yle.fi

Jungle of Dreams - käsikirjoittaja, ohjaaja Esa Illi


Päivitä unelmasi

- Unelmat ovat tärkeitä, mutta joskus niistä voi tulla taakka, sanoo käsikirjoittaja, ohjaaja Esa Illi. Jungle of Dreams-elokuvan miehet joutuvat arvioimaan unelmiensa mielekkyyden uudestaan. Nelikymppisten miesten vaatimattomasti menestynyt bändi saa mahdollisuuden läpimurtoon. Unelmat rokkitähteydestä törmäävät kuitenkin nopeasti karuun todellisuuteen.
Ainakin joku miehistä huomaa tavoitelleensa unelmaa, josta on jossakin vaiheessa elämää tullut itselle täysin vieras. Tämän oivaltaminen vapauttaa taakasta.

- Oivallus riittää. Ei ole kysymys viime hetken pelastumisesta, heräämisestä todellisuuteen. Tärkeintä on päivitys, että tarkistaa ovatko unelmat itselle edelleen ne oikeat. 

Ihmiset vaihtotavaraa

Elokuvan komediallisuus sallii asioiden tuomisen pinnalle kärjistettyinä kuvina. Musiikkiteollisuus tehtailee tuotteita, ihmiset ovat vaihtotavaraa ja bändin historia kirjoitetaan hetkessä uusiksi. Vaakalaudalle joutuu myös ystävyys, kun yksi lähtee ja toiset jää. 

Näyttävyys vai näkemys? 

- Kulttuurin saralla vallitseva avoin markkinahenkisyys on lisääntynyt selvästi viime aikoina. En väitä kuitenkaan, että kaikki asiat olivat ennen paremmin. Viime syksyyn saakka olen opettanut nuoria alan opiskelijoita muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Näyttelijäntyönlaitoksella, ja nämä parikymppiset lahjakkuudet ovat pitkällä esimerkiksi visuaalisessa hahmottamisessa verrattuna omaan opiskelija-aikaani. Kääntöpuolena saattaa olla, että sisältöön liittyvä näkemyksellisyys jää varjoon. 
Kaiken kaikkiaan ammattitaito elokuva-alalla Suomessa on kuitenkin kasvanut. 

Oma unelma

Illillä on bänditausta ja hän on edelleen aktiivinen soittaja ja musiikinharrastaja. Halu oppia kuuluu olennaisesti elämään, joten soittimista hallinnassa ovat ainakin rummut, basso ja kitara.

Entä mikä on Esa Illin oma, päivitetty unelma?
- Se on haave oppia soittamaan nauhatonta bassoa, naurahtaa Illi.

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan