yle.fi

Katso ihmistä 1-2

 > Katso Kari Paljakan haastattelu

 > Miten Juho Milonoff valmistautui Salaman rooliin? Katso video 

 > Miten Antti Litja valmistautui arkkipiispan rooliin? Katso video

 > Hannu Salama Helsingin Kirjamessuilla 25.10.2008: Ote haastattelusta, haastattelijana Seppo Puttonen, YLE

 

Kulttuurikiistasta ajankohtaista draamaa 

Katso ihmistä on tositapahtumiin perustuva kaksiosainen tv-elokuva kirjailija Hannu Salaman romaanin Juhannustanssit ympärille syntyneestä kulttuurikiistasta eli ns. ”Salamasodasta” Suomessa vuonna 1965. Ohjaus Kari Paljakka.

Nuoreen lahjakkaaseen kirjailijaan kohdistunut syytösten ja pahastuksen hyöky huipentui jumalanpilkkasyytteeseen ja oikeudenkäyntiin kirjailijaa ja romaanin kustantajaa vastaan. Oikeudessa kirjailija tunnusti syyllisyytensä ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Presidentti Kekkonen armahti kirjailijan.

Katso Ihmistä kertoo miten tällaiset kulttuurikiistat syntyvät ja leviävät, ja minkä hinnan yksityinen ihminen ja tämän läheiset niiden kohteiksi joutumisestaan saavat maksaa.

 

Aihe syntyi pilakuvakiistasta

- Ajatus aiheesta syntyi helmikuussa 2006 osittain Tanskassa alkaneesta ns. pilakuvakiistasta. Silloinkin puhuttiin jumalanpilkasta. Rinnastamatta yksioikoisesti Juhannustanssit-kiistaa ja nykyhetkeä, Tanskasta alkaneet tapahtumat ja muut vastaavat kiistat sisältävät samansuuntaisia aineksia kuin "Salamasota" Suomessa 1965, kertoo kirjailija, käsikirjoittaja Kari Hukkila.

- Näissä kiistoissa tavallisesti pieni, mutta aloitteellinen ryhmä saa aikaan konfliktin, kykenee laajentamaan sitä ja lopulta kaikkien on valittava puolensa. Katso ihmistä-teoksen aihe on siis historiallinen, mutta näkökulma ajankohtainen.

- Uskonto, politiikka ja sananvapauden punninta elävät samoista hengenvedoista. Sen lisäksi teos kysyy mihin tällaiset konfliktit johtavat yksittäisten ihmisten arkisessa elämässä. Katso ihmistä näyttää myös nuoren kirjailijan, joka näkemyksineen joutuu ristiriitaan vallan instituutioiden kanssa.

 
Rooleissa nimekkäitä näytteljöitä

Nuorta Hannu Salamaa näyttelee Juho Milonoff ja hänen vaimoaan Kreeta Salminen. Arkkipiispa Simojoen roolissa nähdään Antti Litja. Nuoren Heikki A.Reenpään roolin näyttelee Martin Bahne. Heidi Krohn näyttelee eduskuntakyselyyn aloitteen tehneen kansanedustaja Margit Borg-Sundströmin roolin.
Muissa rooleissa mm. Martti Suosalo, Yrjö Parjanne, Elena Leeve, Matti Onnismaa, Svante Martin, Pertti Sveholm, Hannu Kivioja.
Sarjan tuottaa Asta Parikka, YLE Draama.

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan