yle.fi

Ma 20.4.-Ma 4.5. Ilonen talo

maria_ruotsala

Ohjaaja Maria Ruotsala:

Katsojat kestävät rankkoja aiheita

”Yhteiskunnallisesti rankat aiheet kuuluvat televisioon”, sanoo Ilosen talon ohjaaja Maria Ruotsala.

Kolmiosainen tv-elokuva Ilonen talo kertoo alkoholismista ja mielenterveysongelmista. Sarjan ohjaaja Marja Ruotsala sanoo, että television tehtävä on sukeltaa ihmismielen syövereihin.

”Elokuvan parissa työskentelevien täytyisi vapautua itsesensuurin kahleista. Ei pitäisi pelätä näyttää rankkojakaan aiheita. Esimerkiksi alkoholismi on edelleen hirvittävä tabu, jota on vaikea käsitellä. Mikko Niskasen jälkeen aiheeseen ei ole juurikaan tartuttu.”

Ruotsalalle sateli kiitoksia Ilosesta talosta ihmisiltä, jotka ovat kohdanneet elämässään alkoholismia ja mielen sairauksia.

”Katsojia ei pitäisi aliarvioida ja holhota. Uskon katsojaan, hänen kykyynsä ja haluunsa vastaanottaa haasteellisempiakin aiheita ja elokuvallisia muotoja. Emotionaalinen ei ole älyllisen vastakohta, ne kulkevat aina käsi kädessä.”

Vähäosaiset esiin

Maria Ruotsalaa kiinnostavat yhteiskunnalliset aiheet. 

”Haluan nostaa esille asioita ja saada ihmisiä samaistumaan heihin, jotka eivät saa tavallisesti ääntään kuuluviin – vähäosaisiin, marginaalissa eläviin ihmisiin. Toisaalta aiheesta riippumatta keskeistä on näkökulman ja kerronnan tuoreus, sanoma. Pitää olla jokin johtava tunne, ajatus joka luo tekemiseen intohimon ilmapiirin.”

”Oikeudenmukaisuus on lähtökohta kaikessa mitä teen. Haluan puolustaa ja tuoda esille kohtaloita, jotka niin helposti jäävät näkymättömiksi. Elokuvan tehtävä on tuoda näkyväksi näkymätön. Se on elokuvan voima.”

Ruotsala haluaa haastaa katsojan. Helppous ja helpot ratkaisut eivät kiinnosta.

”Kaikki laskelmointi, konventionaalisuus, sovinnaisuus, keskinkertaisuus saa minut haukottelemaan. Haluan, että minut haastetaan ja olen itse valmis ottamaan riskejä. Kaikki tuntemattoman rajalla liikkuminen vetää puoleensa.”

”Elokuvan tekeminen on hieno matka, sillä sen varrelle mahtuu aina yllätyksiä. Se on jatkuvaa ajattelua, huolellisten valintojen tekemistä, täsmällisyyttä ja yksityiskohtien hallintaa. ”

Nyt Maria Ruotsala työstää muun muassa pitkää elokuvaa, tv-elokuvaa ja sarjaa.

Rehellinen ote

Ilosen talon perhe sortuu moniin ongelmiinsa ja yhteisö kääntää perheelle selkänsä. Elokuva kertoo kahden tyttären kiirastulesta ja irtautumisesta kodin ankarista oloista ja repivistä suhteista kohti omaa elämää.

Ilonen talo perustuu Kreeta Onkelin samannimiseen romaaniin. Onkelin teos herätti paljon keskustelua ilmestyttyään vuonna 1996.

Ohjaajaa inspiroi Onkelin kirjassa hienosti ja rikkaasti kirjoitetut henkilöt, varsinkin keskeiset vahvat naiset.

”Loistava kieli, dialogi ja älykäs sekä tarkkanäköinen ja totuudellinen havainnointi aiheesta sekä ihmisistä tekivät vaikutuksen. Ja tietenkin musta huumori, mikä tekee aiheesta elämänmakuisen ja paikoin jopa absurdin. Onkelin maailmoissa on jotain Maiju Lassilan ja Gogolin maailmoihin verrattavaa. Ainutlaatuinen näkijä.”

Vakavia aiheita Ruotsala halusi käsitellä suoraan.

”En halunnut kaunistella mielenterveysongelmia ja alkoholismia, mutta en myöskään unohtaa osapuolten inhimillistä ymmärrystä.” 

YLE
Elämä voittaa

Elokuvassa keskeistä on perheen lasten näkökulma, kuinka lapset joutuvat uhrin asemaan perheessä ja yhteisössä, missä vanhemmilla on alkoholismia ja mielenterveysongelmia.

”Kysymys on pohjimmiltaan oikeudenmukaisuudesta elämässä. Tässä tarinassa lapsilla ei ole oikeuksia. He jäävät, ja heidät jätetään yksin, mutta selviytyvät lopulta omien elämiensä jonkinlaisiksi sankareiksi”, Ruotsala sanoo.

Ilosen talon lapset ovat perheessä jääneet marginaaliin ja sivusta katsojiksi.

”He ovat nähneet kaiken sen teeskentelyn, pikkusieluisuuden ja pinnallisuuden, mikä usein – elämän juhliin – sisältyy. Elokuva esittää, kuinka elämänvoima on kärsimystä voimakkaampi ja kuinka elämän tarkoitus on ehkä optimismin ja pessimismin tuolla puolen”, Ruotsala miettii.

Kolmiosainen tv-elokuva sai ensi-iltansa TV1:llä kolmisen vuotta sitten. 

Teksti: Päivi Suikkanen
Kuva: Jaanis Kerkis

Kuka?

Maria Ruotsala

Taustaltaan kuvataiteilija. Tehnyt muun muassa maalauksia, installaatioita, videoita.
”Vuoden nuori taiteilija” vuonna 1990.
Töitä on ostettu kokoelmiin mm. Kiasma; Pompidou-keskus, Pariisi.
Opiskeli Lontoossa ohjaajaksi saaden Fuji-stipendin parhaana ohjaajana 1992.

Ohjauksia ja käsikirjoituksia muun muassa Ilonen talo (2006) – Milka Ahlroth voitti parhaan naispääosan Venlan 2007, Ruusutarha (1997) – voitti pääpalkinnon Kettupäivillä, Hyper Sensitive (1993) – kunniamaininta Kettupäivillä, The Cost (1992), Platonin poika (1990) Esineiden luonto (1987)

_______________________________

Ilonen talo

Näyttelijät: Auri Tomperi (Milka Ahlroth), Ruut nuorempana (Marika Grön), Ruut vanhempana (Jessica Grabowsky), Birge nuorempana (Emmi Kukkonen), Birge vanhempana (Anni Ojanen), Esko Tomperi (Carl-Kristian Rundman), kertoja (Kirsi Ylijoki), Mummo (Kaisa Ursinus), Pappa (Kauno Villberg).

Ohjaus Maria Ruotsala
Käsikirjoitus Maria Ruotsala
Kuvaus Tuomas Hutri F.S.C
Valaisija H-P Vitikainen
Leikkaaja Tuuli Kuittinen
Lavastaja Kaisa Mäkinen
Musiikki Kerkko Koskinen
Tuottaja Risto Salomaa
Vastaava tuottaja Claes Olsson Kinoproduction Oy

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan