, keskellä Mikkelin toria? Lukupiirissä Paavolaisen romaanista keskustelevat mikkeliläiset kulttuurivaikuttajat Pirkko Heikkinen ja Reijo Honkonen.

Kuvassa vasemmalta PirjoHeikkinen, Anna Tulusto ja Reijo Honkonen, YLE

Omaa Mikkeliään esittelee kirjailija Mari Mörö, jonka tuotanto sisältää, romaaneja, novelleja, lasten- ja nuortenkirjoja, pakinoita, kolumneja ja tv-käsikirjoituksia sekä parisataa tuntia kuunnelmia. Mörön uusimpia aluevaltauksia on Suomessa vähemmän tunnettu ”garden writing” – puutarhanhoitoa käsittelevä esseemäinen kirjallisuuden laji. Puutarhahullu kirjailija johdattaa Rikun lumen peittämään kivipuutarhaan mikkeliläisen kartanon pihalle. Kukkia rakasti myös esteetikko Olavi Paavolainen, jonka puutarhaharrastuksesta Mari Mörö kertoo.

Tarkasti ei tiedetä, kuinka paljon Suomessa on harrastajakirjoittajia – mutta paljon heitä on! Määrän arvellaan liikkuvan jopa sadoissa tuhansissa. Myös Mikkelissä kirjoitetaan ahkerasti. Mikkelin kirjoittajat ry:ssä on noin sata jäsentä. Anna ja Riku pääsevät vierailulle Mikkelin kirjoittajien ”Omien tekstien iltaan”, missä tekstejä ruoditaan samaan aikaan tiukasti ja lempeästi.

Lähetä linkki