yle.fi

Musta jää Ma 26.10.09

Ohjaaja Petri Kotwica: Valhe on inhimillistä

Musta jää on psykologinen kolmiodraama, jossa päähenkilö Saara (Outi Mäenpää) saa tietää miehensä (Martti Suosalo) suhteesta nuoreen Tuuliin (Ria Kataja).

Päähenkilö Saara joutuu kohtaamaan valheen ja petoksen. Menestynyt nainen turvautuu itsekin hätävalheeseen, mutta vasta myöhemmin valheesta tulee tietoinen valinta. 


Pelastus vai kadotus?

Hätävalhe, valhe ja emävalhe – valehtelun variaatiot.

”Kysymys on valheen kokoluokasta ja siitä, mitä ihminen haluaa valheella saada aikaan”, pohtii Petri Kotwica.

”Hätävalhetta edeltää tilanne, jossa ihminen on seinää vasten, eikä löydä ulospääsyä tilanteesta. Se on inhimillistä selviytymistä – meille kaikille niin tuttua.”

”Toisen ääripään muodostaa harkittu, valheellinen toiminta, jolla pyrkii saamaan hyötyä tai aiheuttamaan haittaa. Esimerkiksi hyötymään itse mahdollisimman paljon – ihmisten välisistä suhteista tai jostain sellaisesta, joka on laitonta. Siitä tuleekin sitten jo rikos.” 

Turvallinen arki

Valhe saattaa voittaa totuuden, mutta miksi valheessa on helpompi elää kuin kohdata totuus?

”Kaikkein helpointa on valehdella itselleen. Nykyisessä emotionaalis-sosiaalisessa verkostossa vaatii pokkaa olla rehellinen. Miten helppoa on uskotella kaikenlaista, jotta tuttu ja turvallinen arki ei järkkyisi. Sinällään ei mitenkään paheksuttavaa.”

Kotwican mielestä valhe ei aina ole absoluuttinen synti.

”Uskonnollisuuden kokemus on tästä hyvä esimerkki. Jumalan olemassa oloa ei mitenkään voida todistaa, mutta silti ihmiselle on armollisempaa uskoa ja ohittaa tuskaa aiheuttavat, jokapäiväiset kysymykset ihmisen olemassaolon tarkoituksesta.”

Valheen vaikutus

”Elokuvassa Musta jää nousee esiin tyypillinen valhe. Ihminen välttelee tilanteita, joissa pitäisi pystyä sanomaan rehellisiä sanoja. Passiivista valehtelua on konfliktin pelossa jättää sanomatta.”

”Päähenkilön Saaran aviomies jatkaa sanomattomuuttaan niin pitkään, että lopulta tilanne räjähtää silmille. Viime kädessä ihmishenkikin joutuu vaaraan.”

”Mielestäni rehellisyyden arvo vain kasvaa koko ajan. Sen saavuttaminen nykymaailmassa on entistä vaikeampaa. Kun on itselleen rehellinen, pääsee keskittymään puoliin, jotka kaipaavat muutosta.”

Eheyttä ihmiselle

”Itselleni käänteentekevä kokemus oli viettää yksin kolme viikkoa saaressa. Koin luonnon orgaanisen rytmin, valon ja pimeyden vaihtelun. Tavoitin rytmin kahdessa päivässä. Pystyin keskittymään kaupunkioloja paremmin.”

”Tarvitsemme pimeyttä, hiljaisuutta ja rauhaa. Itse koettuna se on vallankumouksellinen juttu. Kontrasti on koettava ennen kuin sen huomaa.”

”Ihminen on edelleen evoluution tässä kehitysvaiheessa. Näin olisi ihmisen psyko-fyysisen kokonaisuuden kannalta oikein. Asialla ei ole mitään tekemistä arvojen kanssa, vaan se on faktaa.”

Uudelleenfilmatisointi briteille?

Kotwica on kiertänyt menestyneen elokuvan kanssa festivaaleilla parissakymmenessä eri maassa.

”Yhä edelleen, kahden vuoden jälkeen, elokuva kiertää festivaaleilla – nyt jossain Yhdysvalloissa.”

Amerikkalaiset tekivät kesällä virallisen tarjouksen Mustan jään uudelleenfilmatisoinnista. Kotwica ei halunnut myydä niitä. Asia tulee jälleen ajankohtaiseksi neuvotteluissa brittiläisten elokuvantekijöiden kanssa.

Ohjaaja myös suunnittelee Iiro Küttnerin käsikirjoittamaa jännityselokuvaa. Elokuva kertoo kahdesta nuoresta miehestä, jotka pelaavat liikaa tietokonepelejä – traagisin seurauksin.

”Valmistaudun ohjaamaan myös brittiläisten tuottaman elokuvan, joka kuvataan Yhdysvalloissa ja jonka tapahtumat sijoittuvat Kanadaan.”

Teksti: Päivi Suikkanen

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan