yle.fi

Älä unta nää - käsikirjoittaja Venla Mäkelä


Rohkeasti kohti tuntematonta

- Keski-iässä ihminen katsoo elämää ja ajattelee joko ”Ei tästä tullut sellaista kuin piti” tai ”Vau, tästä tuli parempaa kuin uskoinkaan.” On ahdistavaa, jos tuntuu että on hiihtänyt elämässään väärälle ladulle. Älä unta nää- tarinan Eija on juuri tässä tilanteessa, kertoo käsikirjoittaja Venla Mäkelä.

- Ihmisten kannattaa pyrkiä muutokseen ja suunnata rohkeasti kohti tuntematonta, jos asiat ovat huonolla tolalla. Helppoa se ei ole, muttei mahdotontakaan. ”Älä unta nää” sanoo ihminen joka on luovuttanut jo ennen yrittämistä. Mutta aina voi muuttaa reittiä ja siirtyä oikealle ladulle. Eteenpäin pääsee hissukseen, päivä kerrallaan, tekemällä pientä korjausliikettä päämäärä mielessään.

Elämä menee ohi

- Eija sanoo olevansa kuin autiosaaren mies, joka näkee laivan menevän ohi. Eija oikuttelee, kiukuttelee ja sekoilee. Miehet hölmöilevät yhtä lailla, mutta heille se on jostakin syystä sallitumpaa. Nainen saa helposti huonon naisen leiman, vaikka on vain unohtanut rintaliivinsä tuttavan saunaan kuivumaan.
Kun Eija alkaa selvittää ongelmiaan, se on kuin avaisi ikkunan tunkkaiseen huoneeseen. Välillä on hyvä tuulettaa.

Tilkkutäkkeilyä

Minulla on työn alla monta käsikirjoitusta, haluan että niin on. Jos yksi juuttuu, otan toisen työpöydälle. Ajattelen että ne ovat kuin junia asemalla, ja jos joku on lähdössä tuotantoon, keskityn tiukasti siihen. En kyllä suosittele tällaista tilkkutäkkeilyä kenellekään, mutta minulle se on ainoa toimiva työtapa.

 

Kuka?
Venla Mäkelä

Työskennellyt Solar Films-yhtiössä, opiskellut elokuvakäsikirjoittamista Kanadassa. Asuu ulkomailla. 

Käsikirjoitukset: Muodollisesti pätevä, tv-sarja (1998-2003), Talossa on saatana, tv-elokuva (1999), Lomalla, elokuva (2000), Aita, tv-elokuva (2001), Tikkurila-trilogia, tv-minisarja (2006). 

Venla-palkinnot: Muodollisesti pätevä ja Tikkurila-trilogia.

> ohjaaja Aleksi Mäkelä: Näkökulmia

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan